tiistai 13. syyskuuta 2016

Itsenäinen Suomi 100 vuotta joulukuussa 2017

Suomi itsenäistyi 6. joulukuuta 1917, ja niin ensi vuonna eli vuonna 2017 joulukuussa Suomi täyttää sata vuotta.
Juhlavuotta on tarkoitus juhlia jotenkin, mutta suomalaiset eivät ole juhlimiskeskeistä kansaa vaan ajattelevat, että hyvä tyytyväinen tervehenkinen arki on tärkeämpi. Niinpä suomalaisten kansallistunne ei perustu kovin paljoa juhlallisuuksiin tai esiintymiseen, vaan siihen, että Suomessa on hyvä elää ja suomalaiset allekirjoittavat kulttuurinsa järjestelyt.
Ulkomaansuhteita varten on tarpeen juhlia itsenäisyyttä jonkin verran, jotta ulkomaalaiset ymmärtäisivät suomalaisten olevan ylpeitä kulttuuristaan ja maastaan, mutta sekin juhlinta jää usein vähäiseksi, sillä Suomessa on varsin kylmä tai viileä ja niin suomalaisten juhlinta ei tee vaikutusta ulkomaalaisiin.

Jos tähän kirjoittaisin suomalaisille avuksi, kun juhlimisen taitoa ei todellakaan niin osata, niin Savonlinnassa asuessani, joka on oopperajuhlien ja matkaislun myötä aika juhlimiskeskeinen paikka, niin olen huomannut, että uutta vuotta juhlitaan komealla paukkeella heti puolenyön jälkeen, ja lähes jatkuvalla jyskeellä illasta asti, mutta ei siis vanhan vuoden loppua vaan aloitetaan uusi vuosi hyvällä tavalla, oman näkemyksen ja taidon mukaan eikä kaavamaisesti aikatauluja ajartellen tai kouluoppia aivottomasti toistellen. (Ks. http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/11/hahmotustavoista.html , http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/haaveammattiin.html , ( http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/miten-oppia-kaikki-kerralla.html ), ja jatkolle avuksi http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2016/08/langanpaasta-kiinni-saamisesta.html .) Kanssa ei mietitä, että juhlittaisiin tarkkaan jonakin ajankohtana vaan jonakin jaksona, vaikkapa suunnilleen parin viikon kautena, jolloin ihan hyvin sopii, ja niin sitten, kun tapana on juhlia juuri uudenvuodenaattona ja -yönä, niin paukutellaan silloin.
Juhlimisesta ylipäätään kai ajatellaan taidetapahtumien myötä, että on hyvä olla korkean taitotason kanssa tekemisissä edes joskus, edes jollakin tekosyyllä, se parantaa elämää jatkossa taitotason kasvun myötä ja taitavien esikuvien ajatusten, arvojen, kulttuurillisten tapojen myötä.
Ajatellaan kai myös, että on hyvä osata suojella jokin hetki tarkoituksella, vaikka arki, maailma ja ihmiskontaktit ovat mitä ovat Ja se käy usein hyvän ruuan, uskonnon, lomapäivän ja ihan kaikille sopivien tekemisten ja aiheiden myötä: esim. hetki tätä hienoa, sitten pääsee lounaalle, illalla olisi ielä retki katsomaan jotakin hienoa, tms. Mummolan luomisesta kai tuo tekstini http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/03/natkilaisyydesta-ja-savonlinnalaisuudes.html
Näin sitten, jos osaa suojella esim. taiteiden harrastamisen mahdollisuuksia ym tervehenkisiä toiveitaan elämältä, niin voi harrastaa niitä jatkossakin, saada paremman elämän, joko silloin tällöin mutta romahdiksitta, tai jatkuvanakin elämän osana, jos motivaatio on hyvä.

Harrastusyhdistyksissä minusta on hienoa, kun on oppi siitä, miten on hyvä harrastaa, niin se luo tilaa harrastukselle enemmän kuin yksin omin päin osaisi. Samoin kai juhlimisessa on hyvä, että se on vähän kuin juhlittavan asian harrastusyhdistys, jossa keskustelut harrastettavan opin tienoilta luovat tilaa elämälle, viisaudelle, elämänviisaille valinnoille sekä yhteisössä että omin päin.

Sisustamisesta kirjoitin
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html
Mitä puita jätetään http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/02/miten-valita-jatettavat-puut-hakkuussa.html
Viheralueiden suunnittelusta http://puidenkaatamisesta.blogspot.fi/2016/09/viheralueiden-suunnittelusta.html
Symboliikasta maalaamisessa http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2016/09/tiistaina-692016.html 
Hyvin yhteen soiva kuoro, bändi tms http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2016/08/16-elokuuta-2016-harmonisesti-yhteen.html
Tunteet ja järki  http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/08/fitting-thinking-and-feelings-together.html
 Suurista tunteista http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/suurista-tunteista.html
Kalevalasta http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/09/kalevalasta.html

* * *
19.9.2016  Voikohan olla, että jos on aivan ummikko ulkomaalainen tai suomalaisharrastunut ulkomaalainen, niin mielellään katsää, miten suomalaiset ovat juhlineet Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, että mitä suomalaiset pitävät arvossa ja miten taitavia ovat, mitä haluavat kertoa kansakunnastaan. Sen sijaanhistoriaaliset ajanjaksot että se ja se puolue vallassa, jäävät kai hämäriksi, jollei tiedä, millaisia suomalaiset ovat, millaisia nuo puolueet ovat, mikä on puoluepolitiikan merkitys suomalaisessa elämänmenossa, mitkä muut asiat määräävät elkämän virrassa, mistä arki koostuu, miten sujuvaa, miten viisasta, mihin tyyliin järki ohjaa, millaisia konflikteja on ja miten ne ratkaistaan, miten ihmiset varttuvat ja saavat elämänsisältönsä, minkä elämänalueiden kysymyksiä ulkomaansuhteet ovat, miten ulkomaalainen voi oppia suomalaisten taitoja ja elämänviisautta, yms.

*

Postissa tuli tiedote, että kukin täysi-ikäinen suomalainen saa halutessaan tilata ilmaisen Suomi 100 vuotta juhlamitalin. Siitä tiimoilta kirjoittelin:

On hienoa, kun Suomi on satavuotias jo: hyvää elämää sata vuotta, nykyisellään 5 miljoonaiselle kansalle. Ja hyvää muullekin maailmalle, koska suomalaisilla on hyvää tahtoa, viisautta, taitoa, terveiden elämäntapojne osaamista, elämänviisautta ja sosiaalista demokratiassa elämisen taitoa, josta muutkin voivat halutessaan oppia.
Mutta onko turhanaikaista juhlia jotakin kalenteriaikaa? Eikö parempi ole hahmottaa ikaa kausissa niin kuin historiaa ja elämänvaiheita itselläja tutuilla, harrastuksissa jne. Kai silloin voi juhlia Suomeakin summittain joskus eikä tiettynä päivänä. Ja rakentaa tulevaa hyvää elämää suomalaisille ja ulkomaille sinne, missä halutaan suomalaista vaikutetta joko vähän tai useammatkin. Ei kai niin pitäisi juhlia vuotta kuin rakentaa parempaa maailmaa, oli Euroopan Unioni eli ei, meni maailma minne meni.

Missä määrin mitali tai juhlavuoden juhliminen laittaa pohtimaan kansallistunnetta ja yksittäisten maiden kohtaloita, suomalaisten arvojen tulevaisuutta, maailman kehittymistä, teknologisoitumista, arvojen muuttumista ja sitä, miten arvojen varaan rakennetaan sekä taloutta, yhteiskunnan toimivuutta laajemmin että hvyää elämää.
Luonnolla on selv'ät kaudet vuodenaikoineen, syntymineen, kuolemineen, poikasten kasvuineen, kohtaamisineen, säineen, jne. Onko vuodenaikojen ja luonnon ymmärtämisen kannalta hyvä juhlia jotakin ihmisyhteisön kautta, vaikkei se olisi loppu, onhan vain jollain lailla kohokohta tai näkyvillä, omaa vaihettaan tiedostava, monimutkaisempaa hahmotustapaa historian kululle hakeva.

*

Mitäs noita olisi, mitä suomalaisten tekisi mieli juhlia:
kansalaisyhteiskunta, citizens democratically
Suomi itsenäinen kansakunta, Finland independent nation
Väinämöinen
sukupuolten välinen tasa-arvo, equality of the sexes
vastuuntunto, oikeudenmukaisuus, inhimilliset arvot, kokonaiskuvat ja arkijärki, "Elä ja anna toisten elää - carrying responsibility, justice, human values, pictures of the whole and common sense, "Live and let others live"
Suomen luonto ja vuodenajat, Finland's nature and the seasons
joulupukki, Santa Claus
pikkulinnut, little singing birds

*
http://einoleinopoems.blogspot.fi/

(Tulta leiskuu harmaahapset http://harmaahapset.blogspot.fi )

(Ruskeaturkkiselle kullanvärinen turkki http://lukevatkoirat.blogspot.fi/2016/11/kullanvarinen-turkki.html
Harjaamisesta http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2017/02/savolaiskoiran-tyylia.html

Vaimon muotokuvan piirtämisen tai maalaamisen ohje http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2015/10/tiistaina-20-lokakuuta-2015.html
Valokuvausaiheiden löytämisestä http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2015/10/lauantaina-10-lokakuuta-2015.html
Maalausten tenhosta http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2014/02/perjantaina-7-helmikuuta-2014.html
Tenhoavan valokuvan ottamisen ohje (& Iän myötä kehitymme tunteenomaisen näkemyksemme suuntaan) http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/11/15-marraskuuta-2013.html
Eläintävalokuvatessa tulisi kai näyttää kuva heti eläimelle, jotta se näkee millaisia kuvia mitenkin tulee http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html . Mutta ihminen alkaa helposti insinöörimäisesti jännittää, jos kireästi kovistelee olemaan kuvassa hienosti. Mutta loma-aikatyyliselle huolettimalle ei-niin-tärkeäni kuvaamista pitävälle parhaimpaansa laittamiselle suomalaisten poseeraustaidot kai sopisivat, ja luonteenlaatu, taitojen tyyppi, taitotaso ja elämänviisaus sopisivat. Eli huihai vapaasti vain omalla tyylillä, vikkelään erilaisia kuvia napaten, luulisin. Omia tunteita kiehtovien tekemisten parissa ja omaa tunteenomaista näkemyst' kuunnelle, kuvan jo ensi sekunnilla/-sekunneilla napaten.)

(Ohjeita kiinnostaviin aiheisiin: mm sää, pianonsoiton alkeet, ompeleminen ilman kaavoja, ym http://joululahjoja.blogspot.fi )

(http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/vaatimattomuudesta-syntina.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/luonnonsuojelun-taloudellisesta.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/lukemisen-tavasta-ja-ratkaisujen.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/maailman-paras-mutta-missa.html)

Voiko olla, että ulkomaalaisten Suomi-käsitykset ovat usein ihan hataria, silloinkin, jos he ovat opiskelleet suomen kieltä? On suomen kielen kirja ja matkaopas, kenties jokin maininta telkku-uutisissa aina joskus harvoin mistä lienee kaupankäynnistä milloinkin tai tuntemattomista puolueista yms. Matkaopas on kenties vaikka kaikkiin Pohjoismaihin tai koko Eurooppaan ja Suomessa käynytkin on usein tehnyt sen kiertomatkallaan muutamassa maassa. Matkaoppaiden Suomi-kuvaukset ovat siis tärkeitä. Niiden pitäisi olla suomalaisten kirjoittamia, esim. lehdissä keskustellen laadittuja ja sisältää perusasioista suomalaisuuden kuvausta eikä paljon muuta, ilmeisesti selityksin, sillä suomalaiset ovat enemmän järjen vinkkelistä kuin moni muu maa, joka voi olla enemmän tapojaan vaativa, vaikka onhan Suomikin sitä: mm järkevyyttä vaativa ja vastuuntuntoa sekä tervehenkisyyttä.
Eli tekstissä pitäisi mainita Suomen olevan demokratia ja selittää, mitä kansalaisdemokratia on: miten onnistua olemaan demokratiaa kunnioittava. Ja järkevyyteen olisi hyvä ohjata: esim. rakenteet oikein hahmottava maisemakatse. Myös "Elä ja anna toisten elää" sosiaalisen järjestyksen tapana pitäisi selittää: itsekäs saa olla, muttei puuttua epäreilusti muiden elämään, ja tätä on hyvällä ymmärryksellä noudatettava.

* * *

"Hiihtämässä


Olin tänään pitkästä aikaa hiihtämässä, ihan vähän vain ja kehoani kuunnellen. Jälkikäteen lämpimässä villaviltin alla tuli kamalan hyvä olo ja mietin, että tätäkö savonlinnalaisuus juuri kaipaa: mökkeilyn tapaista liikuntaa? http://liikuntaa.blogspot.fi/2016/12/hiihtamassa-pitkasta-aikaa.html Mutta itse asustelen kaupungissa."
 Tässä tuon linkin teksti:
"Hiihtämässä pitkästä aikaa
Kävin tänään hiihtämässä pitkästä aikaa. En ollut saanut aikaiseksi ja niin

ajattelin, että parempi vähän kuin ei ollenkaan. Ja niin hyävnä hetkenä lastasin

sukset sauvoineen olalle ja hiihtosaappaat jalkaan ja läksin viereisen metsikön

luo. Hiihdin sinne tänne lumen peitossa olevien lupiinien ym lomitse jaoli kovin

kaunista ja teki hyvää jaloitella. Edellisestä hiihtokerrasta oli muutama vuosi

aikaa, ja niin kuulostelin liikkeitä: mikä näin vanhempana ja viisaampana olisi

paras tapa liikkua: ei lintassa, ei kireästi vaan lämpöisesti niin kuin hyvää

tekee, välillä vauhtiin innostuen, sitten taas hellittäen, mielitekojani

kuunnellen. Ja kotiin ennen kuin ehdin väsyä ja hiihto muuttua ikävämmäksi tai

kylmä tuntua liikaa. Ulkona lumet suksista ja kotona käperryin viltina lle

kuulostelemaan kehon palautumista kuin saunan jälkeen lämmönsäätelyä, ja niin ehkä

vartin päästä venytellessäni viltin alla tuli kamalan hyvä olo ja olin tyytyväinen,

että tuli lähdettyä ja päätin että toisrtekin olisi kiva, kovin kiva."
http://liikuntaa.blogspot.fi


Luonnossa suunnistamisesta & eksyneille ohjeita   http://eraopasaihe.blogspot.fi/2016/12/luonnossa-suunnistamisesta.html

Opi liikunnalliset lahjat näin!   http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
(http://liikuntaa.blogspot.fi/2015/06/liikunnan-innon-ja-energisyyden.html
http://liikuntaa.blogspot.fi/2016/06/tavallista-isomman-rasituksen-jalkeen.html)
 

* * *
 Ostoksissa onnistumisesta   http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/11/ostoksissa-onnistumisesta.html
Rikkaammaksi oppimisesta: rahapuu   http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/12/rahapuu-ja-vihreiden-suhde-rahaan.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/09/vahemmalla-rahalla-mukavasti-elamisesta.html

* * *
Mitä sitten jää, jos pitää meteliä jostakin? Kai jää se, mistä on pitänyt meteliä, mutta tyypiteltynä versiona, eli ei omanasi vaan tyypillisimpänä mielitekona, jonka voi muistakin kulttuureista löytää. Eli järjen tilalle tulisivat ihmiset, jotka mielellään tokaisevat, että olehan nyt järkeä tai että "olen objektiivinen" eli aika heikkojärkiset järkeen ihastuneet tai mielekkyyksien puutettaan paikkailevat. Eli eivät jäisi ne, jotka vasta pidemmän harkinnan tuloksena tai tavan mukaan mainitsevat järjen tärkeyden. Heidän tyyppistään jäisi kai, jos mainitisi viisauden, elämänviisauden tai hyvän elämän arvona. Toisaalta joihinkin asioihin tulee vastaliike, esim. insinöörijärkeen tai höttöpupun kuuloiseen liian korkealentoiseen. Tai esim. poliisin apua toivoville jokin poliisimaisuus tavanomaisessa mutta jokseenkin maneerimaisessa muodossa muttei kai sen kummempia. Ja kylmän mainitsemiseen tulee viileästä pitäviä helteessä asuvia, kireitä ilmastoinnista pitäviä, flunssaisia ja ilonpilaajia sekä kai naparetkeilijöitä tms ja kai venäläisiä, koska asuvat niin pohjoisessa ja ovatr iso kansa. Eli ei ole maailmalla kylmään liittyvää osaamista vaan vain silmää ihmistyypeille ja tavanomaisille sosiaalisille kuvioille esim. lasten kasvaessa muualla maailmassa. Talven mainitseminen kai onnistuisi paremmin, ja hiihtämisen, arvelisin, kun niihin tulisi vastauksena talvitaitoja osaavia.
Mtes sitten jos mainitsee jotakin kivaa? Silloin se on kai matkailumainos: tulkaa kaikki Suomeen. Tai sitten yritys järjestää sitä heillekin, vaikka asuvat muualla, kuten vaikka ranskalainen kulttuuri Suomessa. Tai sitten se on jotakin, mikä herättää vastaväitteen: ei heillä niin positiivista, kun he asuvat niin kireän ilonpilaajan kylmässä. Tai sitten se menee ohitse, kun heidän ilmastossaan kaivataan ihan erilaisia asioita, ja kulttuurissaan myös ihan jotakin muuta arkeen ja juhöaan. Positiivinen kai mainitsisi jonkin ei-vasrtustetun asian kuin harrastuskerholainen, esim. kuten suomalainen saunan. Ulkomaalaisia on 1000 kertaa enemmän kuin suomalaisia maailmassa, ja niin ei kannata kutsua kaikkia kylään. Pitäisi pikemminkin yrittää olla selvillä koko ajan siitäm iten laajoja ihmisryhmiä, mikin viesti kiinnostaa tai tavoittaa. Usein suomalainen haluaisi asiat laajalle maailmalle hyvin. Ehkei se ole kehitysyhteistyön asia vaan osa suomalaisetn imagoa yms: on suomalaisia vastauksia, joista on jonnekin hyötyä, mutta esim. järkiperusteinen ratkaisu ilman tyylilajia on monelle vaikea tajuta: eikö tyylilajista näe taitotason ja arvot, sosiaalisuuden tyypin yms tärkeää, missä koulu ja yliopisto ovat vain alkeistaso ja elämänviisaus, arki, taide ja uskonto ylempiä tasoja - miten siis kommunikoida ne asiat, jotka ajaisivat liian monet Suomeen? Pitäisikö jonnekin heidän maassaan viestiä, että nämä ovat monia kiinnostavia täkyjä johonkin muuhun hyvää elämää tuomaan? Mutta akateeminen osaa paremmin kuin näyttelijä, ellei näyttelijä ole vanhus. Käykö liian usein niin, että suomalaiset ajatukset kiinnostavat vain niitä, joilla on huonommat rahkeet ajattelussa kuin mikä suomalaiseen keskusteluun osallistumiseen vaadittaisiin, esim. kirjojen lukemiseen yms tavalliseen kaikkien osaamaan? Pitäisikö silloin jokin osa viestiä kuin henkilöhahmotyyppi, vähän kuin mitä koiralle on susi? Ja toisille tahoille taas lyhyt mietelmä tms, joka viestisi paremmalle päälle kuin akateeminen suomalainen?

* * *

Tuli mieleeni, että niin lä'mpimiä vaatteita kuin villalangasta kutomalla tehdään, tarvitaan etenkin Suomen ilmaston tapaisissa. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html
Myös siksi on hyvä voida tehdä omien mieltymysten ja oman ilmaston vaatimusten mukaisia vaatteita http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html
Samalta suunnalta hiustenleikkuun ohjeeksi kai myös sopiva villakoiran turkinleikkuuohje, oma persoonallinen malli koiran luonteeseen sopiva   http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/villakoiran-trimmausohje.html missä linkki Sibelius-tyylisten kampauksten ohjeeseen

"21.3.2017   Tässä tuo ohje:
"tiistai 2. elokuuta 2016

Sibelius, ohje

Sibeliuksen syntymän 150-vuotispäivänä viime vuoden joulukuun kahdeksas
kuuntelin radiosta Sibeliuksen musiikkia ja tein tällaiste muistiinpanot:
"* laajempi ympäristö ajateltu
* toimelias liikunnalliseen tapaan
* tunteva sitä ja elämänsisältöä kohtaan
* käytännöllinen ajattelu
* luonnollinen käytännön elinympäristö käytännön askareineen"

Tänään kirjoitin tällaisen:
"Kesän alussa aprikoosinväristä keskikokoista villakoiraani Banjoa trimmatessa tulin miettineeksi, miten opettaa Sibeliuksen musiikin tyyppistä musiikkinäkemystä lähinnä suomalaisille, hiukan myös ulkomaalaisille. Tänään mietin Sibelius-tyylisten kampausten leikkaamista erilaisille ihmisille, musiikin opettamista niin. Ja niin aihe nousi taas pinnalle.
Kohta yksi on luonto ja vuodenajat, joista etenkin maisemat, pikkulinnut (esim. tiaiset) ja säät. Miten luontokontakti ja ulkoilu soivat. Miten vuodenajat ovat profound, syvällisiä ja maisema myös. Miten terveet elämäntavat saavat elämänkokemuksen soimaan.
Lähteä maisemaan, ottamaan kontaktia maisemaan. Tulla viileyden stoppaamaksi tuossa yrityksessä: huomio vuodenaikoihin, säihin, säiden vaatimuksiin, elämisentapojen säätelyyn lämpötilojen yms mukaan -> soiva elämä, maisema profound, elinympäristö maisemassa -> reaaliteetit soivat ja ovat profound, tervettä ikiaikaista elämää, myös ympäristön osalta, kukin asia löytää luonnollisen ikiaikaisen tervehenkisen tuntevan paikkansa kokonaisuudessa kuin parhaan järjen mukaan, kuin metsämaisemaa katsellessa miettiessä.
Löytää itsestään soivuus, tunnelmatajuinen sosiaalisuus, joka on liikunnallinen ja nopsa & kätevä. Löytää lisäksi mm pikkulintujen kautta/avulla musiikin maailma."

Vuiodenajoista kirjoitin pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html

* * *

21.3.2017   Selventäisiköhän käsitystä luonnon syvällisyydestä kirjoitukseni Kalevalan Joukahaisesta: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/09/kalevala-ja-taito-ja-tunteet.html ?
"
"25.3.2017   Kansallisromanttisella teemalla kun äsken vain jotakin saksin, niin tuli tällainen:

Tuossa tuo tyylin hersyvyys tulee siitä, että jos jossakin meinaa tulla kaavamaista, niin pidempi turkki niille seuduin, eli vapaampaa ja tunteidenmukaisempaa, ja jos jossakin meinaa mennä höttöpupuksi, niin aika paljon lyhyempi turkki niille kohdin. Kansallisromanttisessa taiteessa vapautta oli tunteiden paloon asti, joka puhti käytettiin maailmassa merkityksellisiin suuriin parannuksiin ja hyvään elämään niin kuin ihmisen luonto on ja malliksi muille sopii. Muiden saamisessa mukaan on olennaista, ettei laadi liian suurta taakkaa ja että löytää nuo asiat ihisen luonnosta,sekäettä kasvattaa nuoremman polven kapasiteettia tervehenkisyyden ja terveiuden elämäntapojen avulla, kykyä elää sovussa yhteiskunnassa, kun kullakinon omaa tilaa muttei diktatuuria toisten ylitse epäreilusti."
Maalausaiheiseen blogiini http://akvarelliblogini.blogspot.fi/ lisäsin:
"Tuossa tuo, että miksi meininki ei mene huonosti, kun ihmisille antaa vapautta, niin sivistystä kumminkin edellytetään ja sivistys katsotaan maailmankuvan rakentamiseksi, missä maailmankuva on siis käsitys elinympäristöstä ja sen tärkeistä asioista, ei manipulaation ulkoa luettu viitekehys tai teknisten muistikikkojen lähde. Mietitään sitä,millaista on elää ihmisenä,mikä tuo hyvän elämän, mistä välittää ja mitä tehdä noiden asioiden eteen, ei pakoteta edes koululaisia liikaa, ei hyväksytä palikkajärkisempien jöötä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti