tiistai 4. maaliskuuta 2014

Terveet elämäntavat ja terveellä tavalla tekeminen, soivan elämänkokemuksen ohjeita - Tärkeä mutta kovin pitkä

Näitä terveiden elämäntapojen ohjeita tuli kovin monta, ja niin niiden opetteleminen ei varmaankaan käy isoina juttuina vaan vaikkapa muutama (esim. viisi) kerrallaan pikku jippoina, jotka muun muassa on hyvä osata kaiken muun elämän ja osaamisen lisänä, kuin joltakin lehden palstalta aina silloin tällöin.
(English translation of some 150 point of these at
http://finnishskills.blogspot.fi/2015/11/healthy-ways-of-living.html )

Terveisiin elämäntapoihin kuuluvat myös tervehenkiset tekemisentavat, joista tässä paljon.
Näiden ohjeiden lukemisen luulisi tekevän liikunnan aloittamisen vähemmän hankalaksi. Varsinaisesta liikunnan aloittamisesta olen laatinut ohjeen http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html

Aiankin pääkaupunkiseudulla ihmisillä oli paljon hyviä elämänohjeita ja kokemuksia itseltä tai tuttavilta nuorten aikuisten elämien tavallisista terveisiin elämäntapohin liittyvistä kysymyksistä. Niitä oli jokaisella omansa, tässä minun versioni, mutta kannattaa etsiä tämäntapaisia ohjeita myös muualta, esim. suomalaisilta tutuilta. Tämäntapaiset ohjeet ovat pikemminkin tietämyksen lisä kuin noudatettavia ohjeita: kun törmään elämässäni johonkin tilanteeseen, tulen ajatelleeksi sitä monelta kantilta ja mm, että miten joku tuttu tai tutun tuttu sitä muistuttavan tilanteen  selvitti, mutta arvio siitä, mitä tehdä ja miten, on itse tehtävä.

Terveet elämäntavat tuovat hyvin sujuvan elämän ja hyvin sujuvan tekemisentavan, joka laulaa tunnelmatajun musiikkina, muttei soiva elämänkokemus ole terveiden elämäntapojen noudattamisen pääsyy, vaikka voikin opettaa musiikista.

Tässä vain tavalliset terveiden elämäntapojenohjeet eli lähinnä kohdat 2. ja 215. ovat noudatettavia elämänohjeita ja muut ovat vain tietoa, jonka voi valintatilanteissa ottaa itse omalla ymmärryksellään muun tiedon ja taidon ohessa huomioon, eli siis lähinnä ulkoa luettavia. Koska ohjeita on kovin monta, niin voisikohan niitä oppia ajan myötä esim. radion tai laulujen siivellä, esim. kymmenen tai muutama kymmentä opeteltavina kulloinkin / kultakin toimittajalta tai laulajalta, mikä nyt kulttuuritaustaan hyvä oppi olisi.



1. Terveet elamantavat eivat ole jaykka kaava eivatka kaikille samanlaiset vaan ne ovat joukko asioita, joita olisi ylipaataan hyva olla elamassa jonkin verran ja joista yleensa on paljon iloa, jos niista saa langanpaasta kiinni. Huono olo, pottuuntuminen, masentuneisuus, sairastelu, akaisyys, jaksamattomuus, yms. voivat usein johtua siita, etta naita on elamassa liian vahan. Mutta minka verran niita kuuluisi olla, siina on kokeiltava jonkin verran ja kuulosteltava, etta miuka tekee hyvanolon jatuo jaksavaisuuden.
Terveet elamantavat ovat valja joukko asioita ja saattavat olla ilmastosta riippuvaiset.

2. Perusasit terveissa elamantavoissa ovat terveellinen ruoka (syo monipuolisesti niin kuin tuntuu hyvalta), jossa on (ruokaympyrän mukaan, katso kohta 215.) paljon vihanneksia, hedelmia ja kalaa ympari vuoden. Seka miellyttava vaihtelevainen reipas liikunta, ulkoilu ja luonnon, etenkin puiden ja linnunlaulun, ihaileminen seka kosketuys saahan ja ulkoilu juuri valoisan aikaan.

3. Ajattelussa on tervehenkista kaytannonlaheisyys, tayden ymmarryksen kayttaminen, kaavamaisuuksien valttaminen, mielipiteiden vaihto, itsenaisyys, uuden oppiminen ja mallin ottaminen viisaammilta, esim. kunkin aihepiirin guruilta ja naisväeltä.

4. Ihmissuhteissa tervehenkista on liian myttyyntyneisyyden eli liian ihmissuhdekeskeisyyden ja toisten siivella elamisen valttaminen, luonnonrakkaus, toimeliaisuus ja ohje "Ela ja anna toisten elaa!" seka sen malliin riippumattiomuus ja vastuuntunto.
Ihmissuhteet pitaisi nahda yhteison osana eika erillisina "minun juttuina". Eli moraali, maisemahahmotus ja tuo ohje "Ela ja anna toisten elaa!".
Ajat muuttuvat ja ihmiset viisastuvat, enaa ei Hitlerin taso vakuuta kuin pikkulapsia. Aikuinen ymmartaa kannattavuusperusteista moraalia ja osaa puhua toiset moraalin kannalle.

5. Ihanteita tarttee elamassa olla, niin omia haaveita kuin kaikenlaista viisasta, milla saadaan maailma hvalle tolalle. Ihanteet voivat parantaa ilmaa, jos asiat tuntuvat romahtelevat raadolliselle tolalle. Ihanteita tukevat puheet ja kai rukoileminenkin auttavat tekemaan niidenmukaisesta toiminnasta yhteison yhteista alaa.

6. On sanonta: "Aamu on iltaa viisaampi." Illalla ovat tekemiset kaavamaisia ja turaavia, nakemyksettomia. Illalla ei ole hyva aloittaa mitaan uutta, mika vaatisi nakemyksellisyytta. Aamulla taas on juuri heranneen aamukohmelo, jota taytyy varoa hairitsemasta, silla se on viisaampi nakokumaelamaan ja taitoihin. Se, mika oli illalla sarkynyt urautuneiksi sirpaleiksi, on yhta eheaa kimpaletta aamulla, kun unisenkompeloin liikkein istahtaa aamiaiselle ja lahtee toiuhin tai kouluun. Aamunakokulma on viisas, se tavoittaa olennaisempia ja syvallisempia asioita kuin paiva, saati sitten ilta, kauaskantoisempiakin, aamulla on hyva laatia suunnitelmia kohmeloisen hitaaseen tapaan. Aamulla ei kannata ottaa mallia mistaan illan mallisesta.
Näin siis viisastuu, kun on aamukohmeloisane liikkeellä aamiaispöydässä ja bussissa, niin unisen eheyden viisaus ei jää elämästä erilliseksi kuten hiljalleen löhöilemällä heräilevällä.
Tätä aamukohmeloisen viisautta ei siis ole tönkkö olo sellaisenaan vaan maisemahahmotus ikään kuin viisauksia aavistelevaan tapaan yhdessä kohmelon eheyden kanssa.

7. Ihminen tarvitsee monenlaista tekemista ja valilla tuulettumista, vanhojen ympyroiden vaihtoa, edes vaikka kerran viikossa jonnekin uuteen paikkaan kavelylle, kauppaan tai tapahtumaan tai uusia ihmisia tapaamaan.

8. Musiikkiharrastus tuo hyvcan mielen ja opettaa elamanviisautta.
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2013/11/some-observations-about-who-is-happy.html

9. Tunteidenmukaisuus "Ela ja anna toisten elaa"-ohjeen puitteissa. Tunteidenmukaisuus tarvitsee tuekseen kokonaiskuvan ja tervehenkisyyden. Tunteidenmukaisuus ei tarkoita patemisenhalua, toisten orjallista kopiointia eika negatiivisten tunteiden tavoittelua, vaan on mieltymystenmukaisuutta.

10. Kaytannon toiminta tuo tervehenkisyytta ja on terveiden elamantapojen olennainen osa, luonnollista elamaa ikiaikaisen luontomme mukaan, paljolti siihen tapaan kuin runojen hyvalaatuisuuden tuomat painotukset tai John Steinbeck in romaanit kertovat.

11. Tervehenkinen omatoimisuus ja riippumattomuus, etenkin itsenaisyys, jonkinlainen itseriittoisuus ja itsetuntemus.

12. Suomen ilmastossa hyvan olon ja onnen saavuttaminen vaatii huomattavasti reippaampaa tekemisentapaa, tahtia, elamanasennetta ja liikunnallisuutta kuin esim. Keski-Euroopassa.
Lämiittelyohjeita yms http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

13. Puiden oksien tunnelma, etenkin kai mannyn auringonpaisteella, on hyva malli tervehenkiseen meininkiin: mm. aistit auki ja reippaasti liikunnallinen, tunteva, toimelias ja ystavallisen sosiaalinen.

14. Ala ole kirea vaan elavainen ja rento.

15. Jarki on tunteen apuri samaan tapaan kuin kai ulkomaalaisillakin arkijarki auttaa omien tunteenomaisten taoitteiden tavoittelussa, mutta maailmankuva tuo mukaan yleensa hyvina pidetyt asiat kuten kesaloma, katastrofien valttaminen, demokratia jne.

16. Ruokakeskeisyys ei ole hyvä asia vaan vie voimat ja tekee jaksamattomaksi ja ärtyisäksi niin kauaksi aikaa, kun ajattelee ruokaa tai syömistä. Se on sama juttu kuin syödessä: syöminen vaatii keskittymistä, mikä on muusta elämästä poissa. Voimattomuus taas liittyy siihen, kun veri menee vatsaan ruokailun aikana ja ruuan jälkeen, ja on siis poissa antamasta puhtia muuhun tekemiseen. Siksi kunnon aterian jälkeen pitää ottaa jonkin aikaa rauhallisesti, yhden lautasellisen jälkeen kenties puoli tuntia, aterian koosta riippuen, ja vasta sitten jatkaa muita puuhiaan, etenkään liikuntaa ja fyysistä työtä. Mutta jollei ajattele ruokaa, niin muu tekeminen tuo voimia ja hyvää oloa, mutta se edellyttää siihen uppoutumista ilman ainoatakaan ruoka-aikaa koskevaa ajatusta. Kiinnostavaan tekemiseen uppoutuminen tuo hyvän mielen viiden minuutin tai vartin jälkeen, joskus aiemminkin, ja se toimii energiana niin kuin auringonpaiste, luonto, virkistävä miellyttävä liikunta, vaihtelu, ruoka, jne. Siksi  pitäisi syödä tarpeen tullen niin, että nälkä lähtee, sellaista ruokaa kuin silloin tuntuu mieli tekevän,ja jättää ruokaaatokset sitten kun on syönyt, ja ryhtyä puuhaamaan muuta kivaa.

17. Vuodenaikoja ei ole vain neljä vaan vuodenaika vaihtuu koko ajan. Sopiva jakso miettiä vuodenaikaa on yleensä parin viikon jakso, vaikkapa alku- ja loppukuu säineen, valoisuuksineen , harrastusmahdollisuuksineen, lomineen ja lomanläheisyyksineen, jäljellä olevine jaksoineen kesää, lomaa, aikaa ennen sitä ja sitä merkkipyykkiä. Lisäksi sää vaihtelee jatkuvasi, yleensä muutaman päivän samantyyppisinä jaksoina ja yksittäisinä erilaisina päivinä. Mitä minun juuri nyt näinä parina kolmena lähipäivänä tulisi tehdä, jotta nauttisin tästä vuodenajasta parhaalla mahdollisella tavallaja lataisin akkuja tulevaa varten? Mikä on tällä säällä hyväätekevä tapa olla toimelias? Sateessakin on kiva joskus kulkea ja nauttia säästä, ja usein haluaa tarttua jokaiseen aurinkoiseen hetkeen olla ulkona luonnossa.
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html

18.  Liikunnan tulisi olla reipasta ja vaihtelevaista, miellyttävää ja reippautta ja hyvää mielt'ä tuovaa.
"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
(Suomennosyritelmä:
"Älä tee suunnitelmia siitä, miten liikkua, vaan päätä joka sekunti tai silmänräpäys uudelleen, mikä juuri silloin tuntuu parhaalta idealta siitä, minnepäin liikkua, millä tavalla liikkua, minkätyylisesti, millä asenteella, millä tunnevireellä, kuinka paljon innokasta kiinnostusta ja sen tuomaa nopeutta tai rentoutunutta tiedostavuutta tai tunnemotivaation tuomaa voimaa,... Kokemuksesi muuttuu koko ajan, elää hetkessä ja suunnitelmasi muuttuvat sen myöltä and opit poimimaan joka sekunti ja joka silmänräpäys juuri ne asiat joita parhaimpina juuri silloin pidät, poimimaan ne tavoitteiksesi liikkumisessasi juuri sillä hetkellä. Ja niin tunnet olosi onnelliseksi ja täyttymykselliseksi. Varo kyllästymistä ja tapoja.")
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi.
 (Lisää onnellistuttavien elämäntapojen ohjeita blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com .)" Kokeile tämän ohjeen mukaan aluksi edes puoli minuuttia tai muutama minuutti liikunnanhaluisella tuulella ollessasi ja myöhemmin enemmän, niin saat uuden upean tervehenkisen harrastuksen ja kasvat monenlaisissa taidoissa saaden elämääsi tenhoavuutta lisää!
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html

19. Oman kokemukseni mukaan on hyvä ottaa hiukan omaa tilaa: tarpeen tullen toisten vaateiden tiellä litistymisen sijaan istua tai seista jalat ´jonkin verran harallaan tukevasti itsenäisesti puoliaan pitämään kykeneväisesti ja joskus tarpeen tullen myös aggressiivisesti pitää puoliaan toisia lyttyyn laittamatta. (Joskus litistymistä välttääkseen vain, aidosti eikä maneerina.) Usein turha äkäisyys syntyy lyttyyn joutumisesta ja oma tila tuo terveen tunteidenmukaisuuden osaksi arkea.

20. Terveestä asenteesta ruokaan:
* Yleensä ne, jotka syövät tänään siten kuin eilen tai joskus aiemmin tuntui hyvältä eikä tämän päivän olon mukaan, lihoavat turhan päiten (tai ehkä jotkut jäävät liian laihoiksi). Oman kokemukseni mukaan ruuantarpeessa seuraava päivä on vähän sama juttu kuin aterian jälkeen puolen tunnin kuluttua: jos on edellisenä päivänä syönyt paljon, ei tarvitse yhtä paljon ruokaa kuin tavallisesti, jollei ole jokin rasittava työ tms., ja jos taas on syönyt edellisenä päivänä liian vähän, niin tarvitsee enemmän ruokaa kuin tavallisesti.
* Oikea asenne ruokaan ei ole ajatuksenvarainen vaan spontaani, mutta terve järki mukana niin, että jos kaipaa sekä ateriaa että makeaa, niin söisi aterian ensin, jottei tule syöneeksi liikaa makeaa.
* Ruokakeskeisyys vie voimat. Tärkeää on, että ruuan ajattelemiselta ja sulattelemiselta jää aikaa ja motivaatiota muuhun tekemiseen, joka puolestaan tuo jaksavaisuutta ja elämäniloa. Siksi on tärkeää, ettei pinnistele aivan nälkäisenä syömättä tai syö mahaansa raskaaksi, jollei ole niin suuri energiantarve juuri nyt.
* Sopiva aikaskaala miettiä ravinnontarvettaan on ehkä puoli tuntia + heti nyt ja muutama tunti jaksettava.
* Helpoimpia ruokakysymykset ovat kai niille, joilla on leppoisa toimelias elämänasenne ja muutama kilo ylimääräistä eli ihan vähän vatsaa muttei sen enempää.
* Itselläni ainakin tuli aina syötyä oikein, kun suhtauduin ruokaan tankkaamisena, jonkin verran maistoin, että hyvää ruokaa, mutten jäänyt fiilistelemään ruokapöytään. En jäänyt nälkäiseksi mutten syönyt oloani turhan raskaaksi, niin jäi hyvä mieli muihin tekemisziin. En ollut perso ruualle, mutta kuuntelin spontaanisti mielitekojanii ja kulloistakin ravinnontarvettani.

21. Kovan realismin tarve, tappeluttamiset, syöttämiset ja laihduttamaanpakottamiset tulisi jokaisen kohdistaa vain omaan itseensä, sillä ne ovat tuntemuskysymyksiä, jotka pohjaavat yksilöllisiin tarpeisiin eivätkä päde muihin kuin itseen. Sitä paitsi omasta itsestä huomaa kaiken paljon herkemmin kuin muihin o9suvasta. Jos kohdistaa tarpeensa muihin, niin on kohtuuttoman kuuro sille, mikä näille olisi sopiva määrä mitäkin. Sitä paitsi tarpeen täyttää vain, jos sen täyttää siltä, jonka tarve se on, eli itseltä. Kovan realismin tarpeen täyttää yleensä oma rehellisyys eikä muu.

22. Itselläni oli jskus kiva meininki, josta muut ttivat mallia. Se li jtakuinkin sellainen kuin vapautuneet liikkeet ja kiva liikuntaharrastus, terveet elämäntavat ja luontoretkeilyä, Elä ja anna toisten elää, oman tilan ottamista tervehenkisesti tuon säännön puitteissa ja tilan jättämistä muille sekä suomalaistyyppinen hyvä tahto, joka siitä syntyy, siis itsenäisyyttä, vapautta ja hyvää tahtoa, globaali vastuuntunto, työstään huolehtiminen ja voiman saaminen siihen mieliharrastuksistaan, joita innolla harrastaa, vaihtelua ja avaramielisyyttä sekä moraalia.

23. Sisällä pysyttelemällä, pukeutumalla tarpeettoman paksuihin vaatteisiin ja juomalla paljon kuumaa saa talvellakin nostettuakehonsa lämpötilan melkein miten kuumaksi vain, mutta liian lämmin keho tuo pöhnäisen olonja kuumetta. Paljon paremman olon saa, jos keho on hiukan viileä kun itse on toimelias - niin, että keh tuottaa luonnollisella tavalla lämpöä ja huomio on tekemisessä ja katselemisessayms. eikä lämmöntuotossa ja liikkeet ovat reippaat.
Lämiittelyohjeita yms http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

24. Et voi olla onnellinen elämällä puolikasta elämää olettaen toisten elävän puolestasi, vaan sinun on itse hankittava itsellesi onnellinen elämä elämällä täyttä elämää kokonaisena ihmisenä. Naisenkin elämään kuuluu jotakin reipasta, toimeliasta ja suoran elämänmakuista, ja miehen elämään jotakin tuntevaa, toisia huomioonottavaista ja ideaaleja käytännössä kunnioittavaa.
Se, minkä verran kutakin terveen elämän elementtiä tulee kullakin olla, on yksilön itsensä saatava valita sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä, kun tuo kokonaisuutena hyvän elämän. Ei puolisoltakaan tule odottaa täyttä yksialaisuutta, vaan olisi itse toteutettava omat haaveensa eikä kaadettava niitä puolison tai lasten niskaan.

25. Katsele kasvavaa puuta miettiessäsi elämää ja maailmaa ja luota siihen tunneviisauteen, jonka silloin löydät sisältäsi. Katsele puuta myös miettiessäsi sosiaalisia suhteita ja luota niihin luonteviin helpon oloisiin tunnelmatajuisiin ratkaisuihin, jotka puuta katsellessasi tulevat mieleesi.

26.
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html
http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html

27. Yksi pitää yhdenlaisesta tekemisestä ja toinen toisenlaisesta, ihan jo tarpeetkin ovat erilaiset. Terveet elämäntavat eivät ole kaikille yhteinen jäykkä ihanne-elämäntapa vaan vaihtelevat henkilöstä toiseen tyyliin "Tee jotakin kivaa.", minkä saat itse valita ja mikä ei velvoita muita samaan.

28. Huolehdi maailma terveelle tolalle - usein esim. olemalla vastuuntuntoinen siinä, minkä vaikuttaa. Monet asiat ovat sellaisia, että kun ne puuttuvat. tulee ongfelmia, ja kun niitäon ihan liikaa, tulee toisenlaisia ongelmia, mutta suunnilleen sopivansuuruisesti tuo hyvän tuloksen. Jos jokin asia jää kaihertamaan, tuntuu yleensä, että asiat olisivat terveemmällä tolalla, jos sekin olisi huolehdittu. Terveellä tolalla pitää siis sisällään monenlaista viisautta ja monenlaisia huomioita, joista jotkin ovat helppoja ja toiset vaativat esim. paremman sosiaalisen maailmankuvan ja sen lisäksi kokonaiskuvan moraaleineen. Usein terveellä tolalla oleminen vaatii mm., että taloudelliset seikat ovat kunnossa ja moraali summittain sekä tervehenkinen meininki.
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2013/11/some-observations-about-who-is-happy.html

29. L'heisiss' ihmissuhteissa, jos yritt'' ik''n kuin tehd' kaiken yhdess', yleens' pottuuntuuu tuon toisen erilaisuuteen, sen tuomiin hankaluuksiin ja ep'mukavuuksiin. Eri ihmisill' on eri tarpeet ja niinp' he s''t'v't kunkin el'm'n elementin m''r'nja taitotason erisuuruiseksi tarviten jotakin ylen määrin ja jotakin ei ollenkaan, ja niinpä tulee aina jommalla kummalle huono olo, jos liian yhtä matkaa kuljetaan. Jos sen sijaan tekee osan jutuista yhdessä kumpikin omalla tyylillään, tahdillaan ja puhdillaan, omaa motivaatiotaan pitkin, ja loput ihan irti omillaan, niin on kummallakin hyvä mieli ja ihmissuhteet sujuvat.

30. Pakkotahtisuus ei ole hyväksi, kun se jättää kiireessä pois elämänviisaat valinnat ja ylipäätään useamman perspektiivin, tekemisentavan ja motivaatiotekijän käytön, mikä kapeuttaa mahdolliset hyödytkin vain niihin virallisesti tavoiteltuihin. Toisaalta, jos on paljon omaa aikaa eikä tekemistä, syntyy puhditon tekemisentapa, ikään kuin katoaa kosketus maailman tekemisten täyttämään puoleen. Siksi olisi hyvä, että olisi sekä kiireellä että omaan tahtiin tehtäviä tekemisiä, jotta olisi sekä toimivuutta ja elämänmakuisuutta että aikaa nauttia ja tehdä viisain tavoin. Vaapaa-ajastakin saa enemmän irti, jos ei koko aikaa lorvi.

31. Yleens' puhdistaa ilmaa, kun on edes jollain lailla itsepuolustukseen kykenev'inen, esim. liikunnallinen, j'm'kk' ja kyllin vikkel'reaktioinen l'im'ytt''kseen oven kiinni rosvon nokan edest'. My;s sosiaaliset taidot ja hyv'ntuul;isuus auttavat itsepuolustusessa. Taistelulajit eiv't ole tappelua vaan urheilulajeja> tekee hyv'' puolustautumiskyvylle, kun on edes joskus miettinyt, mit' tehd', kun toinen ly; tai potkaisee>loikkaa askeleen tai kaksi syrj''n tottakai, potkun suunnasta ja ulottuvuudesta riippuen, eli kyse on urheilutaidoista eik' tappelusta.
Jos ei ole ollenkaan itsepuolustustaitoinen, alkaa helposti vaatia muilta kovan rationaalisduuden kunnioittamista, vaikka puute on l'hinn' itsell' huutava, ja pit'' ep'virallisina esikuvinaan kaiken maailman pahantekij;it', kun n'm' muka ymm'rt'v't maailmaa, vaikka pahantekij't yleens' aina ovat sosiaaliselta silm'lt''n kamalan lyhytn'k;isi' ja heid'n tappelevaisuutensa johtuu saiit', ett' he ovat jatkuvasti ongelmissa eik' siit', ett' sit' oikeasti naailmassa tarvittaisiin. Itsepuolustuskyky on se mit' tarvitaan, ja hyv'n tuulisuus. Sosiaaliset solmut ratkaisee luonnonrakkaus ja maise3makatsetottumus, joka edst'' t;;rm'ykset.
Samasta syyst' maa tarvitsee asepalveluksensa> turvatakseen puolustautumiskyvyn ja sit' kautta est''kseen, ettei ole uhrin asemassa heikkouttaan.

32. Terveiden elämäntapojen ei kuuluisi olla jäykkä pakko, joka tekee terveet elämäntavat vaikeiksi ja ikäviksi noudattaa, vaan jonkinlainen ohjenuora, kun haluaa parempaa elämää. Sen sijaan, että niitä pidettäisiin tiukkana sääntänä, tulisi ohjeena olla, että elä niin kuin mikä tuo sinulle hyvän elämän ja on moraalisesti ok, hyväksi maailmassa.

33. Ohje "Jos tunnet itsesi nälkäiseksi, niin syö niin, että nälkä lähtee." menee kalorisuositusten edelle. Toisaalta on hyvä muistaa, ettei pidä tehdä siitä tapaa, mikä kerran oli vain spontaani reaktio, vaan syödä kunkinhetkisen ravinnontarpeensa mukaan. Pitäisi myös puuhailla niin paljon kaikenlaista kivaa ja tervehenkistä, ettei ytule syötyä siksi, että kaipaa positiivista elämänsisältöä tai muuten vain viihdyttävää tekemistä.

TÄRKEÄ
34. Jos teet niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu ja korjaat jonkin verran tervehenkisyyteen ja terveisiin elämäntapoihin päin sen mukaan, mikä tuo kivan tervehenkisen olon, niin se ehkä käy helpommin ja tuntuu luonnollisemmin motivoidulta kuin yrittää kaavamaisesti terveisiin elämäntapoihin päin. Voithan seuraavan askeleen jo ottaa taitavammin ja paremmin terveiden elämäntapojen hyödyt ja idean ymmärtäen. Ole psontaani ja moraalinen.

35. Aikaansaavuudesta ja saamattomuudesta eroon pääsemisestä
Kun minulla on jokin,
mitä haluaisin tehdä, niin minun ei pitäisi ajatella sitä tekemään
ryhtyessäni tai tekemään ryhtymistä pohtiessani yleisessä
teoriaperspektiivissä vaan vain sen henkilökohtaisten merkitysten
kautta: mikä on sen paikka oman toimintani ja tunnemotivaationi
piirissä. Siis esim. ukulele ei olis paratiisiteoriaani liittyen
paratiisisaarten soitin vaan kiva pikku soitin, jossa on kaunis
tyytyväinen ääni ja jolla haluaisin oppia soittamaan. Ja liikunta ei
olisi terveiden elämäntapojen osana tarpellinen vaan oma mielitekoni
ja päivieni piristys.

36. Eilisestä Runebergin päivästä 5.2. tuli mieleeni, että Runebergin runoista syntyy vaikutelma siitä, miten elää viisaasti helmikuu: ulkoilua reipaasti pakkassäässä luonnon ja ihmisten elämänmenon talvisesta kauneudesta ja elämänmakuisuudesta nauttien, tulla sitten sisälle lämmittelemään, kutsua ystäviä ja tuttuja kylään, keskustella myös henkeviä ja keräillä ja ihailla eri elämänalojen ja elämänviisauden helmiä pakosta sisällä vietetyn ajan piritykseksi ja tunteiden ja elintilan lämmöksi sekä ihmissuhteiden parhaaksi.
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html

37. Liikunnan ei tulisi olla oma jumppa, sillä siitä tulee helposti edustavan ulkonäön tai tyylin näyttelemistä, mikä tuo tosi pahan mielen, koska on keinotekoisuus, joka tulee liian lähelle omaa itseä, identiteettiä. Sen sijaan pitäisi liikkua luonnollisesti ryhmässä ja ihmisten ilmoilla, omalla tyylillään liikkuen.
Liikkumisessa kuuluu olla tunnemotivaatio, joka on hetkellinen mieliteko, joka heti johtaa liikeeseen sen mukaan, ja seuraavalla sekunnilla taas uusi mieliteko liikkeen motivoijana ja ohjaajana, ei siis ajatus. "Kipaisenpa äkkiä tuonne!" ja liikkeeseen ryntääminen on yksi esimerkki tunteenomaisen mieliteon tuomasta liikkeestä.
Liikunnan pitäisi olla hauskaa ja siksi eri ihmisille sopii erilainen liikunta oman luonteenlaadun mukaan ja seudun liikkumismahdollisuuksista poimien, muttei edustusliikunta esim. tanssi vaan jos tanssi niin omaksi huviksi hauskanpitona eikä esittämisenä. Esittämisistä pännivät kai eniten ne, jotka joko näyttelevyyden määrän tai koordinaatiokyvyn vaativuuden vuoksi määräävät liian tarkkaan miten sopii olla. Parempi tanssia vapaamuotoisesti jenkkaa tai chachata kuin teeskennellä kuvioita ja tyyliä.

38. Elämänsisältö jää vähäksi, jos vaikka istuu lukemassa ja juo teetä, koska teetä mahassa ei ole mukava liikkua ja olla toimelias, mikä toisi elämänsisältöä. Teenjuonti myös viilentää, koska oppii olemaan liikkumatta paikoillaan viileässä, milloin koko keho viilenee mahassa olevine teineen kaikkineen eli tulee viileämpi kuin ilman teetottumusta, sillä silloin tulisi liikuttua, haettu viltti ympärille, mentyä ulkoilemaan yms.
Jos matkii taidot muilta, ei opi rakentamaan niitä itse. Sen sijaan, että kopioisi lähes näytellen paljon taitavammilta ja elämänviisaammilta, pitäisi upota itse tekemiseen sen perustasolta lähtien. Esikuvista voi ottaa vinkkiä omaan tekemiseen mutta heissä ei saa roiukkua edes henkisesti tai taidon osalta.
Insinöörimäinen on pois karsinut muun elämänpiirin huomiot ja on siksi tyhmempi kuin arkijärkinen ja ei ole elämänviisas. Liikaa opiskeleva keskittyy niin ikään vain opetettuun tasoon eikä opi elämän kirjon myötä tulevaa omakohtaista osaamista, joka tuo elämänsisältlöä ja elämänviisautta.
Joka tekee vain yhtä asiaa koulupohjalta, jää hengettömäksi, vaille suurempaa ymmärrystä ja elämänkoekmuksen tuomaa monimuotoista elämän rikkautta, jolle persutaa uudet osaamiset, keksinnöt, elämänsisältö, elämänviisaus, jaksavaisuus, vaihtelunhalu ja vaihtelun tuoma energisyys.
Viralliset saavutukset ovat vain jonkin koulumaisen opiskelun mittarin tuomia, eivät elämän kohokohtia. Kohokohdat ovat jokaiselle erilaisia, eri asioita ja eri puolia samankuuloisissakin asioissa. Myös taidot rakentuvat eri latautumisen varaan, jossa voi olla jotakin samankuuloista esim. vapaa-aika, mutta eri tavoin vietetty, eri asioista inspiraatiota saava.

TÄRKEÄ
39. Terveet elämäntavat osaava miettii kai, ettei mitään niin, että tulee huono olo ja vähän niin kuin sairastuu tai sairastuukin siihen verrattuna, miten muuten olisi. Kaikkea siis sopivan verran luonnolliseen tunteidenmukaiseen tai viisaaseen tapaan niin että tulee hyv olo ja voi hyvin terveyden mielessä, ja huolehtii että elämässä paljon muuta kanssa elämänsisältöä ja jaksavaisuutta tuomassa.

40. Jos olet kerinnyt kerätä elämänkokemusta jo koulun jälkeen, ei liikkua kannata kouluaikoja muistellen vaan aikuisen osaavaisuutesi varassa, tunteidenmukaisella tavalla eikä kaavamaisesti koulutapaan. Ei kaavamaisuus tai koulumaisuus ole lapsellekaan hyvä vaan liikkua pitäisi liikkumiseen upoten kehon tuntemuksia kuunnellen tunteiden motivoimana tehden.

41. Jollet ole pitkään aikaan liikkunut melkein ollenkaan, kuntosi on heikko. Vertaa silloin pienien liikunnan määrien tuomia tuntemuksia nuorempien vuosiesi rankempiin kokemuksiin, esim. pientä liikunnan määrää 5km reippaaseen kävelylenkkiin, niin ymmärrät palautumistasi paremmin ja osaat arvioida sen tahtia ja sopivaa uuden liikunnan määrää. Jos esim. kiinnostuneen alun jälkeen menetät mielenkiintosi viikoksi, niin liikkuminen vain väsytti ja viikon verran palaudut ja sitten tas haluat lähteä aurinkoiselle ilmalla kävelylle tai liikkua jotenkin muuten kivasti. Ajan myötä askel askeleelta kunto kasvaa niin kuin ennenkin.
 (Sivulta http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html linkkeineen:)
"Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)"

 "Lainaus kevätaiheisesta kirjoituksestani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Ei nää niin kummosia ole nää minun kevätnäkemykset, että puhti ja hyvä mieli vuodenaikaan nähden olisi ihan vain siitä, vaan on liikuntaharrastuksella merkitystä Ja se ei ole niinkään tietty määrä liikuntaa kuin liikunnan harrastamisesta nauttiva olo ja jaksavaisuus, vaikkei liikuntaa olisi niin paljon. Ei siis edustusliikuntaa vaan jokin itsestä kiva laji ja edustavuus, jos sitä tarvitaan, tulee muuna aikana liikunnan tuomasta hyvästä mielestä, jaksavaisuudesta, kivemmasta ulkonäöstä, toimeliaisuuden keveämmyydestä yms. Jos kunto on heikko, noon sitä voi kasvattaa kivalla liikunnalla tai siihen tapaan kuin kevätväsymysksestä kerroin valon suhteen, niin ihan vain jollakin liikunnalla siihen tapaan, mutta vapaamuotoisesti."
"Lisääntyvä valon määrä tuo enemmän virikkeitä, enemmän tilaa toimeliaisuudelle, samoin lisääntyvä lämpö ja lumen alta paljastuva maa on täynnä kaikenlaista katseltavaa ja koettavaa, mutta vähemmän ennen varsinaista kesän alkua. Katseleminenkin vaatii voimia (huomionkäyttöön, ryhtiin, eloisuuteen, tunteidenmukaisuuteen ja innokkuuteen liittyvä lihaksisto), samoin ulkona liikkuminen ja puuhastelu rauhallisemmin sisätiloissa pitkälti elettyjen talvikuukausien jälkeen, ja niin keväällä tulee monelle kevätväsymystä. Sen sijaan, että yrittäisit kerralla saada kevät vaihteen päälle, niin jos valo väsyttää ja ulkona on vielä kylmä ulkoilla, niin joskus aurinkoisena hetkenä katsele muutaman sekunnin verran auringonpaisteläikkiä, valon eloisuutta ja jää sitten sulattelemaan tuota mukavaa tuntemusta sen sijaan, että yrittäisit heti olla pitkään virkeä. Väsyneenä vaipuu horteeseen, mutta pienissä pätkissä hyvällä motivaatiolla kevät on kiva ja tuo voimia ja viikon parin päästä olet virkeänä koko päivän ja nautit keväästä. Myös ulkoilla voi pienissä pätkissä: ota muutama askel kiemurtelevaa polkua pitkin ja katsele, mitä maan alta on paljastunut, luonnon vuodenaikoja ja villin luonnon karua elinympäristöä, sen moninaisuutta ja sitä ympäristöä, jossa hyönteiset ja linnunpoikaset pian elävät. Toisena kertana voit ulkoillessa kulkea muutaman tuollaisen pätkän ja muutaman päivän päästä ulkoilla pidempäänkin, jos sää on aurinkoinen. Talvisaikaan helmikuussa pikemminkin musitellaan elämää ja elämänviisautta, pondeerataan, vietetään aikaa sisällä kaikenlaisen hyvin itselle sopivan tekemisen merkeissä, ja niin kevään tulo avaa uuden rikkauden, kun mahdollisuuksia on monia, tekemistä ja sen rikkautta, sen mielekkyyttä hiljaiseloon nähden on aina vain enemmän, lisääntyvien toimintamahdollisuuksien myötä sää nostaa meiningin konreettisesti sellaisiin korkeuksiin, joista talvella vain haaveiltiin. Luonto, aurinko, lämpö, liikunta, toimeliaisuus ja yhteisön toimeliaisuus ulkona pihapiirissä tuovat elämään hyväätekevää sisältöä ja valmistavat nauttimaan aina vain lämpimämmistä säistä ja katselemaan kesän vehreyttä.""

"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
http://happinesstipsblog.blogspot.fi
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."

"Meditation
Sometimes when you have a moment or two extra time and you spend it wandering and looking around, those moments feel like a richer time, rich with experience, multiple sensations and feelings. That is like meditation i.e. a way to happiness and skill. Those richer moments have something to do with it being just a few moments and not some long lasting labour. Something to do with it being like a twinding path from one experience to another, then to next ones and so on. A way to happier life if you can find it. "
(Lähde: http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html )

TÄRKEÄ
42. Terveet elämäntavat eivät ole kasa kryptisiä ohjeita vaan asioita, joita voi oppia huomaamaan itse. Ainakin jos on ihan hyvä ajattelukyky ja on käytännön elämään päin suuntautunut ja arvostaa tunteidenmukaisuutta ja kaukonäköisyyttä, niin voi tehdä omasta elämänkokemuksestaan huomioita siitä, mitä sopii tehdä minkäkin verran ja miten se vaikuttaa oloon ja jaksavaisuuteen pidemmän päälle, esim. viikon tai kaksi. Asianhaaroja voi oppia samaan tapaan ottamaan huomioon. Pääkaupunkiseudulla väki tuntui olevan terveistä elämäntavoista ja hyvistä elämänvalinnoista kiinnostunut.

43. Eheyden perustaso on olla kylläinen, levätä tarpeeksi ja välttää pakkotahtisuutta ja keinotekoisuutta. Lisäksi tarvitaan positiivista vaihtelua, luonnonrakkautta ja kosketusta säähän, tilaa tunteille, kivaa vaihtelevaista liikuntaa ja hyvä fyysinen kunto, parhaan ymmärryksen mukaisuutta, hyvää moraalia, tervehenkisyyttä sosiaalisissa suhteissa ja yhteisön toiminnassa, oman sosiaalisen tilan kunnioittamista, mielekästä tekemistä, haasteita ja vapaamuotoisuutta, vapaa-aikaa, ym

44. Oman ihmissiläni mukaan ei ole olemassa sellaista kuin yksi ja sama terve ihannepaino kaikille, siis saman lihavuuden ja hoikkuuden määrä, joka tekisi heidät terveilksi, onnellisiksi, hyväntuulisiksi, jaksavaisiksi, toisi hyvän olon ja elävöittäisi, vaan eri ihmisten ravinnontarve ja sitä myöten tunteenomainen ihannepaino on kovin erilainen ja se riiååuu eri taidoista, elämänviisaudesta ja moraalista. Ei siis ole jaottelua lihavat versus laihan siinä, millainen paino pitäisi kaikilla olla, vaan on kullakin yksilöllä kuinakin elämänsä vuosina jaottelu nihkeän äkäisen tunnelmatajuttoman liian laiha, eläväisen hyväntuulisen terveen hyvinvoivan lähellä omaa tunteenomaista ihannepainoaan ja itselleen sopivia ruokia, vai tympiintyneen jaksamattoman pottuuntuneen liian lihava siihen nähden kuin mikä itsestä tuntuisi hyvältä. Jos hankkii lisää positiivista elämänsisältöä ja miellyttäviävirikkeitä, ei tarvitse syömistä ja lihavuutta niin paljon.

45. Jos ruoka ei tunnu löytävän oikeaa paikkaansa, terveellisiä ruokailutottumuksia ja hyvinvointia, niin musiikki opettaa montaa asiaa, opettaisikohan, jos oikeanlaisen musiikin löytäisi, niin terveitä onnistuneita asenteita ruokaankin? Joidenkin soittimien tyyli tuntuu opettavan jotakin asiaa, mitä sen tyypin ihmiset haluavat oppia, esim. "paratiisisaarten" soittimet (ukulele) opettavat erilaisten tunnetuimpien paratiisien rakentamisen taitoa, niin kun soittimet tehdään käsintyönä yksi kerraan eikä laajalla kansainväliselle markkina-alueelle, niin opettaisikohan Yamaha-merkki ruokaan liittyviä asioita, sellaisia kuin soittimen äänestä ja tyylistä käy ilmi?

46. On hyvä itsenäistyä iän myötä sen verran kuin taidot, kokemus, ihmissilmä yms antavat myöten. Silloin voi valita "Elä ja anna toisten elää"-periaatteella itselleen sopivan seuran ja itselleen sopivat tekemiset tarvitsematta kaataa tarpeitaan toisten niskaan. Lahjoja, taitoja ja sosiaalisen lokeron vaihtamisen taitoa opettaa Haaveammattiin-blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi

47. Jatkuva seuran pitäminen aiheuttaa saamattomuutta, ei saa melkein mitään aikaiseksi ja on hitaampi kuin muuten. Omiin tekemisiin, harrastuksiin on hyvä lähteä omin päin, mutta toisaalta auttaa, jos tavallinen seura on edes hiukan harrastunut samasta, vaikkapa urheiluharrastuneen tavallinen seura edes vähän joskus liikkumaan innostuvaa, edes pihapeliä muutaman mailanlyönnin verran, ja treeniseura sitten lisäksi urheiluharrastuksesta innostunutta.

48. Oikeita ruokailutottumuksia ei opi katsomalla, kenellä on hyvä olo ja miten hän on syönyt, vaan on ihmisiä ja ruokaa nähdessään mietittävä, mikä määrä millaistakin ruokaa tai lihavuutta toisi itselle hyvän olon, terveyden ja jaksavaisuutta.
Ihmisistä voi sen sijaan arvioida, ovatko nämä elämänviisaita ja kuinka elämänviisaita ovat. Vähiten elämänviisaat ovat äkäisiä, tuhoisia ja keinotekoisia sekä piittaamattomia. Jonkin verran elämänviisausharrastuneet mutta ei niin taitavat ovat ruokakeskeisiä ja hiukan taitavammat tyytyväisen ruokakeskeisiä ja tuntevia, kun taas elämänviisaudessa taitavat ovat hyväntuulisen toimeliaita ja tervehenkisiä ja toki tuntevia myös.
Jos et tunne vahvasti mistään lihavuudesta tai ruuasta, niin nykyiset elämäntapasi luultavasti ovat sinulle suurin piiretin ok, mutta jos sinulle tulee vahva mieliteko johonkin suuntaan, niin luultavasti olisit siltä suunnalta aika kaukaa nykyisistä elintavoistasi löytyvää ihmistyyppiä ja voisit siis niin eläen paljon paremmin kuin nykyisin edellyttäen että pidät tähänastisen elämänviisautesi mukana. Seksuaaliset mieliteot ovat yleensä halua kehittyä taidoissa ja elämäntavassa noiden toistenkin taidot omaavaksi tai tarkemmin heidän tyyppisekseen elämäntavaltaan, mikä myös vaikuttaa taitoihin, lahjakkuuteen ja elämän onnellisuuteen. Mutta jos esimerkiksi olet laiha joka kokee miellyttäviksi kovin lihavat kuin siitä juuri tulisi hyvä olo, niin luultavasti ihannepainosi on sillä suunnalla muttei niin kaukana vaan ehkäpä 20% matkasta, vaikken tuota niin tiedä, mutta yleensähän juuri nälkäinen kokee ruuan kivana ja muutama kilo lisää tarkoittaa sitä, että syö yleensä itsensä kylläisemmäksi ja hiukan tuhdimpaa ruokaa, niin että tuskin enää on niin nälkäinen ja siksi tyytyisi paljon vähempäänkin lihavuuteen, niin kuin kai muuten toivoisi.

49. Auttaakohan löytämään terveen asenteen ruokaan ja ruokamäärien arviointiin, kun talvella katselee pikkulintuja lintulaudan luona.

50. Jos puhtia ei ole tai tekemiset eivät vain niin suju, niin paljon auttaa kun aina painottaa tervehenkisyyttä ja moraalia sekä tervettä järkeä - ja syö sen mukaan kuin kulloinkin vaikuttaa omalta energiantarpeelta ja ravinnon tyypiltä, mitä tarvitsee, eikä elä ruokakeskeisesti, lähtee kuhunkin tekemiseen spontaanin motivaation mukana perustasoa vaalien niin kuin aloittelijat eikä pidä mielessä kamalaa määrää kaavamaisuuksia, teknisyyksiä, taktisuuksia yms, eikä pidä jatkuvasti seuraa kaikille vaan on niin moneen lähteväinen että löytää omantyyppisensä tekemiset ja niistä harrastuneet.

51. "Libanonilais-amerikkalainen Gibran kirjoitti hienosti tyosta kirjassaan Profeetta:
"Te teette tyota pysyaksenne samassa tahdissa kuin maa ja maan sielu. Silla troimeton jaa vieraaksi vuodenajoille..."
"Kun teette tyota, olette niin kuin huilu, jonka sydamessa tuntien kuiskaukset muuttuvat saveliksi." G
"Ja miten tehdaan tyota rakkaudella?
...Sew on talon rakentamista hartaudella kuin rakastetusi asuisi siina talossa.
...Se on kaiken luomasi tyon muovaamista oman sielusi henkayksella..."
Usein kun lukee vaikuttavia meitelmia, niin oma ajattelu nousee korkeammalle, saavutta omia ideaalejaan paremmin kuin jollei lukisi kauniita ajatelmia." (Haaveammattiin-blogistani, kohdasta 6. Lisähuomioita)
Tuo toki edellyttää, että on itse saanut valita ammatin ja että siinä on ainakin jonkin verran omarytmisyyttä sekä ettei sitä tehdä aivottomasti tiukan aikataulun mukaan vaan työn tarpeellisuus on mietitty tervehenkisesti ja tiputettu tarpeettomat ja huonolla tavalla tehtävät pois.Mutta toimeliaisuus ylipäätään on usein hyväksi, tekee elämän elämänmakuisemmaksi ja tuo jaksavaisuutta sekä laajempia elämänympyröitä, jolloin ei urautuneisuuttaan kolhiudu esteiden tullen.

TÄRKEÄ
52. Terveitä elämäntapoja mallista opetellessa ei kopioida ihan tarkkaan, mitä malli tekee, ei etenkään kopioida kuin mittaisi määrät tarkkaan, vaan verrataan omiin tunteisiin ja siihen, voiko kyseinen elämänalue olla osa ikiaikaista luontoa tervehenkisesti. Ensisijaisesti kopioidaan tunteista +/- eli aiheuttaako asia positiivisia vai negatiivisia tuntemuksia itsellä ja mikä homman juju oli tarpeiden kannalta. Yleensä tai lähes aina siis tavoitellaan positiivisia tuntemuksia, valitaan niiden mukaan. Esim. jos toiselle tulee appelsiinin syömisestä elävöittävä olo, niin itsekin syödään vaikka tomaatti eikä tarkalleen samaa määrää kuin tuo toinen vaan sen verran kuin itselle tuntuu hyvältä. Vastaavsti, jos toinen hyötyy liikunnasta, niin harrastetaan itsekin jotakin liikuntaa, mutta laji voi olla ihan toinen itselle sopiva ja määrä kanssa juuri itselle hyväätekevä.

53. Mallia ei pitäisi ottaa niin etäisen tyypin tai niin etäisen taitotason ihmisestä, ettet itse huomannut hänen olevan taitava tai ettet edes ole samaa ihmistyyppiä. Toisen tyypin ihminen voi kyllä osata paljon, mutta jollet halua vaihtaa, siis ihan muuttua sen tyypin ihmiseksi, niin oma taipoumuksesi laittaa jarrut päälle hänen piirteidensä suhteen vesittää koko mallin ottamisen, sillä on tekemisentavasta kiinni, miten onnistuu, ja sitä opaitsi, jollei sinulla ole perustaidot hallussa, niin miten muka oppisit onnistuneesti monta tasoa korkeampia juttuja, jotka noita åerustaitoja edellyttävät? Jos vertaat seksuaalisuuden myötä oppimiseen, niin siinä on olennaista ihailu tuota toista kohtaan, mieltymys hänen tyyliinsä ja halu muuttua hänen kaltaisekseen edes osan matkaa. Ja sellainen taas liittyy siihen, että pidät sen tyypin ihmisistä. Tyvestä puuhun noustaan eli taitotaso taitotasolta opit järjestyksessä helposta edistyneeseen, taitavaan ja lahjakkaaseen, eli ota mallia niistä, jotka ovat sinulle seuraava askel omalta taitotasoltasi katsoen,

54. Jotkut eivät osaa ruokajuttuja oikein, niin ottavat mallia lihavista. Mutta se on niin, että laihat ovat nälkäisempiä kuin lihavat ja juuri nälkäiset ovat taipuvaisimpia syömään. Laiha kuuluu usein lokeroon "Haluaa lisää läskiä / olla lihava" ja lihava taas lokeroon "Haluaa olla hoikka tai normaalipainoinen". Ota siis mallia vain oman lokerosi viisaasti elävistä äläkä liian kaukaisista malleista, joiden elämäntilanne on jo toinen.
Kauempaa katsoen luulisi monella vikana olevan moraalin puutteen eikä väärien ruokailutottumusten, sillä moraalin puute lisää konflikteja ym epäonnistumisia, mikä puolestaan lisää ruuantarvetta. Jos aina mollaa positiivisia arvoja, tuntuu se vähän niin kuin ravintoaineiden puutoksena.

55. Jos kotona on ihan vain siivottua eikä niin laitettua tai ihan vain sotkuista, niin se ei ole niin kiva ja voimia tuova kuin jos laittaa kivaksi ja silloin kun on jotakin kivaa askaretta, joka sujuu mukavassa tunnelmassa, niin jättää esille jotakin kivannäköistä ja tunnelmaa tuovaa siitä, mitä oli juuri tekemässä. Esim. äsken poimin tienvarresta kolme kukkaa ja katkaisin kotona varsista pätkän veden alla, niin lavuaariin jäi pari kukanvarrenpalaa ja nätti lehti, mitkä korjaan pois sitten jos eivä't enää ole kauniita. Tai kun harrastin vesivärimaalausta, niin saattoivat jäädä esille värit, vesikuppi ja sivellin sekä jokin onnistunut vesivärityö, niin oli kiva siitä sitten jatkaa parin päivän sisään, sai ikään kuin hengestä kiinni. Ja sitten jos ei enää kiinnostanut maalata, niin laitoin värit ym pois. Ja joskus vaikka urheiluvälineet, jos on ollut hauskaa ja tekisi mieli pian lähteä uudestaan urheilemaan, niin on elämänmakuista ja hyvä fiilis. Kun syksyllä alkaa tulla kylmät ilmat, viltit, villasukat yms sekä eteisessä esille otetut astetta lämpimmämmät ulkoiluvaatteet toimivat vähän samaan tapaan mielialan kohottajina.

56. Siivotessa kuuluisi välttää kovia puhidstusaineita ja käyttää vain tavallisimpia mietoja silloin, kun jotakin puhdistusainetta tarvitaan, sillä elinympäristössä kuuluu olla jonkin verran pöpöjä, jotta voisi hyvin, muttei varsinaisesti likaista. Puhdistusaineita tarvitaan kuumissa kosteissa ilmastoissa vaan ei niin Suomessa.
Suomessa ei ole pihoilla käärmeitä tai kovin vaarallisia hyönteisiä, joten nurmikkoa ei tarvitsisi leikata, ainakaan täsmälleen vaan jos leikkaa, niin jättää nätisti ruohotupsu sinne tänne tai heiniä ja kukkia luonnon kauneutta tuomaan esim. esineiden viereen, reunuksille, jonnekin pieni kukkaniitty yms.

57. Terveet elämäntavat tarkoittavat mielestäni luonnollisia ikiaiakaisia tervehenkisiä elämäntapoja elämän kaikilla saroilla, ihmiselämän kaikilla puolilla. Niin kuin tietenkin ruokaa luonnosta, liikuntaa, vuodenajat, luonto elinympäristönä, luonnolliset virikkeet, tunteiden luonnollinen paikka ihmiselämässä, ymmärryksessä, toiminnassa, yhteisön toiminnasta huolehtimisessa, taidoissa jne., luonnolliset tekemisentavat, tervehenkiset luonnolliset reaktiot, näiden luonnolliset elementit kuten vaikka purosta juominen, sateen ropinen kuuntelu, auringonpaisteesta piristyminen jne.

58. Liian iso asunto tekee apeaksi ja nielee rahat vuokraan. Asunnossa kuuluisi olla yhtä monta huonetta kuin on ihmisasukkaita. Silloin viihtyy parhaiten ja rahat riittävät paljon paremmin elämiseen. Lastenhuoneiden tarpeesta en tiedä, kune i itselläni ole lapsia.

59. Maailmassa on paljon kaavamaisia vaatimuksia ja kaavamaisia oppeja ja on tärkeää löytää tilaa omalle itselleen ja itseilmaisulle niiden paineessa. Usein auttaa, kun miettii, että mikä tässä oli ideana, kuinka tuota ideaa noudatetaan ja miten tekisin sen minulle luonnollisella tavalla, esim. kaavamaisen liikkeen sijasta oman tunnemotivaation mukainen spontaani samansuuntainen liike, joka ajaa summittain saman asian.

TÄRKEÄ
60. Yleensä paremmille elämäntavoille ei opi koko ajan yrittämällä vaan se johtaa uupumukseen, vaan itäisi silloin tällöin omasta motivaatiosta eikä kaavamaisuudesta harrastaa noita paremman elämäntavan juttuja hetken verran ja sitten taas vain elellä tavallisesti mihinkään romahduksiin sortumatta ja taas joskus kun motivaatiota on , niin yrittää hetken verran paremmilla teillä kuin harrastuksenaan, ja kunnon ja jaksavaisuuden, taidon ja tottumusten vähitellen parantuessa olla paremmilla teillä ensin pidemmän aikaa kerralla ja useammin mutta edelleen oman motivaation mukaan, ja sitten vähitellen, kun huomaa hyödyn, niin jatkuvasti.

61. "Kauniiden asioiden tavoittelusta

Kun olen lukenut naistenlehtiä ja harrastanut taiteita, on niissä tavallaan käsitelty kauniita suuren taitotason asioita mutta toisaalta elämän laatu ei ole tuntunut nousevan korkeuksiin vaan pikemminkin laskevan, ainakin jos matkii sitä, miten noiden korkeampaa taitotasoa edustavien kauniiden asioiden harrastajat kai yleensä niiden kanssa ovat.
Jos jokin asia on vaativa, osa ihmisistä suoriutuu siitä kopioimalla pelkän ulkoisen muodon, sisältöä vailla, ja noin on tuntunut käyvän taiteille ja kauneudelle yms. Sen sijaan pitäisi tietenkin olal mukana hyvä perustekemisentapoa, hyvä peruselämisentapa, jonka varaan nuo taidot rakentuvat. Eli pitäisi olla terveet elämäntavat, tervettä järkeä ja tervehenkisyyttä eikä näyttelemistä ja muodollisuutta.
Kun taidoista kerrotaan, kerrotaan yleensä niiden ulkoinen hahmo, vähän niin kuin kouluopissa. Sitä ei ole tarkoitus kopioida orjallisesti, tekemisentapaa myöten, vaan se on vain tietoa, yksi tieto monen joukossa eikä yksinään riitä. Toisaalta, jos elät hyvällä peruselämisentavalla, joka on reipas, niin kun hahmotat tuon tiedon lisäksi, niin tavallisen koulu- ym sivistyksen opin tapaan pystyt omin taidoin peruselämisentavastasi tervehenkisestio rakentamaan tuon suuremman taitotason, joka silloin saa elämän "soimaan". Mutta se edellyttää, että hallitset myös mahdollisesti väliin jäävät helpommat taitotasot, siis esim. jotakin omakohtaista osaamista, käytännön taitoja, terveet elämäntavat, tervehenkistä sosiaalisuutta, rakentavaa käytöstä yhteiskunnassa yms.

62. Blogistani pikakoulu.blogspot.fi kohdasta väärinymmärryksiä ajattelukyvystä:
"Kun kaikista taitavimmista ottaa mallia, oppii hyviä tekemisentapoja ja kasvaa taidoissa ja laadussa. Mutta jotkut ottavat mallia liian sosiaalisesti, liian uskollisesti piirteitä matkien kuin aikoisivat muuttua toisen kaksoisolennoksi tai näytellä tätä. Silloin he eivät opi taitoja vaan sosiaalista olemusta, mikä ei ole taitojen perusta vaan elämäntavan heijastumaa ulkonäössä ja mielialoissa. Sen sijaan eri elämänalojen taitavimpia pitäisi matkia noiden tekemisten tekemisen merkeissä eikä tarkkaan kopioiden vaan ideoita napaten, taidon rakennuselementtejä oppien ja niille omakohtaisen itselle luontevan version löytäen. Silloin ne eivät vie voimia pois muilta taidoilta vaan kasvattavat esimerkin avulla kapasiteettia muitakin taitoja varten.

63. Lapsille usein opetettava kiinnostus tähtiin ja avaruusaluksiin ei ole viisasta, koska avuruusalus on kovin köyhä visuaalinen ympäristö, jossa on lähinnä suoria viivoja ja tyhjiä pintoja, eivätkä ne opetaa ajattellun ja taitoihin tarvittavaa hahmontunnistuskykyä ollenkaan. Sen sijaan kiinnostus ihmistähtiin siis taitaviin esikuviin ja lahjakkaisiin ihmisiin, joilta oppia lahjoja matkimalla summittain, aidosti eikä yhtään näytellen, tekemisentapaa, keskittymisenkohteita, arvoja ja elämäntapaa sekä luonnollista tyyliä (ei näytellen vaan tehden samojen elämänalueiden juttuja itse rehdisti). Mutta liian tarkka matkiminen pienentää omia elämänmahdollisuuksia, joten pääelementtien nappaaminen oman repertuaarin osaksi, kenties oman elämäntavan osaksi, jos on erityisen harrastunut noista taidoista, opettaa noita lahjoja ja taitoja. Koulun penkillä kaiken oppinsa saaneet eivät kelpaa malleiksi vaan ne joilla on omaa näkemystä, omakohtaista osaamista, omaa lahjakkuutta noissa asioissa ja hyvä oppimiskyky tuossa aihepiirissä."

64. Hienojen tavoitteiden vaalimisen liiasta yksipuolisuudesta ongelmineen opettaa eroon suomalainen kansansävelmä Tein minöä pillin pajupuusta. Ei äittää itseään niin fiiniksi ja latistaa elämään sä ja taitotadsoaan niin, vaan nöyrtyä vähän ja olla vaatimattomampi mutta tosi hienojen asioiden kanssa: kilpailla pikemminkin luonnon täydellisyyden kanssa, otaa luonnon upeus ja sen eheys esikuvakseen eikä ihmiskilailijoitaan: "Tein minä pillin pajupuusta, toki vain pajupuusta. Hei soreasti koreastui pillini soipi, toki vain oajupuusta. ...Metsässä soitan illansuussa... Karjankin kellot kilvan soittaa... Lainehet lamman loiskii laulaa..." Niin nousee oma taitotaso monin verroin ja taito on kumminkin omalla paikallaan maailmassa, ei liian korkealla, missä se ei enää olisi hyvää laatua, ja niin on muukin elämä kohdallaan ja on hyvä elää, elämän rikkaus laajemmasta piiristä asioita, arkisiakin ja kaikenlaista.

65. Hienoja ohjeita kuuluu seurata tervehenkisesti eikä kaavamaisesti. Tervehenkisyyden avulla voidaan välttää ongelmat, joita kaunis ohje aivottomasti seurattuna aiheuttaisi. Ensin siis muodostetaan tervehenkinen kokonaiskuva tilanteesta, yhteiskunnasta ja elämästä, mihin lisätään ohje ja sitten taas justeerataan tervehenkisyyttä vaatimalla mittasuhteet ym tarvittavat lisähuomiot kohdalleen niin, että saadaan hyvin toimiva lopputulos, joka on parempi kuin ilman ohjetta. Usein molemmat ääripäät ovat jotenkin viallisia mutta keskiväliltälöytyy tervehenkisiä ratkaisuja, jotak toimivat hyvin."


66. "Kipinöivän tenhoavat ihmissuhteet

Tuli tällanen aika arkijärkinen ihmissuhdeohje mieleen, näin joululahjaksi kai:

Jos on oma itsensä  ja ihmiskohtaamisissaan, siis tavallisen arjen tavallisissa ihmiskohtaamisissa on toisellakin omat piirteensä, niin jos menee niihin hiukan mukaan, aina sen verran kunkinlaisiin piirteisiin kuin itselle kiehtovinta on, aina vain muutamaksi minuutiksi tai niin kuin hyvältä tuntuu ja luontevaa on, niin ihmissuhteista voi kustakin oppia jotakin elämästä, vaikka oltaisiin erilaisia ja vaikka nuo toiset eivät niin viisaita ja kiehtovia tavallisesti olisi. Oppii siis elämästä, elää kiehtovampaa arkea, ja kultakin ihmiseltä voi valita, mitkä piirteet ovat niitä samanlaisia kuin mikä minua kiinnostaisi ja mitkä jäävät etäämmäs. Tällä tavoin syntyi välillä oikein kipinöivän tenhoavat ihmissuhteet, mutta se edellyttää, ettei ole kaavamainen, muodollinen tai valehtele itselleen.
Rattoisaa Joulua!

67. Asioiden kanssa on sama juttu: jos saa itse valita etäisyyden ja sen, minkä verran on niiden kanssa tekemisissä, asiat ovta paljon tenhoavampia."

68. "Hienoudet ovat yleensä perustason päälle rakennettava monimutkaisempi taso, joka edellyttää perustasoa. Näin siis kokonaisuus on 10 - 100 000 kertaa monimutkaisempi kuin perustaso yksinään. Hienoudet edellyttävät siis elämän monimuotista rikkautta ja käytännön tasolla elämistä kaikkine ylitettävine hankaluuksineen, vaikkeivät ehkä onnistuneisuudessaan siltä näytä. Hienoudet edellyttävät siis moninkertaista kapasiteettia havaitsemisessa ja käytännön tekemisessä sekä ajattelussa.. Hienouksia ei voi oikeasti oppia ilman tuota esim. 100 000 kertaa suurempaa kapasiteettia kuin mitä pelkän perustason oppiminen edellyttää."

69. Terveesti Suomen ilmastoon sopeutuneella tavalla eläessä ei ole kylmänsärkyjä tms. Kylmänsäryistä eroon pääsystä kohdat 96. ja 84. tämän blogin kohdassa http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html joka käsittelee sisätiloissa lämmittelyä.

70. En tätä nyt varmaan tiedä, mutta parilla tutulla on näyttänyt siltä, että mihin tapaan ajattelee ruokaa syödessään, mihin siis kiinnittää huomiota ja miten, niin tuo sitä tyylilajia ja meininkiä elämään muutenkin, ikään kuin kai varaa ravintoa sen tarpeisiin, esim. kuiva ravintoaineiden arviointi kuivuutta elämään yleensä ja maun eläväisten puolien kuulostelu spontaaniutta ja jonkinlaista sujuvuutta elämään.

71. Pimeän aikaan valveilla ollessa on hyvä ison osan ajasta käyttää valoja sisällä siellä, missä oleskelee, etenkin silloin, kun päivät ovat lyhyet. Energiansäästölampuissa on ikävä valo, mutta hehku- ja halogeenilamput sekä ledilamput eivät särise ja voi kenties käyttää useampaa lampputyyppiä yhtä aikaa, jotta saa kivemman valon.

72. Surusta ja vahvoista tunteista
"Jos jäsentää havaintojaan kuivan teoreettisesti tai rakennetun ympäristön tapaan jäsentäen, elämä jää jotenkin ohueksi ja sen rytmit keinotekoisiksi ja niin sen virta ei jaksa kantaa suuria tunteita vaan ne heittelevät holtittoman oloisesti. Jos sen sijaan elää käytännön elämää käytännönläheisesti hahmottaen aistit auki ja kroppa urheilulliseen tapaan lihakset vahvoina kantaen, niin elämän perusvirta on vahva ja sen rytmeissä on paljon variaatioita tilanteen mukaan, ja niin vahva tunne onkin elämän vire vähän niin kuin sää, eikä holtittomuutta tuova tekijä. Silloin vahvat tunteet eivät tunnu hankalilta vaan elämän suuriin kysymyksiin liittyviltä luonnollisilta tavoilta kokea ne ja elää vahvasti." 

73. Lapsena muut perheenjäsenet olivat suuriruokaisempia kuin minä, mutta äitini jotenkin ajatteli, että kaikkien pitäisi syödä suunnillen yhtä paljon. Niinpä olen yrittänyt seurata ruokamielitekoja, paitsi välttää syömästä liikaa makeaa kerralla, jottei tule öklö olo, tai yksipuolisesti tai liianrasvaista, kun en kerran ole tuntenut rasvaa kaipaavani sen enempää kuin mitä sitä tavallisissa ruuissa aina saa. Toisaalta äitini aina tuumi, että jos ei ole nälkä niin ei tarvitse syödä, kun ei kerran tule heikotusta vaan on huolehtinut syömisensä terveelisesti. Näillä ohjeilla minulle ei ollut koskaan ongelmia ruuan kanssa tai painon tai liikkumisen ja toimeliaisuuden jaksamisen ja oloni oli hyvä ja minä luonteenlaatuna hyväntuulisten tapaan hyväntahtoinen. Söin tavalliset ateriat atavallista terveellistä monipuolista ruokaa vuodenajan mukaan ja välipaloja tarpeen mukaan, harvemmin jälkiruokaa, ehkä kerran viikossa lettuja.

74. Mielestäni ei ole olemassa tarkkoja ohjeita siitä, miten pitäisi elää, jotta eläisi terveesti, vaan kunkin täytyy valita itse, mitä haluaa tehdä tai tarvitsee, paljonko milloinkin, mitä täsmälleen, missä rytmissä, mihin tapaan jne. ja senkin on vaihdeltava kerrasta toiseen tilanteensa mukaan. Elämässä tarvitaan monenlaisia tekemisiä, monenlaisia elementtejä, vaihtelevan paljon, sekä kiireen tuomaa tsemppiä, valikointia, parempaan yrittämistä, ryhtymistä, puhdin päälle saamista ja sen kanssa mukavasti elämistä, että hengähdystaukoja, omarytmisyyttä, valinnanmahdollisuuksia. Tarvitaan ulkoisia olosuhteita, esim. muiden perheenjäsenten elämänrytmejä, sekä vapautta olla oma itsenäs, spontaani, tunteidenmukainen, täyden ymmärryksen mukainen, elämänviisas ja maailmasta vastuuta kantava, maailman rytmien mukaan elävä, maailman ilmiöt syvästi käsittävä.

75. "Kun olen ollut kiinnostunut maalaamisesta, osin uskonnostakin ja asunut matkailupaikkakunnalla, niin tuntuu, että olen tavoittanut jotakin vanhojen ihmisten näkökulmaa, joka on tavallaan viisas mutta niin paikoillaan oleva, että jättää elämänlaadun huonoksi. Nuorempana toimeliaani syntyy halu ymmärtää elämän ilmiöitä ja maailmaa, mistä vanhuuden kaipaus hienouksiin juontaa juurensa, mutta ilman tuota käytännön elämän virtaa, käytännön toimeliaisuude, aistirikkauden ja liikunnan tasoa elämä jää tyhjäksi, kuin ideaa ja onnea vaille.
Sen sijaan runot tuntuvat opettavan, miten elää sisällyksekästä käytännön elämää, jota vauhdikkuus parantaa paljon. Kaipa seikkailuromaanitkin.
Niin kuin jokaisella on eri lempiruoka eikä toisen lempiruuan syöminen tuo hyvää mieltä, niin on ikäkausilla, taitotasoilla ja elämäntilanteilla ja erilaisilla luonteenlaaduilla kullakin eri mieltymykset, eri onnen lähteet eikä tärppien kopioiminen muilta tuo onnea, ei edes vaikka satsaisi siihen paljon. Ihan vain yleisellä tasolla että vaikka jotakin miellyttävää liikuntaa, voi ohje sopia kaikille, muttei tarkan liikuntalajin tai tarkan määrän ja tekemisentavan osalta. Vaikka onhan tekemisentavoissa juuri noita eroja, että mikä sopii mihinkin tarkoitukseen.
Ehkä joku nimesi elämän perusvirran kouluksi, ja niin se toisten toimesta jotenkin jäi pois, kun koulu oli käyty, ylitetty se osaamisen taso ja ikäkausi?"

76. Harrastin joskus tavallista non-contact karatea, mikä tarkoittaa sitä, että lyödään ja potkitaan ilmaan ja jos harjoitellaan parin kanssa, niin lyönnit ja potkut pysäytetään aina ennen kuin ne ehtisivät koskea toista. Eli se on tappelun sijasta ihan vain hauskaa urheilua, jossa jotenkin tulee se olo, että saa oman tilan paremmin kuin elämässä ylipäätään: saa olla agressiivinen kunhan käyttäytyy ok sopuisasti, ja niin kun oli ehkä puolet ajasta naisvetäjä, niin tuntui, että sai kamalasti tilaa tunteille, elämänviisaudelle ja sopuisalle yhtreiselolle. Mutt niille, jotka haluavat tapella tai varsinaista tosipaikan itsepuolustusta, tai ilkeillä, laji ei sovi, vaan sen tyyli on urheilu ja se sopii sopuisille kilteille ihmisille.

77. Ateriaa ei saisi syödä kuivasti tai poissaolevasti, sillä ateria on luonnollisen terveen elämän osa ja niin siinä on tärkeää myös ruuan ulkonäkö, tuoksu, ateria kokemuksena ja vapaamuotoisena oleiluna. Ateria pitäisi syödä samaan tapaan kuin mielitekonaan popsii suklaata tai karkkia tai jonkin ruokapalan etikäteen, kun ruoka ei vielä ole pöydässä, siksi, että sitä tekee niin mieli. Ja sitten kun on syönyt sen, mikä tuntuu oikealta, niin lakkaa. Kenties vielä miettii, jäikö mitään ravinnontarpeesta puuttumaan: vesilasillinen? Hedelmää? Onko pitkä aika seuraavaan ateriaan, pitäisikö syödä hiukan varastoon?
Ja jollei tee mieli siihen tapaan syödä (tuota ateriaa siis), niin kai on väärät ruoka-aineet, jos kuitenkin on ruuantarve. Pitäisi kuunnella mielitekojaan ja jonkun viisaamman, esim. kirjan tai työpaikan ruokalistan, näkemystä siitä, mitä ruokia siihen vuodenaikaan yleensä tarvitaan.

78. Luonnolliset virikkeet ovat tärkeitä, siis tervehenkiseen elämään kuuluvat monet kiehtovat asiat ja piirteet. http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
"Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
Oikeasti ihminen saa energiaa kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen elämäntapaan kuuluvasta. Auringonpaiste tuo energiaa, samoin kukat ja luonnon ihaileminen, eläimet, miellyttävä vaihtelevainen reipas liikunta, katseleminen, hyvällä mielellä toimeliaisuus, ystävällinen sosiaalisuus, kiehtovat tekemiset, musiikin kuunteleminen, jne. jne. Toimeliaisuuden täyttämä päivä on usein tyytyväisen elämänsisällön täyttämä päivä, ja sitä paitsi tervehenkisempi.
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan."

79. Suuriruokaisten on kaikista vaikeinta saada ravinnontarvettaan tyydytetyksi ja pieniruokaisten helpoin. Siksi ei kannattaisi ottaa ruoka-asioissa eikä elämäntapa-asioissakaan yhtään mallia ruokakauppiaista, jotka ovat voineet korvata lämmönhukan syömällä ja jotka saavat sitä enemmän rahaa mitä enemmän muut tarvitsevat ruokaa.

80. Isoja painavia tai painavahkoja esineitä kuten kassia ei pitäisi siirtää hienomotorisesti vaan liikunnallisuudella. Aivan pienten esineiden kanssa taas pitäisi olla hienomotorisesti ja sydämellään kiinnostuneena.

81. Syödessä ei pitäisi vain kuulostella ruuan tuomaa oloa vaan miettiä seuraavia 2-5 tuntia vai kauanko onkaan ennen seuraavaa ateriaa tai välipalaa, että mikä toisi niille kivoimman puhdin, hyvin sujuvan tekemisen, vikkelän liikkumisen ja hyvän tuulen.

82. Monet miehistä tuntuvat olevan tyytyväisiä miesporukalla tehtäviin miesten töihin ja miesten tavanomaisiin mielipiteisiin ja puolustavan niitä, jos niistä paljon poiketaan. Naisille sen sijaan tarjotaan jaottelua naisenrooli, miehenrooli, perinteinen, moderni eikä missään tunnu olevan yhtä lailla tyytyväistä ja vakiintunutta lokeroa kaikenlaista, mistä naiset pitävät.  Tarvittaisiin siis noista lokeroimisista erillinen ihan vain naisten mieltymysten ja elämänsujuvuuden ja yhteisön toiminnan kannalta naisten tekemisten kirjo, joita kivalla naisten pitämällä tavalla tehtäisiin silloin kun tekee mieli. Siihen siis kuuluisi sekä moderneja että vanhanaikaisia ja sekä naistene ttä miesten töitä naisille sopivaan tapaan sen mukaan, miten naisväellä kiinnostusta moiseen on ja maailmassa tarvetta.

83. Jos potuttaa tai tulee ilkeileväinen olo ilman, että syy varsinaisesti olisi ilkeilyn kohteessa, johtuu se yleensä siitä, että elämäntavassa jokin elementti hiertää, esim. työ tai jokin iso linjaus kuten arvojen valinta tai sosiaalinen muodollisuus. Silloin pitäisi tervehdyttää tuota elementtiä koskeva linjauksensa, siis valita tervehenkinen vaihtoehto siinä aihepiirissä ja laajemminkin tervehenkinen. Tervehenkinen ei yleensä ole kumpikaan ääripää, että tämä vai tuo, vaan isomman elämänymmärryksen perusteella valittu paljon muitakin hyviä puolia tuova elämää tervehdyttävä vaihtoehto siitä keskiväliltä. Usein täytyy elämän eri elementtien painotuksia muuttaa tervehenkisemmiksi.
Olen kirjoittanut parannusehdotuksia työhön: Haaveammattiin-blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi ja enemmän vapaa-aikaa työtehon parantamisen varjolla http://workandfreetime.blogspot.fi .
Ilmastosta olen kirjoittanut tämän blogin kohdassa Vuodenkierto ja henkinen hyvinvointi http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html  sekä kohdassa Lämmittelyohjeita.
Liikunnan harrastaminen tekee hyvää http://harmaahapset.blogspot.fi/2013/01/liikunnan-iloa-myos-vanhoille-ja.html

84. Syksyn lämpimänä pysymisen taito perustuu siihen, miten tuohon tehtävään elokuussa lähti. Kun välillä tsemppaa haastavampaan tavoitteeseen, on tavallisessa säässä helpompi pysyä lämpimänä. Lainaan vuodenaikaosiosta tähän:
"Kun syyskesällä järvien vedet viilenevät sateiden myötä ja ilmat ovat syyskesällä ja alkusyksystä jonkin verran viileämmät mutta sellaiset, että ulkona ihan hyvin tarkenee olla, niin jos vaikka ohimennen kastaa jalkansa järven rantaveteen tai kävelee maastossa kesän helteiden osin kärventämien ja kuivaamien aluskasvien seassa, niin on samaan aikaan raju ja riittävän lämmin olla, tuntee kesän luonnon voiman, sen viisauden, katselee luonnoneläimen, vuodenaikojen kanssa toimeentulevan vinkkelistä elämää, sen karuutta, lämpöä, lähes täyden elämänkaaren viisautta, kesän tuntevuus ja lähenevän syysajan haasteet viisaudelle, sille miten olla vahva, säänkestävä, varautumistaitoinen, itse lämpöinen ja viisas, elämänviisas tunteva kaukonäköinen, tasapainon voimavarojen ja vaateiden välillä löytävä, myöhäiskesän intiaani, muutaman askeleen rantapusikossa, kivillä, rannalla ja ilmojen viiletessä tai jalkojen kastuessa taas pian sisälle pakeneva lämpimään, piirakkaa syömään, villasukat jalkaan, katselemaan ikkunasta ulos, suunnittelemaan seikkailuja, etsimään kivaa tekemistä."

85. Olen kirjoittanut myös laihdutusaiheisia huomioita, mutten ole siinä niin etevä enkä ruokaharrastunut enkä ole koskaan halunnut olla lihava vaan aina halunnut olla normaalipainoinen ja liikunnallinen. http://laihdutuskikkoja.blogspot.fi/

86. Yleensä kannattaa satsata edes jotakin ja mieluummin hiukan enemmänkin kaikenlaiseen terveelliseen ja tervehenkisen voimaannuttavaan.
Yleensä kannattaa satsata moneen asiaan eikä vain puhtaaksiviljeltyyn yhteen perspektiiviin. Friikin sijasta tavallisen ihmisen ymmärrettävälle tai ihan tavanomaisellekin on yleensä eniten tilaaja kaikki sovitettu, niin tuttavien mielipiteet kuin yhteiskunnan järjestelytkin. Tervehenkinen versio tavallisesta itsekkyyksineen, mielitekojenmukaisuuksineen, yhteiskunnasta välittämisineen jne. on usein vakuuttava ja sellainen, jolleon tilaa.
Konflikteissa usein jokin yleisesti hyvänä pidetty perspektiivi, joka ymmärtää molempia osapuolia, rauhoittaa tilannetta,jos sitä käyttää etäisesti mutta rakentavasti. Yleensä hyvänäpidetyt asiat ja arvot ovat niitä,jotka ovat monelta konfliktit ym ongelmat hyvin ratkoneet.

87. En tätä niin tiedä, mutta näyttäisi siltä, että ne, jotka luokittelevat äitinsä sanomiset/viisaudet syvällisiksi viisauksiksi, menevät luonteenlaatuina jotenkin myttyyn, eivät tunnu saavan tervehenkistä elintilaa eivätkä tervehenkistä meininkiä, kun taas jos luokittelee äitinsä viisaudet tiedoiksi vain, ihan vain joksikin tiedoksi, niin jää itselleparemmin elintilaa,tilaa olla omanlaisensa ja tehdä asioita suoraviivaisesti omalla tavallaan, vauhdikkaastikin,tulee jotenkin tervehenkisempi meininki.

88. Terveiden elämäntapojen ei pitäisi olla ryhtymis- ja jaksavaisuuskysymys tai vanhoista hyvistä valinnoista luopumista, vaan terveet elämäntavat ovat kivoja ja niin niiden mukaisen elämän määrää voi vähitellen kasvattaa motivaation ja taitojen kasvun mukaan. Aluksi jo 5min päivässä jotakin tervehenkistä, mihin on oma aito motivaatio, tuo jo tervehenkisyyden elämän yhdeksi juonteeksi ja opettaa niin, mikä terveiden elämäntapojen motivaatio on. Voi esim. muutaman sekunnin mittaisista terveiden luonnollisten elämäntapojen kiehtoviusta osasista saada puhtia päiväänsä: aurinkoa, ulkoilua, sään tuntua, luonnon kauneutta, liikuntaa mieltymysten mukaan, tunteidenmukaisuutta, parhaan ymmärryksen mukaisuutta, jne.

89. En tätä nyt niin tiedä, mutta käykö monelle niin, että tekee jonkin hienon valinnan ja sitten yrittää parkkeerata siihen, mikä tuo huonot elämäntavat, kun paikoilleen jumiutuminen meinaa liikkumattomuutta, joustamattomuutta, virikkeiden puutetta, vapauden puutetta, liikaa syömistä, ihmissuhteita, joista ei välillä pääse tuulettumaan etenkään usein, jne. Jos ei parkkeeraamalla parkkeeraisi vaan uskoisi kyllä tekemvänsä saman valinnan melkein joka kerran uudestaan, kun se kerran omasta mielestä on paras valinta, niin olisi sekä tuo hieno juttu että vapaus ja häiriytymättömät tavanomaisessa määrin terveet elämäntavat.

90. Lampuissa on tärkeää olla hyvä valo. Energiansäästölampuissa ei sitä tunnu olevan, mutta hehku-, halogeeni- ja lediulampuissa on parempi valo ja useampi lamppu yhtä aikaa tuntuu tuovan kiveman valon. Ehkei se ole niin ympäristöystävällistä, mutta hyvä valo on tärkeä ja hukkaenergia on poissa lämmityskuluista, joten ei se Suomessa liene niin epäekologista, kun on lämmitys silloin, kun valojakin eniten tarvitaan.

91. Samasta vanhasta aiheesta lukeminen, etenkään oppikirjamaisten materiaalien lukeminen ei tee hyvää vaan katkoo elämänmahdollisuuksia, kun alun mahdollisuuksien runsauden ja hyvän laadun korvaa tarkka tieto siitä, mitä ovat tähän asti muut osanneet ja mitä eivät ja mitä puutteita heidän lähestymistavassaan on ollut, esim. kaavamaisuuksia ja heikkoa laatua. Sen sijaan on hyvä, jos lainaa kirjoja, jotka avaavat uusia kiehtovia maailmoja, luovat elämään rikkautta ja tuovat parempaa laatua ja osaamista sinne, mitä ei itse osannut, sekä yhdistävät samoin harrastuneisiin ihmisiin, näiden luomiin elämänmahdollisuuksiin ja alan etiikkaan ym laajempaan maailmankuvaan, joka tekee noista aloista hyvällä tavalla yhteisön osan, rakentavan arvokkaan vapaan osan maailmaa ja yhteiskuntaa.

92. Living through a technical form (www.youtube.com user khtervola)

Videon teksti: "Living through a technical form
DANCE EXPRESSION
How to change a puppet like task to self-expression:
relax your center (whole stomach area), letting it be

alive freely and happily with many possible ways to

express itself. From them choose one expression which

you can variate to produce teh rythm and idea in the

dance.
So start from yourself, from an expression of the

multitude of your inner self and not from the quite

mechanical outer form of the dance.
Similarly you can find the idea in anything, find out

how anything that You do is an expression of Your

innermost nature:
Let go of the form and relax, expressing Yourself, Your

nature, freely. That produces a very complex landscape:

life in the action.
From that landscape find a natural form which is like

the artifical form that you need to produce. That's it!
For example: If You need to do something, find Your

natural motivation for doing a thing like that and

follow that motivation. Such point of view to the task

at hand lets Youy live freely in the circumstances that

You happen to have. Just balance the different urges:

Your need for security, Your own goals in life, Your

wish to live in harmony with the others and to share

Your life with them, etc. That way, wahtever You do, it

is an expression of Your innermost nature: You are

completely free to live according to all Your likings!

This works on the condition that You use an objective

(=realistical) holistic view of the world all the time.

Dance, which is centered on beauty, grace, on good

looks at large, seeks for a good way of doing things:

according to feelings, sensitively to atmospheres (->

beauty), in a healthy way (-> good looks) and

balancedly (-> grace). So in addition to having fun,

You ought to learn to live unobstructedly according to

Your natural motivation in things and to use the best

ways of doiung. This is a skill that You can apply to

any task in Your life! Benefitting so enermously of

Your dance hobby..."


93. Jos elämä takeltelee tietyn verran, niin hiukan toisenlaisella linjauksella, joka on jonkinlainen kokonaisuuksien harmonian taju, se sujuisi paljon paremmin. Tuo linjaus olisi tervehenkisempi, luontevampi, sopusointuisempi, moraalisempi, lyhyesti sanottuna "Elä ja anna toisten elää!"-henkisempi.

94. Vihannesten tulisi olla myrkyttömiä. Luomuvihanneksissa on usein erityisen paljon myrkkyjä, minkä huomaa siitä, että ne ovat sameita ja epämuotoisen näköisiä. Siihen on syynä se, että tavallinen maanviljelijä, joka käyttää virallisesti kasvinsuojeluaineita, käyttää niitä mahdollisimman vähän ja strategisesti niin, ettei niitä tarvitsisi koskaan käyttää paljoa, ja onnistuukin siinä aika hyvin, kun taas luomuviljelijä sinnittelee myrkkyjä käyttämättä liian pitkälle ja joutuu sitten salaa käyttämään niitä aivan liian suuren annoksen, jotta saisi lainkaan satoa. Myös maiden välillä on eroja siinä, paljonko myrkkyjä käytetään, esim. kuljetuksessa olevan hedelmän pinnalla suojana ötököitä vastaan, ja niin hedelmien ym alkuperämaa on tärkeä laittaa merkille.

95. Työssä ja elämässämuutenkin olisi hyvä olla vaihtelua siinä, mikä on mitenkin kivaa ja mikä on mitenkin paljon tarpeen mukaan pakosta tehty, sen sijaan, että olisi kaavamaisesti jotakin samalla lailla koko ajan esim. siksi, että kivalta tuntunut motivoiva tavoite on muuttunut kaavamiseksi järjestelyksi tai tavaksi. On tärkeää, että tulee hetkiä, jolloin tuumi "hei tää on kivaa, tehdään näitä lisää" ja hetkiä, jolloin kiinnittää huomiota siihen, mikä on mitenkin tarpeen ja mistä voi luistaa, sillä muutoin elämänlaatu ja tekemisten laatu degeneroituvat ajan myötä kovin paljon huonommiksi.

96. Kaikki eivät osaa laittaa pahantekijöiden sosiaaliselle vaikutusvallalle rajoja. Sitä ei tehdä sukeltamalla sosiaalisesti heidän persoektiiviinsä vaan etäännyttämällä ja sukeltamalla jonkin muun oman elämänpiirin ok perspektiivin matkaan, oli se sitten yhteisön tervehenkinen toiminta, jotkin muut tutut ihmissuhteet tai jokin tekeminen. Ihan jo pelkkä "Hei sitten, mä meen taas sinne ja sinne/ on kiire." auttaa sen, ettei jää jonkin ei-toivotun perspektiivin osaanottajaksi. Elämänsisältöä voi sitten hakea muualta.

97. Soivan elämänkokemuksen ohje blgistani http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi :
"Onkohan olemassa huhu, että liikunta häiritsee musikaalisuutta? Totuus on päinvastainen: vaihtelevainen mieltymysten mukainen liikunta saa koko elämänkokemuksen soimaan, vaikkei muuten olisi erityisen musikaalinen. Liikunnallisuus tyuo lisää elintilaa, karkottaa ahdistavat viholliset kauemmaksi ja rauhallisemmille linjauksille ja tuo tervehenkistä tilaa tunteille sekä tekee toimeliaisuuden helposti sujuvaksi ja miellyttäväksi. Sosiaalisxuudelle ja elämänviisaudellekin se on erityisen hyväksi. Mutta liikkua ei pidä koulumaisen kaavamaisesti vaan vaihdellen koko kapasiteetillaan moneenlaiseen viehättävään ryhtyen. Liikunnallisten lahjojen oppiminen on helppoa seuraavan laatimani ohjeen avulla:
"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."

98. Aasialaiset vaikuttavat siltä kuin suomalaiset illalla väsyneinä: asiat karkaavat käsistä, menevät työmäisiksi, urautuvat, järjestelyt räsähtelevät huonolle tolalle eikä niitä osaa korjata niin kuin aamulla virkeänä ja eheänä. Aasialainenkin tarvitsisi työpäivän jälkeen irtiottoa työkuvioista: karaokessa laulettuja lauluja, polkupyöräretkeä iltapäivällä tai alkuillasta, sosiaalista yhteiseloa muiden ammattialojen ihmisten kanssa, edes suosikkisävelmää kuunneltuna ennen nukkumaanmenoa kuin porttina omaan maailmaansa haavemaahan, tai harrastuksia joista pitää kovin. Parempi toki, jos enemmänkin ymmärtää loman ja vapaa-ajan elämän arvon!

99. Asiat ja ihmiset tarvitsevat etäisyyttä. Sinun on lähestyttävä niitä uusin avoimin mielin, rojahtamatta niiden niskaan, käytettävä niitä ikään kuin assosiaatioiden lähteinä löytääksesi oman tiesi, hetki hetkeltä uusiutuvan. Silloin ne kipinöivät elämässäsi eivätkä dumppaa sinua muottiin, jossa ei ole tilaa omalle itsellesi tai oikealle näkemyksellisyydelle, tervehenkisyydelle. Tämä kysyy vapautta ja vapauden käytännön edellytys on hyvä moraali, esim. "Elä ja anna toisten elää"-ohjeen noudattaminen kaikessa.
Usein asiat ja ihmiset eivät ole täydellisiä. Joko on nähnyt paljon vaivaa saadakseen jotakin aikaan ja aikaansaannostensa vuoksi hän on esikuvana sinulle jossakin taidossa, mutta hän on yleensä joutunut luopumaan muusta saadakseen ammattitaitonsa tms, ja niin häneltä ei opi hyvää elämää ja vapautta. Siksi joutuu ottamaan esikuvistaan etäisyyttä kuin itse haaveineen olisi kovin hieno, näkemyksellinen ja elämänviisas, tervehenkinenkin, ja siksi rikkaammin hahmottava.

100. Lainaus blogistani http://explainingtaoteching.blogspot.fi/
 "Wise men don't speak
"Those who think most of some subject are usually not skilled in it. Either they are slow witted or not talented in it or they have some need unmet and that is why they spend time thinking of the subject, like the hungry tend to think of food and those who eat unhealthily may be obsessed with food thoughts, and like people when they run to some problem, spend time thinking about a solution to it. Instead those who think the subject through but do it very quickly among other things and do not spend time in the subject, typically know it well, especially if their understanding and ways of living tend to be good in such respects."
(A quotation from my blog http://feelingcomputers.blogspot.fi from the text about commenting on building a virtual world, in the sense of governing the societies by a computer network guided by people's pictures of the world)
Advices about learning thinking and intelligence http://quickerlearning.blogspot.fi and more in Finnish at http://pikakoulu.blogspot.fi ."

101. Uskonto ja elämänviisaus ovat tärkeitä suojia ja korkeamman taitotason tuojia, mistä on paljon hyötyä elämässä.

102. Liika ruokakeskeisyys aiheuttaa pottuuntumista, jonka syy on muun elämän puute ja muun elämän hankaloittuminen liian täyden vatsan ja epäterveellisen ruokavalion sekä liian toimettomuuden myötä sekä tervehenkisten monipuolisten virikkeiden ja miellyttävän vaihtelun puute.

103. Rakkauksia on hyvä olla elämässä, mutta arkea on usein parempi ohjata sen mukaan, mikä on kivaa eikä välttämättä rakasta, koska kiva juttu voi olla kiva tällä kertaa ja kohta taas voi vaihtaa mielensä tai ensi kerralla ei mutta sitten joskus taas kyllä sekä mielialojen että tekemisen hienoisten vaihteluiden ja muun elämän menojen mukaan. Eli voi tarttua hetkeen, ei ole sidottu kaavaan, ei epäonnistumisiin, mutta hyvät asiat voi vapaamuotoisesti sukkelasti poimia elämänsä parannukseksi ilman, että muusta elämästä tarvitsisi sen vuoksi tinkiä.

104. En ole kokeillut kirkasvalolamppua mutta näin etäältä vaikuttaisi siltä, että se tekee päivän ulkoilusta apean harmaan ja vaikeamman kestää, kun taas kirkas tavallinen valaistus, esim. useammasta lampusta, sisällä pimeän aikaan hereillä ollessa tuntuisi ainakin minulle riittävän ja jättävän päivänvalosta nautittavan olon, mikä kai on tervehenkisempää. Mutten nyt sitten tiedä, että miten Lapissa.

105. En ole kesällä pimennysverhoja tarvinnut, mutta jos niitä käyttää, olisi kai hyvä jättää ovi viereiseen tavallisten verhojen huoneeseen vähän auki, jotta pimeästä tulee valoon kuin jostakin katveesta, varjosta, eikä räts nosta verhoa kuin lampun sytyttäisi, mikä on keinotekoista ja ei siksi tunnu luonnolle niin sopivan, luo vääränlaisen rytmin päivään.

106. Jotkut puuttuvat lähipiirinsä elämään siksi, että sosiaalisuuden myötä noiden muiden edesottamukset tuntuvat tulevan heille itselleen, ja niin he yrittävät muuttaa muiden elämän sellaiseksi kuin mitä itse toivovat elämältä. Sellainen sosiaalinen ilmiö kai syntyy, jos ei itse huolehdi mitään omia tai yhteisön tason asioita vaan nojaa kaikessa muihin. Jos sen sijaan huolehtisi oman osansa sekä omistaan että yhteisön asioista eli olisi moraalinen ja noudattaisi "Elä ja anna toisten elää"-ohjetta niin toisten edesottamukset eivät kai sosiaalista kautta tulisi itselle.
Toinen keino on se, ettei kai pitäisi pitää seuraa ihmisille, joiden luontainen elämänpiiri olisi ihan erilainen kuin itsellä, vaan etsiä samoin suuntautunutta seuraa harrastuksista yms.

107. Jos on joskus jotenkin harmaa olo kuin voimat lopussa, niin siihen yleensä auttavat hyvä moraali, terveet elämäntavat, positiivisuus, aterioiden huolehtiminen ruokaympyrän mukaan runsaasti vitamiineja niistä saaden ja urautumattomuus sekä vapaa-aika virikkeineen.

108. Leikkisyys on työmäiseen tekemiseen luonteva, hyvää mieltä ja reippautta tuova kevennys, muttei sovi mässäilevän tai saamattoman tekemisentavan kanssa yhteen yhtä lailla hyvää mieltä tuovasti.
Työtä voi tehdä myös haaveammatissaan tai vapaa-ajallaan työmäisesti milloin mitäkin. Työmäisyys ei siis viittaa pakottamiseen vaan pikemminkin tunnollisuuteen, tekemisen tarpeeseen laiskottelun sijaan. Työmäisyydelle tyypillistä on, että tavoitellaan laatua eikä tehdä plörts mitä sattuu. Niinpä kevennys tuo lisää liikkumatilaa olla oman rytmin, omien mielipiteiden, oman tekemisentavan, omien arvojen, oman mielialan jne. mukainen ja niin paremman tekemisentavan, joka voi tuoda suuremman laadun.

109. Näyttäisi olevan väliä sillä, onko eheä pitäessään taukoa tekemättä kummemmin mitään vai eheä toimeliaisuuden keskellä. Päivittäisessä elämässä ja terveissä elämäntavoissa on monenlaista aktiivista tekemistä ja on tärkeää, että tulee niiden kanssa toimeen, viihtyy ja on eheä niitä tehdessään. Eheys toiminnan keskellä on samantapaista kuin jos polkupyöräillessäsi pidät muutaman polkaisun taukoa ja pyörä kulkee itsestään, niin on virikkeitä ja toimeliaisuutta ja samalla on keveän helppoa eheyttä ja tunnelmallisuutta. Jos teet samoin mutta poljet hyväntuulisesti, niin tehtävä on helppo ja juuri riittävä helppous ja miellyttävyys, luontevuus ja tunteidenmukaisuus tuo eheyttä toiminnan keskelle. Tai jollet ole senkään vertaa liikunnallinen, niin kuin sightseeing laivan kääntyessä on virikkeitä ja viihtymistä yhtä aikaa. Ehkä ero mitään tekemättä eheään onkin siinä, miten hahmottaa nuo hetket: kuulosteleeko kropan tottumista lämpötilanvaihdoksiin ulkoa sisälle tultua ja miettii pitäisikö haukata jotakin vai lösiikö vain ja on edes huomaamatta, miten kroppa reagoi, vaikka juuri kroppa sanoi, että nyt taukoa, kun on lämpötilanvaihdokseen totuttelun aika. Eli toinen on aktiivinen ja toinen pasiivinen samoissa tekemisissä ja aktiivisuus luo tietä tulla aktiivisuuden kanssa laajemmin elämässään toimeen ja passiiivisuus taas tekee toimeliaisuudesta takeltelevaa ja epämiellyttävää.

110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu.

111. Omassa ja tuttujeni elämässä olen huomannut, että elämänlaadun kannalta on kamalan tärkeää, että työ, harrastukset ja opinnot ovat itsetarkoituksia ja tekemisenä kiehtovia eivätkä vain rahan tai tavan tai toisten neuvon tai pakon vuoksi tehtyjä.

112. Kokemukseni mukaan naiset kaipaavat naisten juttuja enemmän kuin miehet ja miehet taas miesten juttuja enemmän kuin naiset, mutta toisaalta kummatkin kaipaavat koko elämänkirjon juttuja, koko elämän laajuista osaamista itselleen, edes jonkinlaista tai ihan hyvääkin, ja monenlaista elämänsisältöä. Naiset kaipaavat liikuntaa ja reippautta sekä perustaitoja miesten töissä, sitä, etteivät tule tönityiksi. Miehet kaipaavat musiikkia ja mahdollisuutta edes joskus leipoa pullia tms tai paistaa pihviä, osata valita vaatteet itse ihan kivannäköiset ja sosiaalisesti ok, sellaiset, mistä sattuu tykkäämään ja mitkä arvot itsellä on, eikä vain kaavan mukaan, ja oppia kätevyyttä yms kanssa. Kuitenkin miehet viihtyvät autonkorjauksessa yms paremmin kuin naiset ja naisilta kulu aikaa kodin laittamisessa, vaatteisiin yms sosiaaliseen ja hyvää elämää tuovaan. Eli vaikka olisit ensi sijassa ihminen ja vasta toissijaisesti omaa sukupuoltasi, niin olisi vain monitaitoisempi ja tyytyväisempi yksilö, et sukupuolellesi epätyypillinen. Arvaan, että jos vapaasti valittaisiin, kumpikin tekisi 20% toisen sukupuolityypillisistä töistä, 10% tehtäisiin yhdessä ja oman sukupuolen perinteisistä jutuista tulisi tehtyä 70% perheen töistä, mutta arvaus vain.

113. Minä en tätä kyllä kyllin hyvin muista, mutta lapsena luin poikakirjat "Vinski ja Vinsentti" sekä "Koko kaupungin Vinski", olivatkohan Jalmari Finne n, ja ne opettivat eheyttä, miten olla eheä elämässä, vaikka on koulu, ihmissuhteet jne., jotenkin omien toiveiden mukainen kumminkin, vähän niin kuin jotkut työpaikan tauolla kahvilla iltapäivälehteä lukiessaan mutta jotenkin laajemmin omassa elämässään, tekemisissään, niin kuin tervettä juuri on. Jäivätköhän nuo osalta naisia liiaksi lukematta, jos vaikka yksi taiu kaksi kumminkin kannattaisi lukea?

114. Kasvissyönti ei ole eurooppalaisen perinteen osa. Väkivallattomuus ei ole perinteinen eurooppalainen arvo. On arvostettu hyvää elämää, rauhaa, turvattua tulevaisuutta ja tervehenkisyyttä. Väkivalta on puolustuskeino huonompia vaihtoehtoja vastaan eikä sinällään tuomittava. Tappaminen laittaa stopin vielä huonommille kohteluille, joita esim. aasialaiset liian kireine työelämineen eivät niin varo. Ihminen on kai perinteisesti samaistunut pikemminkin petoeläimeen tai puolustuskykyiseen tavalliseen villieläimeen eikä puolustuskyvyttömään saaliseläimeen, ja tuossa hyvin toimivan puolustuskyvyn ottamisessa osaksi omaa peruslinjausta on jotakin tervehenkistä, yhteiskuntaa tervehenkisellä tolalla pitävää. Varovaisia on perinteisesti oltu isoissa kysymyksissä kuten maan kohtalo ja maailman tulevaisuus. Kasvissyöntiä on isolta osalta kesäaikaan, kun ruuan tarvitsee olla kevyempää - kai se on lämpimistä maista peräisin oleva tapa eikä saaliseläimeksi asettumista. Talvisaikaan on syöty perinteisiä juureksi, mm lanttua, joka vaikuttaa jollain lailla lihaa korvaavalta.

115. Naisten kulttuurilliset piirteet ovat usein hienomotorisempia, tarkemmin koordinoivia kuin miesten kulttuurilliset piirteet. Tarkka taiten tekeminen vaatii hienomotoriikkaa, se sopii siis tekemisten joksikin osaksi, kun taas henkilökohtaisen tilan ja oman persoonallisuuden suojaksi sopii paremmin miesten lampsimpa tässä vain, oho hupsis, kömpelyyttäni minä vain jonkinlainen lupa olla oma itsensä, vaikkei se niin ottaisi huomioon muita ja tilanteita. Sen sijaan miesten kireä työkuri ym elämänkielteisuyys kuuluu kauemmas kuin tekeminen, sillä elämänkielteisyyteen kuuluu tehdä poikkeuksia elämänmahdollisuuksien hyväksi, ja naisten arvostus tunteita kohtaan lähemmäs kuin kömpelyys.

116. Mielestäni olisi tärkeää yleensä siivota itse omat työ- ja asuintilansa, ympäristönsä ylipäätään, niin näkee, mitä tehdessään tai ihan vain elellessään lyö laimin, mitä tapahtuu huomion piirin reunamilla muille asioille, niiden tarvitsemalle tilalle ym, meneekö elämäkin samalla tavoin lyttyyn, ja että itse tottuisi korjaamaan kaikki nuo asiat hyvälle tolalle. Samalla huomaisi jotakin tekemistensä tekemisentavoista, ajankäytöstä, rytmistä, väsymisestä, koko elämän tekemisten kirjosta yms. Ja olisi tärkeää laittaa ympäristöä myös kivaksi asua ja tehdä, jotenkin niin kuin on hyväksi tekemisten hengelle ja viisaudelle sekä elämänlaadulle ja tervehenkisyydelle. Se on tärkeä osa kustakin tekemisestä ja siksi ei ole hyvä jättää sitä yleensä muiden harteille. Eri ihmiset tekevät eri tavoin ja niin omat tekemisentavat tarvitsevat tilaa ja juuri itsen on harjannuttava siihen, että osaa kokonaisuudet huolehtia viisaastija on tottunut ne myls huolehtimaan.

117. Jos ei pidä jostakin asiasta mutta sanoo nätteyden vuoksi, että "kyllä kiitos, sehän olisi kivaa, ystävällistä sinulta, kyllä minä mielelläni", niin päätyy paljon huonompaan elämään, jos toiset luulevat tuota viehättävää käytöstä aidoksi, kuin mihin muuten joutuisi. Samalla tavoin meikkaaminen huonontaa elämää: on jokin kolhu, vaikka mennyt elämä liian työmäiseksi, ja se peitetään sen sijaan, että korjattaisiin ja elettäisiin hyvää elämää. Tervehenkistä olisi olla meikkaamatta, ja valehtelematta vaatteinkaan, mutta huolehtia vaatteet niin kuin terve eläin huolehtii höyhenensä ja sen, että on usein pikemminkin näyttävästi oman näkemyksensä mukainen, kovin taitava siis luonnolliseen tapaan, kuin urautuneen matalatasoinen tai puoliaan pitämättömän omaa aikaa ottamattoman kauhtunut. Elämänviisas on usein näyttävämpi kuin ei-elämänviisas.

118. Varmaankin olen kirjoittanut liian vähän moraalin tärkeydestä. Kaavamaisesti noudatettuna ulkoa luettuna se vain ratkoo valtavan määrän ongelmia, mutta jos on tervehenkinen moraalinen missio elämässä ja sillä myös tervehenkinen toteutus, niin se tuo paljon elämänsisältöä ja elämää jotenkin sellaiselle tolalle kuin sen kuuluisi ollakin. Esim. töiden tehtävä on kai tehdä jotakin tähdellistä maailmassa, jotakin, mikä tekee maailman paremmaksi elää.

119. Siihen, että systeemit ovat aasialaiseen tapaan poissa hallinnasta, liian kireät ihmisille, auttaisi, että kansalaiset käyttäisivät koko ajan kokonaiskuvia ajattelussaan, mm kokonaiskuvaa yhteiskunnasta ja hyväntahtoista kokonaiskuvaa maailmasta. Kokonaisuuksien isot linjaukset pitäisi jatkuvasti miettiö tervehenkisesti, laatia tervehenkisiksi, siis mm hyviksi elämälle, tervejärkisiksi, kyllin selkeästi tervehenkiseen suuntaan meneviksi ja kieroilemattomiksi. Siis sen sijaan, että käytännönomaisesti mentäisiin aina mukaan johonkin kapulakieliseen tai kieroon linjaukseen, niin sanotaan ja kirjoitetaan tervehenkiset tavoitteet arkijärkisesti omin sanoin niin, ettei niihin pääse jokin systemaattinen ajatusvirhe sanamuodon mukana tms. Tervehenkinen on siis yleensä mm käytännössä toimiva, taloudellisesti vankalla pohjalla, terveiden elämäntapojen mukainen, parhaan ymmärryksen mukainen, tervehenkinen ja tulevaisuuden tervehenkiselle tolalle oikeasti turvaava.

120. Mallin ottamisessa ei oteta mallia liian lähelle. Joskus voi katsoa mallia sosiaaliselta etäisyydeltä mutta kun itse tekee, niin kuuluu tehdä oma, itselle sopiva versio eikä orjallisesti kopioida ja silloin näköetäisyys on parempi kuin ihan vieressä ollen. Itse tehdessä kuuluu olla oma versio eikä toiselta kopioitu vaikka toinen olisi paljon taitavampi, sillä muutoin tulee huono olo ja elämä takkuilee eikä koskaan itse opi niin hyvin kuin mitä oman version aina tehden ja omia versioitaan käyttäen, niiden ja muilta nähdyn pohjalta oppien.

121. Tyhmentää, kun valvoo illat. Jos haluaa viisaan elämän, olisi oltava aamuvirkku illantorkku. Illalla ihmiset ovat väsyneimmillään ja jos sovittaa siihen oman virkeän taitotasonsa, niin ojaan menee rymisten.

122. Pääkaupunkiseutulaisilla näkyisi olevan terveiden elämäntapojen tajua ja taitoa elää kivalla tavalla terveiden elämäntapojen mukaisesti.

123. "Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä
Yleensä, kun on tietty kunto, niin sensuuruisia rasituksia kestää ongelmitta mutta paljon suuremmat rasitukset laittavat koetukselle. Eli jos saa ylläpidettyä kuntoaan ja ehkä liu'utettua sitä hiljakseen paremmaksi, niin on piudemmän päälle paljon paremmassa kunnossa kuin jos antaa puhdin lopahtaa tai jos matkii hiukan tai paljonkin huonommin liikkuvia samanikäisiä, joilla esim. on jokin sairaus ja pitkäaikainen liikkumattomuus taustana. Käsittääkseni liikuttua saa, kun on liikunnallinen fiilis, vaikkei välillä liikkuisi paljoakaan ja vaikka enemmät liikkumiset olisivat lähinnä yksittäisiä. Liikkumista puolestaan estää jumiutuminen ja liika rasitus voimiin nähden. Jos on kroppa jumissa ja mieli sen myötä jumissa myös, niin jo päivittäisistä askareista tulee työläämpiä. Jos sen sijaan väliin liikkuu aina jotakin pelkästä liikkumisen ilosta, vaikkapa askel tai muutama kevyemmin huvikseen jonnekin väliin tai kun siltä tuntuu niin huiskaiseen käden ohimenevään venytykseen yms, niin liikkuvuus jää ajan myötä paljon paremmaksi ja mieli virkeämmäksi. Jos polveillen päivien kulkuun lisää sitä sun tätä liikunnallista vaihtelevanmittaisia pätkiä vaihtelevaista liikuntaa, niin peruskuntoa voi ajan myötä kohottaa ilman, että menee rehkimiseksi, joka ehkä johtaa motivaation lopahtamiseen tai johonkin vaivaan, johon keveät mieltymyksenmukaiset liikkeet siellä täällä toisivat peruskunnon, jolla selvitä ilman ontumisia ym vaivoja. Jos tällä tavoin ajan myötä lisää hiukan liikuntaansa, niin ehkä sitten jos on välillä jotakin vaivaa, niin ajan myötä jää kumminkin iahnn liikkuvaiseksi, suunnilleen entiselle tasolleen."

124. "Keväällä kun on säiden lämpenemisen puolesta helpompi ja jotenkin tunteidenmukaisempaa, moni yrittää omin päin tuntemustensa mukaan etsiä tapaa elää kevään, mutta tottumattomana se sujuu huonosti. Jos haluaa tuntemusten mukaan elää kevättä tai muitakaan elämän asioita, niin tarttee ajatella, siis olla maisemakuva ainakin vuorokauden mittaisesta ajasta eri puolineen ja tekijöineen, oloineen ja tärkeine huolehdittavine asioineen, ja toisaalta kenties parin viikon ajalta, jotta voi ennakoida, sopeutua elämänolosuhteisiin ja oppia siitä, miten eri ilmiöt vaikuttavat oloon, jaksavaisuuteen, vireeseen ja tekemisten laatuun sekä viihtyvyyteen. Eri tekijät otetaan arkijärkisesti huomioon, kaikki yhtä aikaa (vaikka käydään siis yksi kerrallaan läpi vaikutuksineen) tuossa vuorokauden tai kahden viikon mittaisessa kuvassa. Ei siis putkinäköisesti tunnelmoida vain yhtä asiaa vaan pikemminkin sanotaan, että minulla on tämä mieliteko nyt, jos seuraisin sitä nyt ja huolehtisin nuo muut asiat kohta, kun ehdin."

125. Esikuvista ja taidoista mallia ottaessa, ollessa sosiaalinen ja keskustellessa toinen mainitsee yleensä vain yksittäisiä asioita ja asioiden puolia muodollisemmalla etäisyyttä olettavalla tyylillä. Ei ole hyvä ottaa noita asioita liian lähelle, vaikka olisi kovin motivoitunut oppimaan niistä tai ymmärtämään täydesti, sillä ne eivät ole lähietäisyydelle tarkoitettuja vaan etäämmäs tarkoitettuja. Lisäksi ne eivät ole koko asia, eivät koko viesti, vaan sinun oletetaan elävän elämääsi tervehenkisesti ja mitä siinä koet ja havaitset, on osa sitä maisemakuvaa, johon he viittaavat. Esim. tunteikas kappale ei ole vain yhtä tunnetta kuvaava vaan joidenkin aikojen elämänmeininkiä, usein sen yleiskuvaa, isointa virtaa pääpiirteissään, eli olettaa sinun elämänkokemuksesi osaksi laulumielikuvaasi ja sitä, miten tuollaisten tunteiden kanssa elät, esim. 1/5 laulua ja 4/5 arkea kokemuksellisessa rikkaudessaan. Vastaavasti taidot yleensä vaativat oman arkijärkesi ja tervehenkisen elämäntapasi perusvirran tuekseen.

126. Asioilla on yleensä uutuudenviehätyksensä. Jos pitää niistä, niin yleensä ei kannata tehdä niistä suorituksia. Suoritus ikään kuin kuittaa ne jo ohitettaviksi, jolloin ne jäävät pois elämänsisältöä tuomasta. Paras laatu suoritukseenkin kumminkin löytyy, kun tekeminen sinällään kiehtoo ja tekee sitä & elää elämäänsä hyvällä laadullaja ymmärtää, mikä tuossa aihepiirissä olisi tähdellistä, hienoa, niin se sitten poikii hienon suorituksenkin, mutta se on siis eri juttu kuin asioiden suorittaminen pois kuten vaikka pakolliset kurssit. Tavallaan taito on kiva, mutta samalla se läitstää tavallisentasoisia juttuja: ne eivät ole enää niin hienon oloisia eivätkä inspiroi arkea muutenkin korkeuksiin ja elämän rikkauteen. Usein taito myös urauttaa, milloin tekemisistä katoaa henki ja aito idea. Siksi elämänviisaampi tekemisentapa, jossa kiinnittää huomiota mahdollisuuksien runsauteen, meiningin tasoon, sen nostamiseen korkeuksiin useissa aihepiireissä yhtä aikaa (siis ihan eri asia kuin vaikka kursseilla käyminen) ja elämänlaadusta, elämän kokemuksellisesta rikkaudesta ja aiheiden tunteita koskettavasta kiehtovuudesta. Siis mieluummin omin päin vauhdikasta kivaa elämää ja kiehtovien haaveiden tavoittelua kuin urautuneesti omille taidoille liian alhaisen tasoista.

127. Tulin lisännekksi tällaisen ohjeen sisustamisesta, muttei se liene terveiden elämäntapojen ohje, ei etenkään näyttelijämäisesti toteutettuna, sillä huoneen tulisi jättää tilaa aidolle elämälle ja tekemiselle eikä olla mielikuvin etukäteisohjelmoitu. Mutta esim. vuodenajan ottaminen tervehenkisesti huomioon sisustuksessa on kai hyväksi: miten hyvin eläisin tämän vuodenajan.
"Joskus nuorempana pääkaupunkiseudulla tuntui, että oma näkemys siitä, mikä olisi kiva henki asunnossa tai vaatteissa, lyyhistyi kaikenlaisten käytännön asianhaarojen alle. Myöhemmin Savonlinnassa saatavilla olevat esineet ovat olleet enemmän makuuni, mutta toisaalta olen huomannut, että pääkaupunkiseudulla yrittämisen tapa, sen tekniikka, oli väärin. Pienen yksityiskohdan nyhertämisen sijaan pitäi olla huomio siinä hengessä, mitä huoneeseen tavoittelee, millä se olisi kiva. Upota siihen henkeen, tehdä sen hengen kanssa yhteensopivia juttuja, nähdä tuo näkökulma rikkaammin ja dominantimpana. Laittaa sitten muutama juttu, tai enemmänkin, jos sujuu hyvin, tuon hengen mukaan, esim. huoneen jokin seutu, tai tuoda alkavan vuodenajan vaatteita, esineitä tms., jotta on jokin henki, jokin elementti, jolla luoda viihtyisyyttä ja toimivuutta. Sieltä, missä ei niin suju, niin jättää laittamatta sillä kertaa, korkeintaan vain ottaa jokin ikävä esine pois, ja jättää myöhemmäksi, toisten dominanttien viihtyisyyttä luoviuen tekijöiden mukaan laitettavaksi se, mitä ei esim. ikkuna näkymineen, viherkasveineen, verhoineen, esineineen, valoineen, katveineen yms luo viihtyisäksi. Jos jollakin kohtaa on huono tunnelma, voi sille etsiä jotakin paikkaavaa, esim. kiva esine, kivan harrastuksen väline, jotakin kirpparilta löydettyä tyylikästä tms tai muilta ja muualta ideoita siitä, mikä olisi viihtyisä, tenhoava tms. Niin useammasta palasesta muodostuu ajan myötä ja vuodenajasta toiseen muuttuen huoneen viihtyisyys.
Jotta ymmärtäisi ihmisen, on sosiaaliset havainnot, tekemiset yms otettava huomioon. Ylipäätään eri tekemiset, välineet yms vaativat oman tilansa toimiakseen hyvin, ja niiden tekemisten kokonaisuutta ymmärtääkseen on havainnoitava koko tuo tila. Vastaavasti huoneen osilla on omat hyvät puolensa, omat niihin sopivat tekemisensä ja siihen sopiva tilankäyttö, henki ja tuon huoneen osan piirteet, sen henki, elämä siinä eli viihtyisyys, eloisuus, toimivuus, hyvät hetket ja onnistuneet tekemiset."
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/

128. Ei kai tääkään kuuluisi tähän terveisiin elämäntapihin, mutta jotenkin tunteenomaisesti tuntuu, että kuuluisi: on tärkeää, että saa itse valita, minkätyylisiä vaatteita käyttää, ja että omilla tunteillakin on siinä sanansa. Lisäksi on kiva, että voi luottaa omiin taitoihin, omat siivet kantavat!
"Vaatteiden ompelemisesta ilman kaavoja

En ole taitava ompelemaan, mutta tästä olen tuntunut saavan langanpäästä kiinni.
Eli kun olen halunnut ommella vaatteen itselleni, olen ottanut lähtökohdaksi joko jonkin sopivanmallisen vaatteen, joka minulla jo on, tai sitten vanhan osaamiseni hameista tms. Olen miettinyt, minkätyylisen vaatteen haluan, ja valinnut kankaan(t) sen mukaan. Sitten kun minulla on kangas pestynä, niin olen sen värien, kuvioiden ja tunnun perusteella etsinyt sopivaa vaikutelmaa, sekä kankaita hajamielisesti tuijotellen että peilin edessä lyhyesti oikeaa vaikutelmaa hakien. Silloin olen saanut selville, millainen uusi vaate olisi vanhan vaatteen malliin nähden, esim. väljempi tai ihonmyötäisempi. Vanhasta vaatteesta olen saanut perusmuodon ja mitat, joihin olen lisännyt väljyyttä tai vartalonmyötäisyyttä sekä muuttanut pituuksia kokemuksellisesti selkeään hahmottuvilla mitoilla: vaaksa, kämmenenleveys, kahden sormen leveys, puolen sormen leveys, tms, enkä senttimetrimitoilla, niin olen paremmin ollut koko ajan kärryillä siitä, mitä teen ja miksi, enkä ole voinut sotkea mittoja muiksi luvuiksi, ja mitat ovat olleet yleishahmon tukena kasvattaen ompelutaitoani sen sijaan, että olisivat olleet senttimetrisekamelska ja aina vain uudelleen mitattavat. Sitten olen leikannut kappaleet saumanvaroineen ja ommellut peruslinjat. Sitten olen sovittanut peilin edessä ja koettanut kangasta liikuttamalla löytää oikeaa hahmoa yksityiskohdille, ja kun se joskus jonakin hetkenä on ollut kivantunnelmainen, niin fiksannut kankaan asennon siihen ja sormenleveyksin tms tai kiinni pitämällä tai jopa harsimalla jättänyt tyyliseikat paikoilleen niin kuin kiva on, ja ommellut sitten niin."
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/ 

129. "Joillakin mallista oppiminen menee näyttelyksi: opitaan yleisen tason hahmo, muttei sitä, mikä sen merkitys oikeasti on, millainen sen oikeasti pitäisi olla, miten se rakennetaan ja miten siitä saadaan laadultaan kunnollinen. Mutta jos oppii hahmon oikein, niin ilmeisesti pystyy hahmottamaan niin monimutkaisia kokonaisuuksia, eli taidon rakennusosaksi siitä kai on, mutta olisi tärkeää erottaa minkätunnelmainen ko asia oikeasti on: esim. onko nähdyn, kuullun, liikkumisen, tunnelmatajun, tunteiden, tietyntyypisen sosiaalisuuden vai minkä tyypin asia kyseessä. Jos näyttelee jonkin ja haluaisi oppia tekemään nuo asiat ikeasti taitona, niin pitäisi tehdä aivan perustasolla, jonka ymmärtää hyvin ja osaa käytännössä oikein. Siihen sitten lisätä kunnolla ymmärtämiään perusteluja tai edes yksi perustelu kerralla seuraavan taitotason tueksi ja laajentaa taitonsa siihen. Ja sillä tavoin tuon laajempien asioiden hahmotuskykynsä tuella vähitellen rakentaa koko taito, mikä kai yleensä hommaan ryhtyneeltä vie aika lyhyen ajan, esim. pari viikkoa tai jo yhdellä kerralla vaikka vartissa."
Ajattelun taitojen kunnollisuuden oppimisesta katso http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html
Lainaus samasta Pikakoulu-blogista kohdasta Mallista oppimisesta

130. Ainakin Suomessa vain lapset ja varhaisteinit haluavat kopioida kokeeksi elämänstrategioita toisilta ihan tarkkaan, esim. jonkin harrastuksen opettajalta tai kivan viisaan kirjan kirjoittajalta. Mutta jo teini huomaa, ettei halua niin tarkkaan kopioida muilta vaan kulkea omia polkujaan, oman viisautensa kantamana, muilta ideoita napaten ja viisautta sieltä sun täältä oppien mutta niitä oman näkemyksensä mukaan soveltaen eikä liian tarkkaan mallin mukaan. Kirjojen lukemisen taidon huippu ei ole siis ymmärtää kirjailijan näkökulma ihan tarkkaan ja saada vaikutteita hänen elämäntavastaan, vaan se on jotakin mitä aikuine ihminen luontonsa puolesta vierastaa, ellei nyt sitten taustatietona ota jossakin huomioon, vaan kirjoista olisi olennaista napata niiden viisauksia, yksittäisiä hyviä puolia, hyvää laatua jossakin, kirjoitettua elämänviisautta eikä kompastua kirjailijan elämäntavan puutteiden kopioimiseen. Etäämpää saa valita oman version, välttää toisen puutteen, tehdä itselle sopivan ja oman viisauden täydesti huomioon ottane, myös muualta opitun viisauden.

131. Ihmisillä on eri etäisyydelle sopivia tuttavia. Joihinkin itselle hyvältä tuntuviin, itselle sopiviin haluaa läheiset välit, lähinnä kai joihinkin heiloihin, idoleihin tai hyvään seuraan. Mutta heihinkin sivistyneet välit tuovat toimeentulkevuutta: "Elä ja anna toisten elää". Ei-niin-sopivanoloisen seuran kanssa sivistyneet mutta selvästi etäisemmät välit ovat yleensä hyvä valinta. Jos jonkun kanssa tulee tappeluita, niin paljon etäisemmät ja paljon sivistyneemmät välit, joissa on rehellinen tilannekuva sivistyneen käytöksen perustana, korjaavat yhteentörmäyksiä pois, mutta silloin juuri etäisyys, esim. etäämpänä kuin kaverin tuttu, on tärkeä muistaa vaalia.

132. En oikein tiedä, mistä väärinkäsitys, että jos haluaa valita jotakin, niin pitäisi sitä symboliteemaa jatkuvasti vaalia, lemmikkieläimiltäkö?, esim. minun paratiisiteorian vuoksi kaikenlaista paratiisiin liittyvää. Muttei se niin mene, kun paratiisiteemalla olevat ruuat, esineet, vaatteet jne ovat kohokohtiin, aksentteihin, tyyliin "mmm tätä taas", eikä se sovi arjeksi, jollei juuri sentyylistä arkea (= hellesäiden elämäntavat?) halua. Sen sijaan arkeen pitäisi valita tavallista, joka tuo tyylin "wrum" sekä viihtyvyyttä arjessa, ja hankaliin kohtiin jotakin vaikak tummaa leipää, joka auttaa sanomaan, "pah, karskisti vaan mennään niin hyvin menee."

133. Katseleminen ei ole vain sitä, että tunnistaisi nähdyn hahmon ja asiat ympärillä, vaan katselemisen rikkaus, katseleminen itsetarkoituksena ja huvina tuo paljon elämänsisältöä ja vikkelämmän järjen, voipa tuoda elämänviisauttakin ja päivään polveilevan rytmityksen, jollaon hyvä tehdä asioita. Katselleen siis katselemisen rikkaudesta nauttien: hahmojen lisäksi rakenteet, materiaalit, nyanssit ja sävyt, värit niiden herättämine tunnevaikutelmineen, ympäristön elämän ilmiöt elämänmakusina, asioiden, esineiden, kasvien jne tunnelma, niiden elämä sekä niiden osien tunnelma: mitä tunnelma kertoo niiden paikasta maailmassa, nähty ympäristö kolmiulotteisena konkreettisena ympäristönä, jossa eletään, liikutaan, valot, aistimusten rikkaus, kauneuden keskellä liikkuminen, sää, luonnon monimuotoisuus ja miten se parantaa motoriikkaa ja käsityskykyä, yms

134. "Hahmotustavoista
Tämä on olennaista mutta vaatii taitoa ja kokemusta sekä elämänviisautta.
"Hei Olen Helsingistä kotoisin ja olen nyt asunut muutaman vuoden Savonlinnassa, jonka valtteina ovat mm. oopperajuhlat, Retretti, luonto ja taidekäsityöt sekä lähistöllä sijaitseva ortodoksinen Valamon luostari. Sen, mitä olen näistä ja ajattelun taidosta oppinut, opettaa, että niin ajattelussa kuin käsitöissä, elämänviisaudessa, ongelmanratkaisussa kuin muussakin on paljon väliä, minkälaisista klimpeistä ajattelu ja muu tekeminen koostuu. Jos hahmotamme jotakin ja sitten hukkaamme idean, päädymme huonompaan lopputulokseen, mutta jos pidämme mukana kaikki onnistuneet havainnot, myös, tunteet ja vaikutelmat, niin päädymme parhaimpaan taitotasollamme mahdolliseen lopputulokseen. Jos teen jotakin onnistunutta, siitä helposti tulee malli tuleville tekemisilleni, vaikken olisi sitä sillä mielellä malliksi kelpaavasti tehnyt. Siksi on hyvä tehdä koko ajan hyvällä tekemisentavalla, sellaisella, joka sopii muihinkin tekemisiin ja on siis mm. elämänviisas ja tunteva. Tästä syystä ajattelussa ja tekemisessä käytettävien kimpaleiden tulisi olla eheitä kokonaisuuksia, koko viisaudellani ja koko elämänviisaudellani valittuja malliksi kelpaavia vaikka mihin ja sellaisia, että niissä on käytetty hyvää tekemisentapaa, joka näkyy tekemisen jäljessä. Tällä tavoin vanhuksen elämänviisaus ja taide sekä luontokohteiden tunteita koskettava kiehtova ulkonäkö ovat malliesimerkkejä hyvistä tekemisentavoista ja hyvistä valinnoista."
Tähän tapaan myös kädentaidot, energiavajetta potevalle hyvän ruuan tuoma hyvä mieli ja lomailu auttavat tavoittamaan parempaa laatua. Tunneviisaus on tärkeää. Samoin kokonaiskuvasta aloittaminen, joka setvii suureen maailmaan ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät ongelmat törmäyksittä helposti.
Elämänviisautta oppii terveista luonnollisista elämäntavaoista, etenkin luonnosta, urheilusta (http://kokonaiskuvat.blogspot.com/2017/01/liikuntaa-vihreille.html) ja tunteidenmukaisuudesta sekä elämänviisautta opettavia kirjoja lukemalla ja sulattelemalla, esim. mietelmä vuoden joka päivälle tms, mutten nyt sitten tiedä, montako kymmentä vuotta nuo lukijaltaan ikää ja kokemusta vaativat. Tämä blogimerkintä ylipäätään liittyy juuri kokemuksen ja taidoissa harjaantumisen myötä kasvavaan näkemykseen ja on siksi koululaisille tulevaisuuden kehittymissuunta eikä kokonaisuudessaan jo koulussa opisttava juttu, luulen." http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/11/hahmotustavoista.html
Tämä näyttäisi olevan olennaista myös siinä,miten villieläimet hahmottavat terveitä elämäntapoja, hyviä tekemisentapoja.

135. Marjoissa, perinteisissä vihanneksissa ym perinteisesti samassa ilmastossa suunnilleen samalla seudulla syödyissä ruuissa on tärkeää niiden luonnollisuus ja sopivuus tuohon ilmastoon. Marjat parvekkeella tai kasvihuoneessa eivät ole yhtä hyvä kuin metsämarjat. Ruokavalion jatkeeksi viljellyt perinteisten vihannesten lajikkeet eivät ole yhtä hyviä kuin ne, mitä on viljelty, kun on eletty ilmaston ja luonnon kanssa jatkuvasti yhdessä, tervettä käytännön elämää nuo vihannekset yms pääravintona.

136. Jos haluaa tilaa tunteille ja elämän kokemiselle aistien, liikkumisen ja tunnelmien tasolla, kireä työmäisesti pidetty kroppa ei ole siihen hyvä, jollei ole kamalan motivoitunut noihin työmäisyyksiin. Rento liikunnallinen rikkaasti hahmotettu kroppa & elekieli, joka elää tunteiden, elämänkokemuksen ja tilanteitten mukaan, on tunne-elämälle hyväksi. Samoin tervehenkinen käytännön toimeliaisuus ja liikunta.

137. Jos yrittää seurata montaa elämänohjetta yhtä aikaa, menee helposti lyttyyn ja sen vuoksi elämästä ei tule tervehenkistä ja tulee huono olo, kun ei itse pääse esille. Siksi on hyvä sivistää itseään ohjeen, mutta tehdä omin päin, oman ymmärryksensä varassa, siis myös vapamuotoisesti ohjeita seuraten mutta omia tuntemuksiaan kuunnellen ja terveen järjen mukaan suunnistaen. Esim. kauneusohjeet ovat hyviä rinnasteisina omalle rikkaalle arjen kokemiselle ja omalle ymmärrykselle, jotka rikastuvat vapaamuotoisuudesta ja vaihtelevasta omasta elämänmakuisesta rytmistä, mutta jos yrittää pakottaa olemustaan kaavaan kuin tekisi hiekkakakkkua, tulee vain huono olo ja pännii, ei se ole edes niin nättiä kuin itse laittamattomana mutta tyytyväisenä, kun saa elellä vapaasti omana itsenään "Elä ja anna toisten elää"-käytössäännön mukaan.

138. Ihan niin kuin eri ihmisillä on eri lempiruoka, ei toista ihmistä näyttelemällä tai toisen kehumia asioita liian tarkkaan kopioimalla voi saada hänen hyvää oloaan ja tyytyväisyyttään elämäänsä, vaan olisi oltava rehelisempi ja seurattava omia toiveitaan: harrastettava niitä asioita, jotka itselle tuovat hyvän olon ja hyvän elämän. Myös useimmat ammatit ovat ammatteja siksi, etteivät muut jaksaisi niitä siinä määrin ja siksi niistä töistä piutää maksaa, vaikka ne joillekin olisivat haaveammmatti, ja niin ei toisen tyytyväisyydenaiheita kopioimalla tai tämän asemaa varastamalla voi saada hyvää elämää itselleen, elleivät nuo asiat ole niitä omia mielijuttuja, energisoivia, onnellistuttavia, ikuisesti tehtäviksi sopivia, elämäntapahaaveita. Toisten kehu on usein kuinv irvatuli: asiassa oli jotakin sellaista, muttei se saanut elämää niin hyvin onnistumaan kuin luvattiin. Omat mieltymykset ovat usein toisarvoisina pidettyihin asioihin: muute eivät ole niitä kehuneet, ja jos itse kehut, niin lähiympäristösi kaapaa ne itselleen, ja silti ne ovat sitä, mistä sinun oman elämäsi onnen on oltava lähtöisin.

139. Kirjoitan vuodenajoista ja nyt kirjoitin tällaisen
"Asun tosin Savonlinnassa matkailupaikkakunnalla, jolla vaikutti jo heti huhtikuun alussa siltä, että kaupunkiin oli tullut iso joukko matkailijoita, joista osa lämpimämmistä maista ihmisiä, jotka aikovat viettää koko kesäkauden Suomessa. Eli Suomen kevät ja kesä voi olla täynnä aika lailla suomalaisen oloisia, kenties suomea aika hyvin puhuvia ihmsiä, jotka eivät osaa Suomen vuodenaikoja eiv'tk' edes aio viettää talvikautta Suomen ilmastossa. Muualta tulleen silmään varmaankin pistää, että täällä on kylmää tai viileää ja ei ollenkaan niin vehreää kuin etelässä, mikä voi tuoda niuhan olon suomalaisen vehreän kesälaitumille rynnistämisen sijaan. Eli kaikkien yhteiseen viisauteen ei voi luottaa, jos osa ei vaali talven taitoja eikä tunnista kesää kesäksi, muttei ehkä osaa hellettäkään ja on siksi Suomessa."
Niin aika paljonhan noita niuhoja on, kuin kylmiössä olisivat olleet käymässä ja toiset kanttiinissa. Toisaalta äitini joskus lapsuudessani Helsingissä sanoi, että häntä kiinnostaisi elää vain talvet, ja että vaihtaisivatkohan nuo ihmiset Argentiinassa tänne kesiksi, eläisivät vain kesät, voisihan joku haluta, ja oli jotenkin niuho keväästä syksyyn ja talvipuolen reipas ja reilumpi. Niin voiko tosiaan olla, että on aika paljon vain kesät tai vain talvet -ihmisiä? Tervehenkinen valinta kai olisi muuttaa Lappiin tai etelän lämpimiin maihin oman maun mukaan, ja jos kaipaa pimeää, niin yötyöhön, ja jos valoa niin ulkoilua paljon valoisan aikaa ja aamuvirkuksi. Mutta kai tuo on ilmiö, josta pitäisi puhua, jos se on yhtään yleinen. Muttei vain kesät elävä ihminen osaa elämänohjeena toimia yhtä hyvin kuin talvenkin osaava, ei siis ole "kesämäisempi" kuin koko vuoden samalla seudulla asuva. Ja tuosta niuhuudesta arvelisin, että pelkkä kesäihminen ei ole yhtä onnellinen kuin nuo muut.

140. On huono, jos kamalan koulumainen tai kouluorientoitunut ja ei elämänviisas henkilö on muille mallina, vaikka nämä olisivat itse kovin koulumaisia ja elämänkokemusta vailla, sillä koulumainen esikuvaa kuroo muun elämän pois, kun taas oman arkijärjen varassa muut porukalla kyllä oppisivat elämäntaitoja. Esim. jos olisi vapaa-aikaa mutta työtäkin tehtävänä ja kouluun tottumus, niin istuisivat vähän aikaa kahvilla, menisivät sitten sisälle jotakin kiinnostavaa tekemään ja huokehtisivat työn siihen perään: eli tulisi heti ajankäyttötaitoja, muuta tekemistä ja kykyä nauttia vapaa-ajasta ja säädellä työn ja vapaa-ajan suhdetta. Kun tuosta joku kahville tullut juttelisi ja kopioisi, niin olisi pian useammilla arkijärki hyvin ohjaamassa päivän tekemisiä, ja arkijärjellä voi ajan myötä oppia korjaamaan työtaakkaa mielekkäämmäksi.

141. Jos on puoliso tai nais- tai miesystävä, jonka kanssa nai, niin on hyvä edes joskus naida selvin päin, jotta tietää varmasti tulleensa hyväksytyksi omana itsenään eikä vain alkoholihuuruisin päin, niin se on itsetunnolle ja parisuhteen tervehenkisyydelle niin parempi.
Ja jos se, millaisia lapsia syntyy, määräytyy sillä hetkellä, kun nai niin, että saa lapsen, niin on parempi saada lapsi täydessä tolkussaan positiivisella hetkellä, esim. retkellä kesämökille, kuin alkoholilla huumattuna niin, että elämä menee osin ohitse.

142. Langanpäästä kiinni saaminen muustakin kuin ruuasta ja jutustelusta menisi kai näin:
"12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin
Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
Oikeasti ihminen saa energiaa kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen elämäntapaan kuuluvasta. Auringonpaiste tuo energiaa, samoin kukat ja luonnon ihaileminen, eläimet, miellyttävä vaihtelevainen reipas liikunta, katseleminen, hyvällä mielellä toimeliaisuus, ystävällinen sosiaalisuus, kiehtovat tekemiset, musiikin kuunteleminen, jne. jne. Toimeliaisuuden täyttämä päivä on usein tyytyväisen elämänsisällön täyttämä päivä, ja sitä paitsi tervehenkisempi.
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan."
 http://parantamisesta.blogspot.fi/2016/03/taman-blogin-alku-kohdat-1-100.html

143. Tervehenkisyyden perusjuttuja on, että käyttää asiat, oikeudet, järjestelyt ym siihen, mikä niiden tervehenkinen idea on tai johonkin muuhun tervehenkiseen huolehtien, että yhteiskunta käytäntöineen säilyisi hyvällä tervehenkisellä tolalla, olivat ihmiset sellaisia kuin ovat, eikä mätänisi, menisi pieleen, altistuisi luottamuksen väärinkäytölle, valhein suojatuille pahoille teoille, diktatuurille, väärinkäytöksille, epäterveille linjauksille, vaikutusvallattomuudelle, kokonaiskuvattomuudelle, keinotekoisuuksille, epäterveille elämäntavoille, moraalittomuudelle, piittaamattomuudelle, lyhytnäköisyydelle tai kaavamaisuudelle.

144. Tervehenkistä on huolehtia omasta osuudestaaan yhteiskunnassa niin kuin moraalista ja yhteisölle hyväksi on.

 145. Valehteleminen, näytteleminen ja petollisuus syö pois yhteiskunnan turvajärjestelyjä, kun niiden vraan rakennetaankin jotakin muuta. Niinpä pitäisi olla ainakin sen verran rehellinen, että pitää asiat terveellä tolalla. Rehellisyys ei ole sama kuin avomielisyys vaan avomielisyys on tyypillisempää valehtelijoille. Ilman turvaverkkoja yhteiskunnan olot huononevat.  Pitää varoa, etteivät turvaverkot vesity mädiksi esim. siksi, että on ulkomaalaisia niissä töissä.

146. Ihmissuhde ei suju parhaiten kaavamaisesti. Ainakaan sen vaikutus elämään ei ole silloin oaras vaan joskus voi jäädä lyttyyn tai laiminlyödyksi. Ihmissuhteen tulee elää, etäisyyden vaihdella aiheiden kiinnostavuuden ja seurantarpeen yms mukaan. Samoin ihmissuhteen asettamat vevoitteet vaihtelevat ajan ja tilanteen mukaan "Elä ja anna toisten elää"säännön mukaan tervehenkisesti, niin kuin suhde muutenkinolisi hyvä järjestää.

147. On hyvä osata itse monenlaisia arjessa tarvittavia taitoja, niin selviää erilaisista tilanteista, nousee haasteiden tasalle, ja saa elämänsisältöä, on joustava.
On hyvä, ettei ole jumiutunut vain yksille urille vaan  on mahdollisuutta vaihtaa, joustaa, jos elämä tuo hankaluuksia, joita olisi väistettävä.

148. Jos on jostakin järkyttynyt olo, kun joku ei ole huolehtinut jotakin ollenkaan, vaikka sellainen yhteiskunnassa tai ihmissuhteissa olisi välttämättä tarpeen, niin tarttee ottaa jonkin verran etäisyyttä sellaisiin henkilöihin ja rakentaa elämänsa vakemmalle pohjalle noissa suhteissa. Sellaisesta kohtaamisesta jää jonkinlainen energiavaje, johon olisi hyvä jälkikäteen syödä jotakin energiavajetta korvaavaa: esim. aksi karjalanpiirakkaa tai aika paljon punaista maitoa, niin pystyy käytännössä eheästi itse jatkamaan parempaa laatua eikä elämä romahda huolehtimattomiin ympyröihin ja tapoihin, heikompaa ymmärryksen, moraalin ja eheyden tasoon.

149. Ärtyisyys liittyy usein siihen, että yrittää korjata jotakin epäkohtaa eri kohdasta kuin mikä oikeasti on vikana. Esim. että on liian viileissä vaatteissa mutta yrittää korjata sitä kuin se olisi sosiaalisiin suhteisiin liittyvä epäkohta. Tai että toistä tullessa lapset häiritsevät, vaikka pitäisi syödä jotakin, laittaa työjutut kokonaan pois ja huoata, ehkä kuunnella radiosta jotakin musiikkia.
Kanssa useasti riidoissa kummallakin on oma järkensä ja elämänviisautensa, omat pointtinsa, mitä varjelee. Riidanaiheet ovat vain niiden seuraus. Mutta usein varsinaisista aiheista keskusteleminen olisi paremmin juttuun tulevien ihmisten heiniä eikä niin eri tyypin ihmisen kanssa luontevaa, ja siksi välien etäännyttäminen kanssakäymistä paljon vähentämällä luultavasti poistaisi riidatkin. Tai ainakin pitäisi siirtyä suomalaisessa yhteiskunnassa hyväksyttyyn etäisempien ihmisten kohteliaisiin väleihin eikä olla niin henkilösuhdemainen.

150. Raikas puhdas hengitysilma, puhdas vesi, torjunta-aineetonr uoka.

151. Minusta ei vaikuta siltä, että kaikkien kuuluisi olla yhtä hoikkia tai lihavia, vaan kullakin on tunteenomainen ihannepainonsa, jota hän kai tavoittelee. Samanpainoisista toinen ajattelee jatkuvasti ruokaa ja siis tarvitsee sitä silloin aterian ja toinen ei koskaan ja ei siis tarvitse sitä yhtään lisää ja kenties ei niin paljon kuin on tottunut syömään. Jos oma luonto sanoo vahvasti, että jokin paino tai ruokamäärä olisi hyvä, niin se kai se terveellisin on, jollei sitten muuta elämää muuta. Suurin syy suureen ruuantarpeeseen näyttäisi olevan suuri moraalittomuus. Jos joku kaipaa rasvaa, niin ei kai ole hänen epäterveellistä sitä syödä, jos muuten syö terveellisesti, mutta jos rasvasta tulee huono olo tai tunne, ettei palaakaan enää, niin ei kai sitä silloin kannata syödä ollenkaan lisää johonkin aikaan.

152. Hyvä ymmärrys, paljon lisää havaintoja, arkijärkisyyttä, älyä, elämänviisautta, tekemisten perusvirtaa syntyy, kun aika helpon elämänperustason tekemisen kyseessä ollen ei tee muuta samalla vaan antaa yli jääneen kapasiteettinsa aueta aistirikkauteen, elämänviisauteen, laajempaan elämännäkemykseen, näkemänsä ymmärtämiseen, sosiaalisten havaintojensa ymmärtämiseen, elämänymmärrykseen, taitojen merkityksen, niiden tekijöiden ja elämän mielekkyyksien ymmärtämiseen, tekemisen iloon, elämän rikkauteen. Tämä on siis eri juutu kuin tuumia, että kapasiteettiani jäi ylitse vielä, teenpä muuta samalla tai en uppoa tähän tekemiseen kunnolla vaan pidän vanhasta perspektiivistäni kiinni enkä opi uutta.

153. Yksi ongelma "on, että opiskellaan, muttei opita itse tekemään, omakohtaista arkijärkistä osaamista. Savonlinnassa asuessani ja taiteita harrastaessani olen oppinut, että hyvän työtuloksen perusedellytys on, että ko asian hahmo on asian itsensä mukaan eikä jonkun koulumaisesti ulkoa luetun teoriaperspektiivin mukaan tai aikataulun mukaan ja että lisäksi ko asian aines, tekeminen, yms on tuon tekemisen meininkiin, näkökulmaan, maailmankuvaan, henkeen, itse tuohon tekemiseen käytännössä upoten tehty."

154. Iho ei saa koskaan olla kostea ulos viileään tai kylmään mennessä, sillä muutoin se menetää nopeasti paljon lämpöä ja vaurioituu. Etenkin viileä tai kylmä ilmavirta kostealla iholla kylmentää nopeasti. Suihkussa käydessä, jos on lämpimässä, iho tottuu kuin lämpimään päivään tai helteeseen lämpötaloudeltaan ja vaihtaa lämpöä ympäröivän ilman kanssa. Siksi ei saa suihkusta suoraan lähteä ulos, vaan on kuivalla pyyhkeellä kuivattava iho kunnolla ja tavallisessa huoneilmassa totuteltava ensin normaaliin lämmönsäätelyyn. Tästä syystä kosteuttavia ihovoiteita pitää vältää. Vain vedetöntä pakkasrasvaa voi käyttää. Ei haittaa, vaikka ihon pinta on kuiva, jos tervein elämäntavoin, reippaudella ja harrastamalla liikuntaa pitää ihon perusterveenä.

155. Lapsena äitini ym naisväki aina sanoi, että mitäs "me naiset" nyt tehtäisiin, tms, millä tuntui löytävän naisten yhteisten mieltymysten lokeroa, joka usein oli sitä, että jossain välissä hetken verran yhdessä jotakin ja joku tai jotkut jatkoivat pidempään, kenties paljonkin pidempään, jos viihtyivät, ja muu puuhasivat muuta kiinnostavaa. Mutta sitten ilmaisun käyttö jäi, kun se oli aivan toisentyyppisen, etäännyttävän ja kaavaan lokeroivan lehden nimi, mutta jotenkin tuntuu, että samalla naiset hukkasivat oman lokeronsa, omien yhteisten mieltymystensä äänen. Miehille oma lokero, josta onnen löytää, on helpompi: se on usein niitä asioita, joista miehet perinteisesti ovat pitäneet, kuten rautakauppa ja rakentelu ja ruokapöydässä istuminen, ja toisaalta tervehenkisiä juttuja, jotka useimmille tekevät hyvää, kuten mökkeily vaikka.

156. Usein pariskunnista toinen elää rehevästi ja toinen on lättänän venytetyn oloinen kuin ei oikein voisi hyvin, kumpi milloinkin. Se merkitsee, että heillä on eri mukavuusalue, heille sopivat eri tekemiset, eri tekemisentapa ja eri määrä kunkinlaista tekemistä. Jos kumpikin siis saisi olla enemmän omanlaisensa, niin molemmat kai voisivat hyvin. Vastaavasti miehet eivät tee naisten lempijuttuja hyvinä versioina vaan hyvät ideat naistenjutuissa tulisi naisten kopioida toisilta naisilta. Jos mies näyttää tyytyväiseltä, mutta nainen ei tunne itseään tyytyväiseksi, vaikka kopioi meininkiä, niin se kai johtuu siitä, että pitävät erilaisesta elämästä, sopivat eri asioihin, eri rytmiin, eri intensiteettiin, eri määrään elämän kirjoa yms. Vastaavasti onnelliselta tarkkaan kopioimalla ei opi onnelliseksi, jollei pidä samanlaisesta elämästä kuin hän. Näin lempiharrastukset harrastuskerhoineen tekevät onnellisiksi, mutta jos itse on jossakin tekemisessä huonosti viihtyvä, ei siitä paljon pitävältä kopioimalla yleensä voi oppia siitä varsinaisesti pitämään, jollei ole kamalan motivoitunut tuohon harrastukseen.
Miehet kai useasti huolehtivat yhden asian kerrallaan tyyliin möhö, jos ovat tyytyväisiä, kun taas naiset huolehtisivat monta - ei urakkamaisesti kuten mies naisten juttuja vaan polveilevasti kuin omat tekemisensä itse mielitekoinaan valiunnut - ja pitävät vaihtelusta.

157. Eri ihmisillä on erilainen äiti ja samakin äiti voi olla erilainen eri lapsilleen. Paljon on väliä sillä, onko äiti osaavaisempi vai osaamattomampi kuin lapsensa, mikä määrää sen, voiko häneen nojata paljon vielä aikuisenbakin vai ei ollenkaan koskaan missään tai käy huonosti. Jotkut äidit ovat lastaan kohtaan hyväntahtoisia ja ystävällisiä ja toiset äidit tai toista lastaan kohtaan välinpitämättömiä, epäystävällisiä ja kenties vihamielisiä, mikä on jokseenkin sama tilanne kuin mikä on äitipuolien maine.

158. Onnellisuuden ja tunteen, että on läsnä omassa elämässään eikä vieraantunut eikä valheen myötä maku mennyt, kannalta on tärkeää, että on vapaa-aikaa ja voi puuhata omiaan, polveillen sitä sun tätä. Mutta sen sijaan, että ajattelisi, että minulla on aikaa, teenpä jotakin, pomputtelen vaikka palloa, ikään kuin suoritusmaisesti, mihin ei ole virettä eikä tunnemotivaatiota, tarttisi joskus kadulla palloa pelaavien lasten ohitse kulkiessaan tuumata, että huisin hauskaa, innostua siitä itsekin vähän pelaamaan kohta ja niin kotia tullessan tuumata vauhdilla, että hei nyt pelataan palloa, kamalan hauskaa, näin kun lapset pelasivat ja taas teki mieli, ja niin on into ja puhti ja hetki oikea ja elämän vaihtelee aiheesta toiseen eikvä aivottomasti toista vaan hyvällä idealla, hyvällä hengellä, hetkessä eläen, sosiaalisesti hyvin yhteen pelaten.

159. Suomalaiset oppivat kolmentoista iässä jotakin olennaista itsenäiseksi aikuiseksi kasvamisesta, ks. http://followingadvices.blogspot.fi/2015/08/teenage-and-individuality.html , mikä tuntuu monesta muusta kulttuurista puuttuvan mutta olisi kai helppo kopioida esim. tuon linkin ohjeen avulla.

160. Minulle nuorempana opetettiin ja sitä aina noudatinkin eikä ollut mitään ruokaan liityviä hankaluukisa tai osaamattomuuksia, että ruoka-aikana vain ruoka-asioita, keskitytään syömään. Jos on keskusteltavaa, niin se sitten myöhemmin, kun siihen voi keskittyä, ei kun on vielä ruokaa tai juotavaa, vaan kun kaikki ovat syöneet ja juoneet tarpeekseen ja ruoka vajuuttunut vatsassa niin että jaksaa hyvin ja voi jo keskittyä muuhun ruuan tarvitsematta enää huomiota. Ruokapöydässä ei saanut myöskään lukea, ei edes vähän, ja jos oli jokin kiva juttu meneillään, vaikkapa uusi lelu tms, niin ne syrjään ja pois mielestä ruoka-ajaksi, ja kun oli syönyt mielestään kyllikseen niin, ettei enää tarvinnut ruokaa lähiaikoina ollenkaan, ja juonut riittävästi myös, niin sai heti mennä omia menojaan tekemään, vaikka muut olisivat vielä istuneet pöydässä tai ottaneet jotakin lisää. Muina aikoina ei sitten ollut yhtään ruoka-aatosta, enintään vain aikataulukysymys, että mihin väliin tungemme aterian, jotta ehdimme muun ja jaksamme hyvin. Ruuan oli tarkoitus antaa voimia muita tekemisiä varten. Keittiä ruokapöytineen oli käytännöllinen ja ok muttei erityisesti viihtyisäksi tehty emmekä lähes koskaan syöneet olohuoneessa, paitsi ehkä suklaata joskus harvoin ja teetä joskus. Sitten jos ajatukset, että milloinkahan on ruoka, alkoivat häiritä tekemistä, oli aika mennä haukkaamaan jotakin, mutta niin, että oli selvillä seuraavan aterian ajasta, jottei söisi liikaa juuri sitä ennen. Aterioilla oli tarkoitus syödä itsensä niin täyteen, ettei ainakaan kahteen kolmeen tuntiin tulisi välipalan tarvetta. Ideana oli, että jokainen söi itse sen, mitä tunsi tarvitsevansa. Toisen syömisiin ei saanut puuttua, mutta jos hän oikeasti oli huonomuistinen, saattoi muistuttaa siitä, mitä hänelle kävi viime kerralla tms, että olisi viisaampi nyt. Toisill ei pidetty seuraa näiden syödessä vaan viimeinen jäi yksin keittiöön ja saattoi vielä ottaa lisää, jos oli erityisen nälkäinen, kun ei ollut pitkään aikaan syönyt tai kun oli tehnyt jotakin rasittavaa tai tullut syömään myöhässä. Sen sijaan pidettiin kamalan tärkeänä, että kaikki aloittivat ruuan ihan yhtä aikaa eikä kukaan saanut ottaa ruokaa etukäteen tai tavalla, jota muut eivät voineet tehdä, ettei esim. pikkuveli olis syöttänyt muille myrkkyä. Yhtä aikaa aloittamista pidettiin hyvänä siksikin, että silloin näki, kuka säi mitenkin, ja kuinka nälkäisiä ihmiset olivat toisiinsa verrattuina aloittaessaan ja miten kylläisyys heidän ruokahaluunsa ja oloonsa vaikutti, niin oli sen avulla helpompi arvioida omia kulloisiakin ateariamääriään, ruuanja ravintoaineiden tarvettaan. Vanhemmat usein kehoittivat ottamaan ruuan lisäksi edes vähän porkkanaa, kurkkua tms, jotta olisi myös tuoretta, ja niin niitä joka aterialla jokainen söikin aterian osana.

161. Äitini ja isäni mielipide oli, ettei telkkua pitäisi katsoa, ainakaan paljoa, koska sen vaikutus ei jotenkin ollut hyvä, se oli tavallaan lupaava kuin voisi olla hyvä ja kiva, muttei sitten vaikuttanut hyvällä tavalla elämään. Ja he tuumivat, ettei näyttelijöitä pitäisi katsella, ainakaan kovin paljoa tai usein, koska heillä ei näyttänyt oikeasti olevan hyvä elämä eivätkä asiat heidän jäljiltään terveellä pohjalla vaan iso osa jopa mätiä. Mutta radiota he kuuntelivat ihan mielellään mutteivät paljoa, kiinnittivät paljon huomiota siihen, oliko ohjelma hyvää ja puhujat viisaita. Musiikkia radiossa - ja etenkin itse soitettuna ja itse laulettuna - kannattivat mutta siinäkin valikoivat ja etsiät viisaita versioita ja toki kullekin oman makunsa mukaista musiikkia.

162. Naisten ja miesten mukavuusalue, kivat itseisarvoiset ja tavallaan hyödylliset tekemiset, ovat erilaiset ja niin mies tekee naisten juttuja vieraantuneesti, kuin työurakkaa, jossa ei ole varsinaista mieltä. Jos sitä näkökulmaa nainen kopioi, hän menettää enimmän idean ja ilon tekemisistään ja joutuu johonkin aivottomaan rääkkiin, kilpailuun, kummallisuuksilla kikkailuun, muodolliseen tekemiseen, toisten kopiointiin yms. Vaikuttaa siltä, että iso osa naistenlehtien jutuista on miesten kirjoittamia tai miesnäkökulmasta, vaikkei sitä olisi kerrottu, ja niin ne vieraannuttavat naisia omimmista päähänpistoistaan, elämänsä mielihyvän ja onnen lähteistä, taitojensa perustasta ja taiutojensa tarvitsemasta harjoituksesta, oman näkövinkkelinsä peruselementeistä ja siis aidosta ymmärryksestä ja sosiaalisista taidoista sekä tervehenkisyydestä ja terveestä järjestä. Naisnäkökulma ei ole sympaattinen miesten toistamana vaan naisten silmin, naisten sanoin, naisten näkövikkelistä.

163. Suomen ilmasto, sen paremmin sisätilat kuin ulkoilmakaan, ei vastaa tropiikin ilmastoituja tiloja, sillä niissä on kai liian kylmä pitkäaikaiseen viihtymiseen, mikä taas on suomalaisten järjestelyiden tavoite. Suomalainen ei vastaa työn tapaan keskustelevaa vaan ihmistä vapaa-aikanaan hyväntahtoisina tervehenkisinä hetkinään. Suomessa työtä ei katsota ihmisen osaksi vaan joksikin suoritukseksi, jota tältä on pyydetty ja josta tälle maksetaan. Ihminen itse on erillinen, vapaa-ajan minänsä, ja sellaisena hänen oletetaan myös keskustelevan, mutta sivistyksen perusteluineen ymmärtäneenä ja sisäistäneenä.

164. Jos jokin tervehenkisen elämän osa-alue on velvollisuus suuressa määrin, osa jättää sen helposti kokonaan pois, koska siitä on tehty luonnoton rasite eikä heillä kenties siksi kohta enää ole siihen tarvittavia taitoja ja jaksavaisuutta sekä tottumusta. Mutta jos vaikka lasten taipumus juoksennella vapaamuotoisesti ympäriinsä, olisi pakollinen pienessä määrin, jotta on siihen taitoa ja fyysinen kunto sekä tottumusta tuollaiseen elämäntapaan, niin että se on tullut kaikille mahdolliseksi, niin jos silloin loppu olisi kunkin lapsen omasta tunnemotivaatiosta kiinni, niin se kai helpommin pysyisi elämäntavan osana, jos aikuiset puolestaan huolehtivat, että elämän puitteet sen sallivat.

165. Naistenlehtien kauneusihanteet on kai yleensä suurin osa valittu ylivertaisen taitavuuden perusteella, ei ulkonäkötaitojen vaan elämäntaitojen, älyn yms. Ei siis ole ideana matkia ulkonäköä vaan opetella taitavammaksi ja se tuo luonnostaan kauneuden, kun pärjää paremmin elämässään, on arjessaan onnistuneempi asioissa, joita haluaa tehdä, on liikunnallinen ja elämänviisas mikä kuvastuu hyvänä tuulena ja ihan kivannäköisenä kroppana, joka toisenlaiselta taustalta tulevan samaan suuntaan pyrkivän silmissä on suorastaan kaunis.

166. "Ihmisiä on monenlaisia ja niin myös makuja siitä, kenen kanssa olla ja kenestä kiinnostua, ketä arvostaa. Esim. akateemisesti suuntautuneet useasti arvostavat asiakeskeistä karua keskustelevaa ulkonäköä naisellakin ja vierastavat humpuukia, ylimääräisiä piirteitä aivan muunlaisesta elämästä, isompia koruja jne. Eli jonkun mielestä ruma voi olla jonkun muun mielestä juuri sopiva, paras. Ihmiset yleensä löytävät seuransa molemminpuolisten kiinnostuksenkohteiden ja arvojen, sosiaalisen tyylin yms mukaan. Siksi ihmiset, jotka pelaavat hyvin yhteen tietyn naisen kanssa, usein myös arvostavat hänen omaa luonnollista ulkonäköään, vaikkei se olisi yhtä fiksun, sosiaalisesti taitavan, nätin, elämänviisaan tms vaan ompahan juuri heidän elämäntapaansa sopiva.
Ihminen vierastaa muiden piirteitä liian lähellä itseään, niistät ulee huono pottuuntunut lyttyyn laitettu olo. Sitä paitsi juuri omat piirteet ovat sopeutuneet siihen, että omat ihmissuhteet ja tekemiset sujuvat parhaiten, ja muiden piirteillä ikään kuin säätyy väärin, jää elämästä pois.
Jos puuhaa jotakin, mistä tykkää, on kukoistavan näköinen ja saa juuri silloin juuri niissä merkeissä uusia ystäviä, tuttavia, heiloja. Mutta jollei tykkää, niin on niissä ympyröissä ikävän tai väärän näköinen, kun onkin omasta puolestaan säätynyt muuhun, parempiin tekemisiin, ja niin ei niiden porukoiden kanssa tule juttuun, mutta kylläkin noiden kivempien aiheiden väen kanssa. on kuin ihmiset siellä olisivat ihmeellisiä, mutta he vain viihtyvät, kun ovat seurassasi, osin yhteisten tekemisten vuoksi ja osin oman positiivisuutesi ja sen vuoksi, että sinun siivelläsi noissa asioissa viihtyy, kun taas ikävien aiheiden ihmiset kapinoivat pois seurastasi, riitelevät, kaipaavat muille urille tai eri tavalla kuin olisivat ihan ikäviä ihmisiä."

167. Lahjakkuuksia ja taitoja voi oppia matkimalla toisilta tekemisentapoja, arvoja ja virittäytymisiö tietyille tuohon tekemiseen sopiville elämänalueille, katso varhaisimmat kirjoitukset Haaveammattiin-blogissani http://nopeaoppisuus.blogspot.fi . Näin voi oppia ihailun, seksuaalisen afäärin ja ystävällisten sosiaalisten suhteiden myötä sekä opettajan mallista esim. lukiessaan oppikirjoja. Ei kuitenkaan kannata tsempata tällä tavoin liikaa tai liian monessa asiassa samoina aikoina, jotteivät muut elämänalueet ja oma luonteenlaatusi, oma elintilasi mene lyttyyn, esim. siksi, että yrität hahmottaa taitoja afäärien kautta. Moni tehtävä on pikkujuttu verrattuna lahjakkuuden oppimiseen. Esim. jos haluat vaihtaa ompelukoneen langan kätevästi, niin se ei ole erillinen lahjakkuuden alue vaan käytännöllisen suuntautumisen, käsitöiden rakastamisen tai sorminäppäryyden ja tarkan näön pieni osa-alue.

168. " Kanssa jos jonkun vanhemmat harrastivat taiteita (tai muuta vanhempia itseään kiehtovaa aihetta), niin lapset oppivat teoriaperspektiivin,e ttä mitä aihepiiriin kuuluu ja mitkäsen taidot ovat, muttei heillä ollut yhtä suurta omakohtaista kiinnostusta aiheeseen vaan olivat jotenkin ulkokohtaisempia, toisten neuvosta ja aseman vuoksi tekeviä. Sellaisesta kun ottaa omakohtaisesti tekevä mallia niin menee jumiin, koska ulkokohtaisuudet eivät kuulu niin lähelle itseä kuin tervehenkiset tunteet." Eli jos sinua kiinnostaa jokin aihe, niin jos lastesi näkökulma siihen on ulkokohtaisempi, ei niin motivoitunut, niin et voi ottaa heidän ajatuksiaan aiheesta niin lähelle itseäsi kuin omat mielipiteesi ja tietosi aiheesta, vaan sinun on pidettävä ne yleisluontoisten ajatusten etäisyydellä, ei-niin-kiinnostavien aiheiden ajatusten etäisyydellä tai itse menet jumiin ja kadotat ilon aihepiiristä. Tietystio se samalla tarkoittaa, ettei heitä saa pakottaa tekemisiin aihepiirin kanssa, koska he eivät saa siitä melkein mitään irti vaikka sinä saat paljon ja kanssasi samanmieliset saavat siitä paljon irti.

169. Usein elämäänsä tyytyväiset, onnelliset ja paikkansa löytäneet eivät ole hyviä malleja elämän saamiseen hyvälle tolalle vaan esim mallin ottaminen presidentti Tarja Halosesta jumiuttaa kai elämää paikoilleen, kuvioihin, joihin hän on elämässään tyytyväinen. Sen sijeen teineinä ihmiset etsivät paikkaansa maailmassa, hyvää elämää, tärkeitä ihmissuhteita ja elämänkokemusta sekä avartavat maailmankuvaansa, joten luulisi teini-ihanteen olevan hyvä malli elämän saamisesta hyvälle tolalle, vuosiksi ja mielellään loppuelämäksikin.

170. Yleensä ai kannata tehdä järjestelyä järjestelyn päälle elämässään, koska niin kuluvat kaikki voimat ja jää jumiin, helpoksi maalitauluksi, jos ja kun elämä ajastaan tuo jonkun ongelman tai ilkeileväisen ihmisen. Sen sijaan kunkin tarpeellisen tai mieliteonomaisen tehtävän kohdalla pitäisi miettiä, että miten huolehdin tästä terveiden elämäntapojen linjauksestani luopumatta, miten teen sen mahdollisimman tervehenkisesti hyvää elämää tuoden ja korjaan, jos opin jotakin uutta siitä, miten se olisi hyvä tehdä. Ja niin ei tehdä kokonaista lastia huolehdittavia asioita vaan pikemminkin yksi hyvin soljuva hyväätekevä tervehenkinen elämäntapa, joka huolehtii kaiken tarpeellisen ja kivan ja jättää vielä vapautta ja liikkumatilaa kohdata vastukset ja uudet tekemiset, uuden oppimiset.

171. Jotkut tuumivat, että sosiaalisissa asioissa olisi ihan kummat pelisäännöt, ei järkeä, ei tervehenkisyyttä, ei moraalia vaan joku klisheistä ja ihmisten sanomista asioista muodostuva kumma kaava, muttei sen niin kuulu olla vaan sosiaalisissa asioissa kuuluu olla sama moraali kuin mikä yhteiskunnassa muutenkin on tervehenkisenä ideana: "Elä ja anna toisten elää", terve järki, tervehenkisyys ja vastuuntunto, siis mm kokonaiskuvat, oikeudenmukaisuus ja riittävä suhteellisuudentaju sekä riittävä rehellisyys. Tuo vaikutelma kummista pelisäännöistä tulee kai siitä, kun jonkun sosiaaliset taidot ovat heikommat kuin muilla, paljon heikommat siis, niin sosiaalinen maailmankuva hänellä rakentuu toisten sanomien asioiden varaan ja niin tilanteista tulee vekslaamista siitä, mihin lauseeseen milloinkin piti vedota, ja siinä kai ongelma on, ettei tuo heikompitaitoinen vaadi muilta moraalia, jotta näitä kuuntelisi tai matkisi, niin keittää sitten sopan, vaikka muuten voisi osata ihan ok.

172. Jos sisarukset riitelevät, johtuuko se siitä, että heidät on kasvatettu liiaksi ilman sukupuolirooleja? Ja ylipäätään liiaksi olettaen heidät keskenään samanlaisiksi, että esim. tarvitsisi arvostaa sisaruksen haaveammattia sen sijaan, että antaisi sen olla ihan vain hänen juttunsa ja vahvuutensa?

173. Jos yrittää elää seksuaalisemman maineen mukaan kuin minkä tuntee oikeaksi ja itselleen luontevaksi, niin helposti menee pinna kireälle, kun eivät suhteet ja elämä suju niin mukavasti kuin pitäisi. Jos haluaa olla enemmän seksuaalinen vähän kaikkien vastakkaisen sukupuolen edustajien kanssa, niin että siitä on itselle hyötyä asioiden sujuessa paremmin, niin sukupuoliroolit ovat siihen hyvät, muttei pidä omaksua mitä tahansa tai kehutuinta versiota oman sukupuolen roolista vaan itselle sopivin, johon vapaa-ajalla mielellään luiskahtaisi, josta hyvää elämää saisi ja itselleen sopivaa tekemistä, niin on sitten menevä ja hyväntuulinen ja ohimenevissä kohtaamisissa tai asioilla ehkä kolmannes vastakkaisen sukupuolen edustajista menee lokeroon "Ai nainen" tai "Ai mies" jotenkin komeasti, viehättävästi, miellyttävästi ja kanssakäyminen sujuu.
Toisaalta jos etsii sitä, miten itse olisi kovin seksuaalinen ja viehättävä, niin Elämä isolla E:llä säännön "Elä ja anna toisten elää" mukaan parempaan elämään suunnistaen tuo kai sellaista niissä ympyröissä, joista pitää, joihin haluaa ankkuroitua.

174. Ruokakauppiaat ovat kaikista suuriruokaisimpia. He saavat siitä rahaa. Ruokaetu kuuluu heillä ammattiin, joten jos otat mallia ruokakauppiaista, niin olet joko jatrkuvasti paljon nykyistä nälkäisempi tai kulutat valtavia summia kuussa ruokamenoihin ollaksesi yhtä kylläinen kuin nykyisin paljon pienemmällä rahamäärällä olet. Joka syö paljon ruokaa, ei yleensä koe sen makua yhtä hyvin kuin vähän syövä vaan hotkii ja niin et suuriruokaisuuttasi kasvattamalla saa upeita makuelämyksiä enempää kuin ennen. Ruokakauppiailla ei yleensä ole hyvät elämäntavat vaan he rakentavat rahansaantiaan sen varaan, että ihmisten kaikki rahat romahtavat kontrollitta ruokamenoihin, kun eivät muuten selviä. Esim. ruokakauppias voi huolehtia lämmönsäätelyn ihan vain syömällä paljon, ei vähentämällä lämmönhukkaa niin kuin Suomen ilmastossa pitäisi. Ihminen tarvitsee elämässään paljon muutakin elämänsisältöä kuin ruokaa ja juomaa, ja sen ottaa pois ruokakauppiaalta matkiminen ja niin jää paljon huonomi olo mutta ruualla jotenkin tyynnytetty.

175. Joskus soittelin laulukirjasta kappaletta Hymyhuulet. On kuin siinä olisii sävelmässä kirjattuna ehkä 12 vuoden iältä tuttu hyväntuulinen toimeliaisuus kotona, kun jokin tekeminen on temmannut mukanaan. On kuin se olisi hyvin sujuvien ihmissuhteiden ja viehättävyyyden ohje ylipäätään: olla tavallaan itseriittoinen, toimelias, tekemsiinsä uponnut osin ja osin sosiaalinenkin, kiinnostava ja hyvään meininkiin mukaan tempaava.

176. Toimettomuus ei ole samaa kuin rauhoittuminen. Toimettomuus voi tehdä kireäksi ja keinotekoiseksi, mikä on niitä asioita, joita vastaan rauhoittumisen tulisi suojata. Sen sijaan tervehenkinen liikunta saa uppoutumaan hetkeen, rentouttaa kropan jännityksiä ja tuo meiningin tervehenkisemmälle tolalle. Samoin muut tervehenkisen ikiaikaisen elämän elementit, esim. luonnossa liikkuminen ja askareiden huolehtiminen vauhdilla vaan ei kiireellä.

177. Hyvien asioiden ryöstöviljely ei ole niille hyvästä vaan voi viedä mieltymyksen pois tai tuoda jonkin hankaluuden mukaan. Esim. paljon vapaa-aikaa on usein kiva, mutta työttömänä elämä ei kaikilta luonnistu niin sujuvan aktiivisesti kuin vapaa-ajalta toivoisi, koska elämän rytmi on laiska, käytettävissä olevaa rahaa vähän, ihmiskontaktit eivät välttämättä tuo vauhtia ja toimeliaisuutta kuten ty- ja harrastuskaverit, ruokavalio voi olla liian yksipuolinen ja osa ajasta mennä ohi huomaamatta. Sen sijaan on hyvä päästävalitsemaan elämän isoja elementtejä kuten asuinpaikka, työ, ystäväpiiri ym tutut, harrastukset, lomat jne. Usein uudet alut tekevät hyvää, kun saa juuri sopivalta kohden aloittaa, kun taas koko ajan samaa putkeen jotenkin romahduttaa ilon ja joustavuuden tekemisestä.

178. Kivat tekemiset ovat usein kivempia kuin ruokatuntemukset, ja hyvä niin, kun kerran lähtee innolla tekemään tai harrastamaan, niin ehtii tulla nälkä ennen kuin ryhtyy ajattelemaan ruokaa, ja niin tulee selvä ero ja luonnostaan lähtee syömään, ja kylläisenä taas pienen tauon jälkeen tekemisiin.

179. Kun asuin nuoruudessani Helsingissä ja harrastin liikuntaa innolla, oli ympäristössäni paljon ihmisiä, jotka ottivat mallia erityisen paljon urheilussa taitavista terveet elämäntavat omaavista tai toisissa harrastuksissa luontoa harrastavista, moraalisista ja yluiopistolla filosofian alalla fiksuista. Niin oli millä esikuvien ja vaikutteiden, amllin avulla nousta hankaluuksien yli toisten onnistumisten mallin kantamana ja meininki oli siltä osin kovin tervehekistä. Savonlinnassa asuessani on väki ollut enemmän korjaamisorientoitunutta ja sen vuoksi tullut märehtineeksi epäonnistumisia, hankaluuksia, isojakin ongelmia ja  yhteiskunnan toimimattomuutta, mistä toki tulee vaikutuksena tuo muiden malli, ja elämäntavat ovat olleet enemmän mummolamaiset, kotona viihtyvät, mistä tervehenkinen reippaus puuttuu. Näyttäisi siis olevan paljon väliä noilla omilla ja ympäristön ihmisten esikuvilla ja isoimmilla harrastuksilla, ajankäytön tervehenkisyydellä.

180. Yllensä, kun ratkoo jonkin ongelman, esim. sosiaalisen tai järjestylykysymyksen, niin joutuu suohon ja jää sille tasolle, että yksi tai muutama asia kerrallaan vaan mahtuu ymmärrykseen, jos ratkoo kerralla vain tuon yhden ongelman, mutta jos valitsee tarkaksi linjauksekseen sellaisen, mikä yhteiskunnassa, maailmassa ja elämässä ylipäätään olisi hyvä, toisi hyvää elämää ja hiviä elinoloja, kauniita vapaamielisiä arvoja yhteiskunnassa arvostetuiksi ja osatuiksi laajempia kokoanisuuksia, niin elämä aukenee yksittäistenkin ratkaisujen ja siis noiden onnistuneiden linjausten myötä paljon enemmän vapauksia sallivaksi, onnellisemmaksi, ymmärrykseltään ja kapasiteetiltaan laajemmaksi, laajoja kokoanisuuksia helposti käsittäväksi ja ongelmat ikään kuin haihtuvat noide laajojen kokonaisuuksien ratkaisujen myötä.

181. Olen rehellisimpiä ihmisiä, mitä olen koskaan tavannut, ja koskaan ei ole vaikuttanut siltä, että valehdellen pärjäisi paremmin, vaan valehtelijat ovat joutuneet uhraamaan voimansa jonkin kulissin tekemiseen, kun taas itse olen voinut vapaasti puuhata, mitä haluan ja mikä milloinkin on tarpeen. Valehtelija on usein puolella mielellä kuin lukisi samaan aikaan jotakin muuta tai kuin tekisi vain muiden mieliksi vaan ei itseään varten. Heidän elämänsisältönsä on tuntunut olevan isolta osin ruuassa, kun taas muilla on ollut paljon muutakin kivaa elämä'ssään. Rehellisenä olen saanut puuhata melkein ihan mitä vain huvittaa kun olen noudattanut "Elä ja anna toisten elää"-ohjetta. Omat tempaukseni ovat peilautuneet muiden elämien kuvioihin niin (katso World is of love tekstini), että olen saanut lokeron itselleni, kun taas valehtelija olisi saanut vain jonkin kulissin ylläpidettäväksi, kuin tiketin johonkin, mikä vaikuttaa aina vain etäämmäs menevältä virvatulelta, oman toden elämän haaveelta. Ja sen mitä olen stiplannut, olen samalla oppinut uutta, kun en ole lavastanut itseäni supertaitavaksi, jolle annetuista ohjeista ei opi todellisena itsenään. Kai aina valehtelijoilta saamani vaikutteet ovat olleet selvästi vähemmän onnellisia ja paljon vähemmän vapaita kuin oma elämäni, vaikken kai niin kamalan onnellinen ole ollut, mutta poikkeuksena ne, jotka ovat kamalan tyytyväisiä tavallisen elämän isoimpiin elementteihin kuten kouluun ja ammattialaan, jota muille tulee ekana mieleen ehdottaa ko henkilölle.

182. Ihmettelen tuota, kun ruokaorientoituneet inhoavat liikuntaa harrastavia ja tahtovat sabotoida näiden liikuntamahdollisuuksia sekä tehdä kaikista ruokaorientoituneita, paljon syöviäkin, kun taas liikunta, johon on jo kehittänyt kunnon, vähentää ruuantarvetta paljon. Niin siitähän usein tulee valitettua, että tässä ilmastossa olis liikunta tärkeää. Mutta olisiko se muuallakin? Onko muualla pahoinvoitia siksi, ettei ole tarpeeksi terveet elämäntavat ja siksi ihmiset ovat ruokakeskeisempiä? Eli tarttisko Suomessa pitää muidenkin maiden puolia tässä eikä eristäytyä, että Suomen juttu vaan?
Voiko tässä olal sellanen syy, että iso osa ihmsiten palkasta, kaikesta ainakin, mitä on varaa ostaa, menee ruokaan? Ulkomaillakin. Niin ovatko ruokaorientoituneet usein osakkainen ruokakaupoissa, esim. ketjuissa tai jossakin ruokaan liittyvässä liiketoiminnassa? Kerätäänkö niistä isoja voittoja tai esim. suuria ateriaetuja? Pitäisi varmaankin rajoittaa ruokakaupasta yms ruokaan liittyvästä saatavan voiton määrä johonkin kohtuulliseen eikä jaka miten isolle ryhmälle vain.
Kanssa pitäisi Suomessa ulkomaalaistenkin tajuta, että ruokakeskeisiä ja lihavia ovat lumettomien synkkien talvien alueet eivätkä lumisten talvien alueet kuten Suomi, jollei kaamos sitten tuo poikkeusta.

183. Jos harrastaa maalaamista ja tuppaa jäämään katselemaan omia töitään silloin tällöin, niin katse menee sumuisaksi, kun maalausta katsellessa tuumii "ai tuossa on tuollainen, senhän jo osaan kyllä, ja tuon ja nuokin osaan" ja niin katse jää kokonaisuuksien tasolle tyylilajissa "tämä ja tuo" eikä yksityiskohdissakaan tavoita mitään uutta, tsemppiä, virittäytymistä ja havaintokykyä vaativaa. Jos sen sijaan katselee silloin tällöin kiinnostavia muiden töitä, ne innostavat miettimään, miten maalataan ja miten itse olisi maalannut yksityiskohdat ja taitoa vaativat asiat. Jää ikään kuin seikkailemaan tuon toiseuden ja oman osaamisen välimaastoon sekä niiden asioiden luo, joita on assosioinut työstä, esim. mitä paras taide on ja miten sitä oppia.
Vastaavasti myös muissa tekemisissä oikean sävelen, virkeyden, näkemyksellisyyden, vapauden, innostuksen, havaintokyvyn ja parhaan toimintakyvyn ja taidon tavoittaminen on kiinni siitä, että tekee monenlaista ja ei kaikki omia juttuja vaan kipinöitä toisten hyvitä saavutuksista niin, että ne avaavat kirjon asioita, taitoja, aihepiirejä, laatukriteerejä, intoa, elämäntapoja, motivaation kipinöitä jne. Jos koko ajan tekee samaa tai yrittää samaa, uupuu sekä huomio että motivaatio että tekemisentapa ja niin syntyy lä'ttänää motivoitumatonta huonolaatuista tuon ihmisen taitojen mittapuulla. Joskus toiseus, yritys vapautua jostakin kohti parempaa, omaa, omien tunteiden mukaista nostaa tekemisentavan liian vakiintuneista uomista huonoine puolineen ja ikään kuin syntyy uudestaan, oppii uutta ja kasvaa laadussa tuolla lennolla vapauteen ikeen alta, mutta ies ei saa olla liian painava vaan vähän niin kuin jokin seuran ehdottama lyhytaikainen tekeminen tms pakkopulla, jonka alle ei varsinaisesti sorru.

184. Suorittaminen ei yleensä tuo hyvää elämänlaatua, sillä elämänlaatu syntyy yleensä kivaan tekemiseen uppoutumisesta, tervehenkisyydestä ja aihepiirin aidosta motivoivuudesta.
Sen sijaan jostakin aihepiiristä pitäminen usein tekee antoisiksi sen piirin tekemiset, etenkin jollei niitä ole lätistetty pistsuorituksisksi vaan ovat pikemminkin isomman elämänpiirin juttuja.
Myös kilpaileminen voi olla antoisaa, jollei ole kyllästynyt sen pistesuorituksiin tai kilpaile liian ryppyotsaisesti vaan pikemminkin toimeliaisuuden halusta ja aiheiden kiehtovuuden vuoksi. "Kipaisenpa äkkiä tuonne, kun siellä on kiinnostavaa" tuo usein elämänlaatua, samoin tekemiseen ryntääminen "jahhuu, täältä tullaan" jotenkin täydellä kapasiteetilla, laajemmin elämää ymmärtäen ja tuolle ymmärrykselleen tilaa saaden tarvitsematta ryhtyä venttaamaan ja pondeeraamaan loputtomasti.

185. Laskujen maksu on nykyelämäntapojen osa. Siinä on väliä sillä, ette maksa asioista, joita vastustaa, ja että kohdistaa vaivaa siihen, että kunkin ostoksen hinta on sitä luokkaa kuin mitähyvin voi sellaisesta maksaa. Valitsemiensa kivojen, budjettiin sopivien, ok hintaisten tuotteiden tai palveluiden maksaminen vaikuttaa olevan ihan ok tunteiden kannalta: juuri tuohon halusinkin rahani käyttää. http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/laskujen-maksusta.html

186. Siivoaminen on arjen pakollisia askareita. Siinäkodin saaminen hyväksi elämälle ja vaihtelevuus esim. perusteellisuuden, kohteiden, puolien ja tekemisentapojen suhteen, tuovat lisää puhtia, samoin päivän kulun polneilevuus ja kivat elämäniloa tuovat harrastukset. http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/siivoamisesta.html

187. Arjen pakollisten ihmiskontaktien laatu ja sujuvuus vaikuttavat elämänlaatuun paljon. http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/ihmissuhteista.html

188. Aamuyöhön valvoneen ajatukset ovat utuisia, tunteenomaisia, huteria. Se johtuu kai siitä, että päivällä on tavoitteita, joihin tunnemotivaatio, ja niiden suuntaan tehdään töitä esim. ajatellen, että mites siihen pääsisi. Illalla väsymys urauttaa työmäiset tekemiset tehottomiksi ja niin ne jäävät isolta osin pois etenkin pikkutunneilla, kun niistä ont ullut epäonnistuvan turaavia. Jos on juhlinut myöhään, on yleensä tullut keskustelleeksi epätavallisia ja henkeviä eli tunnemotivaatio ja tavallisesta poikkeavat ajatusreitit ovat saaneet tukea, ja niin pikkutunneilla jää jäljelle epävarma haaveilu, tunteenomaiset päähänpälkähdykset, jotka eivät yleensä johda mihinkään kumemmpaan. Se on hyväksi joskus, koska iän myötä ihmiselle tulee enemmän taitoja, jos hän yrittää niitä hankkia ja saa elämänkokemusta, ja niin haaveiden tavoittaminen on helpompaa. Aamuyöllä jostakin haaveileminen auttaa huomaamaan, onko se itselle mukava tunteenomainen tavoite vai ei, ja jos on niin kiinnittämään aihepiiriin jatkossa huomiota, jotta siitä saa kokemusta ja niin siitä iän myötä syntyy reitti sellaiseen elämään, josta pitää.
Jos insinöörimäinen mieshenkilö ei tällaista asioiden pyörittelyä osaa, hän ehkä tuottaa teknistä puppua, mutta olisi vain pitänyt käydä mielessään läpi aiheita, ei osata niistä kummempia eikä ryhtyä mielettömyyksiin.
Kesken unien hereillä oleva on eri juttu, sillä hän on yleensä myöhäisen illan tapaan väsynyt ja urautunut ja kaipaa leopa, ei inspiroitunutta uusille urille seikkailemista kuten työstä breikkiä haluava juhlija.
Tai sitten hän on varhaisin heränneitä, jota viehättää aamun näkökulman eheys ja aamun hiljaiselo.

189. Uusavuttomuudesta eroon pääsemisen ohje http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/08/uusavuttomuudesta-eroon-paasemisesta.html
Mainittu ajattelukurssi http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html

190. Niin kuin terve lintu sukii höyhenensä mutta sairas karvaturri on takkuinen ja hoitamattoman näköinen, niin myös terveisiin elämäntapoihin ihmisillä kuuluu tietty yksilöstä sinä aikana oikealta tuntuva määrä kehostaan, ulkonäöstään ja olomuksestaan huolehtimista.

191. World is of love (a mechanical model) http://healthilymoral.blogspot.fi/2011/08/world-is-of-love.html

"All action is based on what works i.e. on what is healthy.
The healthy is what our nature guides us towards,
what we naturally feel love for.
So the world, all it’s dynamics,
is based on the healthy, which we love.
On a flowery language: “The World Is Of Love!”

A thought by Hannele Tervola

Say that all man-made things which are
1) fully functioning,
2) optimized for many purposes at the same time and
3)used rationally wisely in the light of one's whole picture of the world,
are "healthy".
Notice that we like strenght, protection, speed etc., so we mildly love the healthy artificial things too, and the ideally good we would love.
This way the above thought applies also in the modern world full of man-made artificialities.

This is also a social skill: to see the place of each thing in the healthy natural original ages old way of living. That is a little bit the same as the social role of a stupid person: "Here am I doing this thing that I am motivated toward naturally, like you too can see in yourself the natural inclination for this type of things." and so the other one is slightly amused and does something along the same lines but one's own version, kind of catches the tune of doing. And so for some minutes things run smoothly and everybody is happy. This is connected to learning about healthy natural ways of living on all areas of life: enjoyable motion, watching beauty, enjoying friendly conversations, doing nice things according to one's likings, caring for the major matters of the world, reacting emotionally to different things in life and in the world, etc.
Reading poems can teach one to see the beauty and harmony in life, kind of like this thought here.
"

192. Luonnon taidoista oppimisesta ja terveistä elämäntavoista sekä tunteista ja suuresta taidosta http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/09/kalevalasta.html
"Kalevalasta
Ostin tässä Kalevalan kirjana itselleni ja luin siitä alusta. Joukahaisen ja Väinämöisen kilpalaulannassa minua ihmetytti, ettei Joukahainen ollutkaan niin taitamaton, vaan Väinämöinen lauloi hänet ties miksi luonnon hehkuksi, suuren taidon merkeiksi luonnossa.
"Lakin lauloi miehen päästä
pilven pystypää kokaksi;
lauloi kintahat käestä
umpilammin lumpehiksi,
siitä haljakan sinisen
hattaroiksi taivahalle,
vyöltä ussakan utuisen
halki taivahan tähiksi."
Niin sitä jäin meittimään, että mietinkö lapsena Kalevalaa lukiessani, että noin suuren taidon kanssa oi käydä: menettää aseman, kai kommunikaatioyhteyden menettämisen myötä kun ei enää puhu sotilasmaisempaa tyylilajia käyttävien miesten kieltä. Että varoisin vain, etten siihen itse sorru. Mutta samalla ajattelin, että tuohon melkein yltäisin, tuohon tyylilajiin saavutuksissa. Nyt mietin, että melkein kuin linnun olisi kohdannut: laulullaan metsät tekee kauniiksi kulkea, vehmaiksi, on siinä sotilasmaista viisautta äänessä.
Mutta niin, miten ajattelin niin suureen taitoon ja elämänlaatuun yltäväni, kuin metsän heinikon punerrus tms. Olisi terve elämäntapa tai oma terve touchi, joka parantaa elämäntavan terveeksi, ikiaikaiseksi. Joka asiassa näkisi terveen elämäntavan osaset, jotka siinä on ideana, ja niin teko toisten tekoihin rinnastuessaan olisi tervehenkinen sekä itsellä että toisilla, ja siitä voisi jatkaa tervehenkisesti itse kukin, koko yhteisö, ja osin muu maailma ottaa mallia. ( World is of love (a mechanical model) http://healthilymoral.blogspot.fi/2011/08/world-is-of-love.html ) (http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html )
Olisi omia taitoja, olisi omaa tietään löytänyt, olisi niin hyvä olla yksilö, persoonallisuus, oman itsensä kaltainen ja vahva, mielellään yksilö. Ja niin ihmissuhteet olisivat tavalaan klisheemäisiä ja tavallaan tervehenkisiä: olisi kanttia ottaa kantaan, tehdä mielekkäitä tekeja, yhteisön arvostusten kantamia, yhteisön tervehenkisten tekemisten ja arvojen kantamia tervehenkisiä asioita, joissa olisi voimaa ja elämänsisältöä.
Ja voimaa, taitoaja ja kanttia saisi sotilasmaisuudesta: puolustaisi jotakin, satsaisi tervehenkisiin linjauksiin, ottaisi mallia pikkulinnuista yms villin luonnon vahvoista eläinhenkilöistä (http://wildharmony.blogspot.fi/ ). Olisi tervehenkisen liikunnallinen, käytännössä tekevä, hyvällä ymmärryksellä luonnon ihailun myötä ja kauniiden arvojen myötä tunteva, maailmasta välittävä, tuntein elämää lähestyvä, perinteisen elämäntavan elämänpiiriin ja missipoihin motivoitunut, tuntein hyvällä ymmärryksellä, luonnon esikuvien taitotason osia siellä täällä tavoittava. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/suurista-tunteista.html

My old video: if you can imagine a skill livelily, you can learn it https://www.youtube.com/watch?v=QAFN4gs35_A


193. Yli yksilön koordinaatiokyvyn menevä tehtävä käy näköaistivoittoisesti eikä yksilö saa tilaa elämälleen kummemmin kuin koulutehtäviä tai pakollista työtä tehdessä. Sen sijaan koordinaatiokyvyltä sopivan tasoisessa tehtävässä yksilö tuntee saavansa käyttää sosiaalista silmäänsä ja tilaa itselleen yksilönä, omalle persoonallisuudelleen, tunteilleen ja näkemykselleen, omille tekemisentavoilleen ja toiveilleen, tervehenkiselle elämälle. Koordinaatiokyvyltä liian kömpelö tehtävä puolestaan vaikuttaa liian palikkamalliselta ja turhan kaavamaiselta, vähän kuin vankila.
Samoin koulutehtäviä tms työmäisiä tehtäviä tehdessä käy liikaa tsemppaavan omalle elämälle kituliaasti, sopivantasoisessa tehtävässä olijalle hyvin ja liian alhaisen tason tehtävässä kuin oksat katkottaisiin pensaalta.

194. Terveistä ikiaikaisista elämäntavoista ja tunteidenmukaisuuden kannattavuudesta työtehon kannalta tieteellistyyppisen objektiivisuuden silmin kirjani "Hard Rationality of Feelings and Instincts", to which there is the link http://www.angelfire.com/planet/paradisewins/HardRationalityOfFeelings.pdf. (It is a whole book: a large PDF file, so give the page time to load.)

195. Savonlinnassa asuessani olen saanut vaikutelman, että jotkut ulkomaalaiset savonlinnalaiset uskovat ties mitä ulkomaalaisia satuja Helsingin kamaluudesta ja ottavat mieluummin ruotsalaista vaikutetta kuin ovat Helsingin kanssa missään tekemisissä. Pääkaupunki, kuten Helsinkikin, on vain paikkakunta, ei ihan täydellinen eikä kaikkien makuun juuri sopiva asuinpaikaksi, mutta samalla se on hallinnollinen keskus ja omaa siis viisautta, jota koko maassa on kaivattu ja arvostettu. Pääkaupunkien kuten muidenkin johtoajatusten, esikuvien, mallien, koulun,  yms kohdalla on tärkeää napata se, mikä niissä on hyvää ja arvokasta ja ottaa siitä vapaamuotoisesti omiin oloihinsa viisaasti sovittaen mallia tai elää sen kanssa rinnan sovussa sen kanssa, onhan se kansan valtavirtaa, koko kansan toiveita, sen isointa viisautta tavoiteltu. Mutta toisaalta ei saisi yrittää matkia orjallisesti sillä siitä saa näppylöitä tai pahempaa, voi huonosti, ei saa elintilaa, sillä kukin tarvitsee omanlaisensa elämän, oman elämänviisautensa mukaisen ja vain hyötyy mahdollisuudesta elää yhteisössä vapaasti "Elä ja anna toisten elää"-periaatteella, ollen omanlaisensa, oppia yhteisön ja sen viisaimpien ja menestyneimpien viisaudesta, kompastumatta näiden puutteisiin vaan korvaten ne omalla viisaudellaan. Aikuinen eikä yleensä lapsikaan kuin kokeeksi vain, oppiakseen muista, ihminen ei halua muuttua toisten kopioksi vaan elää omalla tavallaan ja oppia muilta sen, mikä näissä on elämänviisasta, kiehtovaa, hienoa, ongelmia ratkovaa. Esikuville johtoasemassa on kai usein tyypillistä, että ovat ratkoneet jonkin ongelman ottamalla etäisyyttä siiuhen, ja niin heidän tyylinsä siinä ei ole omakohtaisesti matkittava vaan vapaamuotoisesti opiskeltava ajatus, tiedoksi muun maailmankuvan joukkoon.

196. Mahan pitämisestä sisällä
"Maha on keskellä kroppaa, siellä mistä liikuntaharrastusten vetäjien mukaan liikkeiden kuuluu lähteä ja millä seudulla sijaitsevat tunteet elekielessä. Mahaa ei siis saisi pitää keinotekoisesti, ei niin sisällä että joutuu pidättämään hengitystään tai olemaan pakotetusti, muttei niin pömppömahana ulkonakaan, että on elottomammin sen vuoksi. Vaan jossakin siinä keskivälillä, kun kokeilee miten ulkona tai sisällä mahaansa pitäisi ja miltä se tuntuisi, niin on eläväisen elämän kohta, hyvä luonnostaan syntyvä ryhti niin kuin asioista kiinnostuessa ja hyvillä mielin puuhaillessa, jotenkin siihen tapaan elävöittävä kuin hedelmät joskus niitä kaivatessaan. Se ryhti on oikea, luonnollinen, mutta vaatii jonkin verran oppimista, sillä se ei ole palikkamallisen typerä eikä yksinkertainen, että mähä vain sisään. Vaan se on jokin hyvältä tuntuva kohta, joa saa liikkeet ja mielialan hyviksi ja elävöittää tehden liikekielen ja sitä myöten elämänasenteenkin rikkaaksi, elämänviisaaksi, fiksummaksi ja sosiaalisesti rikkaammin hahmottavaksi."

197. Yleensä, kun on jossakin taidossa tai jonkun tyypin taidoissa harjoittelun myötä kasvanut oikein tatavaksi, paljon taitavammaksi kuin useimmat niissä, niin noiden asioiden harrastaminen lätistää elämää, kun muut ovat niissä ulkoa lukeneita ja ylipäätään meiningin taso jää liian alas ollakseen kiinnostava ja elintilaa tuova. Silloin ei kannata harrastaa niitä paljoa eikä tiiviisti tyhdessä muiden kanssa vaan elämänlaatunsa parantamiseksi ja lähestymistapansa tervehenkistämiseksi harrastaa paljon jotakin itseä kiehtovaa, missä viihtyy kovin hyvin muttei ole niin taitava vaan saa yrittää tosissaan, tehdä omalla tavallaan ja kommunikoida ihan tavallisesti muiden kanssa ja se on kiehtovaa ja antoisaa niin. Silloin omat taidot ovat ikään kuin persoonallisuutta, kipinää, näkemyksellisyyttä, lahjakkuuttakin (asioiss ylipäätään) eivätkä jokin suoritus.

198. Usein käy niin, että kun ihmisillä on jokin pula, niin joku etäisempi henkilö kyllä osaisi korjata sen, mutta on niin vieraantunut toisen elämäntilanteesta, esim. siihen lopen kyllästynyt jo vuosia sitten, ettei katsele asioita kylliksi pulassa olijan kannalta. Usein kai käy niin, että käytännön ihminen, fiksumpi tai paljon kokeneempi tarjoaa jonkin laaja-alaisen ratkaisun mutta lisää siihen, että koulu myös tms, jolloin terveen järjen, sivistyksen, riittävän osaamisen, rakentavn käytöksen, vapauden, moraalin ym yli tuleekin jöö, että koulu itseisarvona, kuin erillisenä tahona eikä noiden arvojen tukena vain, mikä sitten pilaa koululaisten koko elämän: koulusta puuttuikin järki ja elämänviisaus eikä kukaan enää korjannut. Vastaavasti, jos viitataan järkeen, niin ei saisi lisätä tyylilajimerkintää järjelle pöntössä tyylilajissa vaan vain mahdollisimman viisaassa, jottei järjen painotuksella tule jokin pönttö tökeryys nuorempien elämään ja järki jää pois vaikuttamasta.

199. Moraali on onnellisen tyydyttävän elämän olennainen elementti. Moraalissa ei ole ideana raataminen kuten työssä vaan se, että tärkeimmissä, isoissa kysymyksissä huolehtii maailman elämän kannalta hyvälle tolalle yleensä varsin vähällä vaivalla. Moraali on usein sama kuin rakenteet hahmottava maisemakatse yhdessä hyvän toivomisen ja elämänviisauden kanssa ja "Elä ja anna toisten elää" -periaatetta vaalien. Moraali tuo tyydytyksen tunteen, kun teolla on paikkansa maailmassa, luonnollinen tervehenkinen ikiaikainen mielekkyys elinolojen parantajana, hyvä motivaatio käytännön elämän ja elinympäristön tulevaisuudennäkymien osalta. Se on siis tunteidenmukainen käytännön mielekkyyksin perusteltu teko yhdessä sosiaalisten suhteiden ja yhteisön kanssa ja siitä tulee huojentunut tyytyväinen olo ja paremmat elinolot ja paljon vapautta jatkossa.
http://healthilymoral.blogspot.fi

200. Sivistyneet ratkaisut ja suomalainen kulttuuri ovat niitä ratkaisuja, joita monet noita asioita ymmärtävät ovat pitäneet parhaita. Niihin on poimittu kunkin elämänalueen tavalliset tilanteet tuntien kukin termikin niin, että se ratkaisee tehokkaasti noiden elämänalueiden ongelmat jättäen paljon tilaa elämälle ja kovin paljon vapautta tehdä omia valintojaan ja elää omalla tavallaan.Joten on paljon väliä sillä, pyritkö edes hiukan yrittäen oppimaan sivistystä ja suomalaista kulttuuria, jolloin esim. muutamassa vuodessa tulet yrittäneeksi siihen suuntaan luultavasti kai ainakin muutaman kymmentä kertaa ja niin oppineeksi sitä sun tätä, muodostaneeksi uusia teitä onnistumisiin elämänmahdollisuuksien kannalta olennaisissa suhteissa - vai oletko nurjamielinen ja kieltäydyt opettelemasta mitään sellaista ja niin opit kenties satojen tai tuhansien kertojen toistolla välttämään monien hyviksi kokemat ratkaisut kokonaan, vaikka jotakin sellaista ratkaisua itsekin kaipaisit.

201. Tää on oikeastaan kosketinsoittimella soittamaan oppimisen ohje ihan aloittelijoille, mutta muissakin asioissa, missä on jokin kaava mitä seurata, niin kuin musiikkia voi soittaa nuoteista, niin on hyvä löytää oma idea siitä, mitä soittaa, miten ja miksi, mikä on homman idea ja henki. http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2015/07/ohje-opi-soittamaan-pianoa-opi.html
Lue bold-kirjaimin olevat kohdat erityisesti, muuten lähinnä nuottien luvun oppimisen ohje.

202. Kun arjessa joko lämmönsäätelyn tai (vapaa-aikamaisuuden tuoman) rentoutumisen vuoksi ryhti muuttuu rennommaksi,niin siitä oppii elämänviisautta, jos siihen kiinnittää huomiota. Olennaista on, että ryhdissä on erilaisia variaatioita mahdollisia elämänkoekmuksesi valossa. Jos siis ähellät kakalla, muutat asentoasi rennommaksi sanunan löylyssä, sopeutat elämänrytmiäsi säihin, kävelet luonnossa epätasaisessa maastossa katsellen esim. kallion kauneutta jalkojesi alla, niin ryhdissäsi ainakin ohimennen on useampi variaatio mahdollinen ja niiden kohdalta häivähtää ohitse väläys sillä ryhdillä mahdollisesta elämänviisaudesta, joka myöhemmin onkin näin varantonasi, yhtenä mahdollisuutenasi, vaikket sitä nyt tavoittaisi, kunhan vain huomaat kyljissäsi tai raajojesi keskiosien sivuilla jonkinlaisen tilahahmotuksen muutoksen mahdollisuuden ryhdin muutokseen liittyen. Samantapaista on, kun seuraan tulee uusi henkilö tai aamulla kohmeloisana liikkeellä heräillessä: on useampi variaatio mahdollinen ja niistä valitset, mikä kuvastuu mm ryhdissäsi ja liikkeittesi tahdissa sekä energisyydessäsi ja vireessäsi.

203. Aamuvirkut käyttävät usein aamulla eheää perspektiiviä ja tulevat hyvin toimeen sivistyksen sekä työn virallisen motivaation kanssa. Oikein aikaisin heräävät kuten leipurit ja käytännön töitä tekevät ovat kai usein sellaisia, jotka työnsä avulla osaavat tuoda eheyttä muidenkin arkeen. Virkeys ja toimeliaisuus päivänvalon aikaan on hyvän laadun tärkeitä edellytyksiä: (ajattelun ja taitojen tarvitsemat) maisemakatse ja tarkka näkö tarvitsevat harjannusta, samoin toisten toimeliaisuuden hahmottaminen. Iltaa kohden ihmiset väsyvät ja laittavat ranttaliksi ilta-aikaan. Mitä myöhempään valvoo, sitä useamman ratkaisut rätsähtelevät rikki ja ovat huonolaatuisia paikoitellen, toisaalta ei ole niin ketään tarkkaan valvomassa. Siksi ihmiset usein löytävät oman unirytminsä osin sen mukaan, miten virkeinä ovat samaa laatua tekevät kuin muut yleensä sinä vuorokaudenaikana. Eli ihminen, joka turaa ja jonka ratkaisut rätsähtelevät rikki, viihtyy usein illoissa, kun muutkin ovat sitä laatutasoa, ja taitava taas tunnelmoi mieluusti aamua, kun kaikki on niin hyvälaatuista ja rauhaisaa, eheää, ihmiset vielä puoliunessa. Mutta kaikille siis päivänvalon  aika on taidon lähde, sen ehdottomia edellytyksiä.

204. Kylmä ja kostea ovat rankka yhdistelmä iholle. Jollei ole käsineitä tai jos käsineet ovat kastuneet, niin käsien iho usein kärsii. Siihen tulee karheutta ja halkeamia kuin ryppyjä, mihin auttaisi käsien pitäminen kuivina ja lämpiminä ja vedetön pakkasrasva, mutta kosteusvoidetta iholle ei saa viileinä vuodenaikoina laittaa, sillä se viilentää ja tuo iho-ongelmia. Myös muut voiteet voivat vaikuttaa vauriituneeseen ihoon eri tavoin kuin terveeseen ihoon, esim- käsiä turvottaen.
Jos kädet pesee, on ne heti kuivattava huolella ihan kuivalla pyyhkeellä, joten pyyhkeitä kenties pitäisi olla useampi. Samoin suihkussa käytyä kuivattava heti kunnolla isolla ihan kuivalla pyyhkeellä ja eri pyyhe hiuksille, puettava heti lämpöisesti päälle ja mentävä ulos vasta, kun on ihan kuiva, etenkin korvakäytävät kuivat, jottei tulisi korvatulehdusta, ja iho ei enää yhtään kostea, jottei se vaurioituisi kylmässä ja alkaisi kaivata ties mitä voiteita, mitkä taas altistavat sitä pakkasvaurioille ym viilentymiselle vaaroineen.

205. Lemmikkieläimet ja lapset joskus kopioivat taitoja ja piirteitä aikuisilta ihmisiltä niin että kopioivat myös ulkonäköä, merkkaavat, että tämä oli tuon ihmisen piirre. Mutta se tiputtaa tuolle toiselle tyypillisiin urautumiin ja siis hänen taitotasoonsa. Jos sen sijaan katsoisi, että aha tuollainen tai to noin tehtynä, sellaisia taitoja ovat mm nämä ja nuo ja tuosta aukeaa suurempaan taitoon terveiden elämänrtapojen myötä, niin voisi kasvattaa koko ajan taitotasoaan juuttumatta kenenkään mallin tai idean lähteen tasolle ja juuttumatta tämän elämäntilanteeseen sovitetuihin erikoispiirteisiin ja saa sen sijaan tehdä socvituksen itselleen sopivaksi.

206. Vellova olo mahan seudulla ja epäselvä ajattelu & tunne-elämä saattaisi olla samaa kantaa kuin rutto: liian rakennetun, jotenkin vääränlaisen kaupunkiympäristön aikanaan aiheuttama tappava kulkutauti, johon auttoi purkaa liikoja taloja ja rakentaa lilalle puistoja puineen sinne tänne kaupungissa, lisätä talojen julkisivuihin koristeellisuutta ja kenties jotakin muutakin - auttaisivatkohan lisäksi viherkasvit, koriste-esineet, luonnonrakkaus, linnunlaulu ja ehkä ei-niin-pelkistetyt kivemmat vaatteet ihmisillä yleisesti, ainakin ne kuulostavat olevan samalta suunnalta kuin nuo puut ja koristeelliset julkisivut.
Onko Kiinassa, missä yritetty selvitä karummalla ja kaupungistuneemmalla, tätä vikaa ja se selittäisi kiinalaisten palikkajärkisyyttä ja jonkinlaista viisauden puutetta?

207. Jos joltain ihan ok näkökyvyn omaavalta tuntuu puuttuvan järki kokonaan, niin voisiko hänellä luettaa ajattelukurssini (http://pikakoulu.blogspot.fi tai http://quickerlearning.blogspot.fi) ja pyytää aina silloin tällöin vastaamaan sen näkövinkkelistä, ihan vain sitä ja arkista peruselämänkokemusta käyttäen muutamaan selkeään tehtävään, ja sitten myöhemmin kulkea jossakin jokin reitti tms jonkun tuohon tapaan järkevän seurassa ja sitten selittää noihin kokemuksiin ja tapahtumiin liittyviä perusasioita tuon ajattelukurssin näkövinkkelistä ja lisäksi jokin omakin mielipide, tekeminen yms tuon ajattelukurssin tavalla, ja ajan myötä ajattelukurssi (rakenteet hahmottava maisemakatse puutarhatyön tapaan) sitten jatkuvaksi osaksi repertyuaaria harjoituksen ja tottumusten myötä.

208. Tapasin harrastaa aikidoa, japanilaista taistelilajia, jossa oli ideana puolustautua vahingoittamatta hyökkääjään eikä etenkään itseään. Siinä harjoiteltiin useiden erilaisten parien kanssa ja oppi ihmisten liikkumistavoista ja luonteenlaatujen ja tekemisentapojen harrastuksenaan liikkumiseen liittyvistä piirteistä. Silloin ei näyttänyt siltä, että naisten ja miesten välillä olisi voima- tai liikunnallisuusero. Miehet olivat jäykempiä, enemmän kiinnostuneita sosiaalisesta asemasta voimaan liittyen ja naiset taas tunteidenmukaisuudesta, ketteryydestä ja notkeudesta sekä molemmat taidoista ja liikunnallisten lahjojensa kehittämisestä. Ihmistyyppejä tuntui olevan jäykkä (aloitteleva mies), herkkäliikkeinen notkea (kiltteyttä tavoitteleva nainen) ja urheilullinen (pidempään harrastaneet). Lihasvoimaan vaikuttaa se, miten kokonaisvaltaisesti on liikkumisen allekirjoittanut ja miten paljon keskikroppa (ja reidet) on liikkeessä tukena. Ei siis näyttänyt siltä, että naisille kuuluisi heikompina eri sosiaalinen taktiikka tai sen vuoksi eri rooli yhteiskunnassa. Esim usein tallia tai navettaa siivoavat naiset ovat vaikuttaneet vahvoilta, samoin osa urheilevista naisista, kai lihasvoimista harrastuneet. Sosiaalisuus on näyttänyt auttavan ketteryyttä yms.

209. Monella liikunnallisesti lahjakkaalla on taipumus aggressiivisestikin puolustaa henkilökohtaista integriteettiään, itsemääräämisoikeuttaa etenkin kroppansa, tunteidensa ja sosiaalisen itsenäisyytensä osalta, mikä on kovin tervehenkistä ja puhdistaa ilmaa. Aivan eri juttu on toisten elämän sorkkiminen, toisiin kohdistuva puuttuminen ja pahanteko, mitkä ovat kovin tuomittavia. Sotilashyveisiinkin kuuluvat taito ja puolustautuminen, ei maan sabotointi.

210. Avioliitto tai pitempiaikainen seurustelusuhde on elämän suurimpia vaikuttavia tekijöitä vuosia tai vuosikymmeniä ja niinpä on elämän sujumisen kannata olennaista, että se olisi tervehenkinen, esim. "Elä ja anna toisten elää"-ohjeen mukainen (katso tämän blogin alku). Luulisin, että hyvä puoliso jakaa kanssasi elämäntapahaaveen, arvot suurin piirtein ja mieltymyksen tietynlaiseen sosiaalisuuteen, mikä kai tarkoittaa, että hänet voisi löytää noiden mieltymysten perusteella valitusta harrastuksesta: ystävämäinen siellä, joka flirttaileekin. Jos yrittää ottaa jonkun vain, ei viitsi vaivautua ja niin on huono seurustelukumppaniehdokas, mutta jos yrittää riiata mielestään hienoa ihmistä, niin jaksaa olla huomaavainen, kiinnostua hänen puuhistaan ja jutuistaan ja arvostaa häntä suuresti, mikä tietenkin on mukavaa seurustelukumppanille.

211. Blogini http://pikakoulu.blogspot.fi neuvoo ajattelukyvyn oppimisessa. Kohta http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html käy läpi ison joukon tavallisia erehdyksiä siitä, mitä ajattelu on.
Kokonaiskua maailmasa on tarpeen, vaikkei siinä olisi merkittynä melkein mitään. Olisi koko ajan kaikessa huolehdittava, että pääasiat isosta kokoluokasta, siis maailman tärkeistä kysymyksistä hyvälle tolalle. Ja sitten kun jokin aihe ei liity isoon kokoluokkaan, niin kuin ylennsä eiät aiheet liitykään, niin silloin saa olla vapaasti ja huolehtia hyästä elämästä ym pienempien kokoluokkien tärkeistä kysymyksistä, esim. siitä, miten aikutan naapureihini elämän tiellä. Niin on sitten kaikki mitä on tarpeen huolehtia, huolehdittu ja voi olla ihan vapaasti.

212. Yleensä hyvä- ja heikkotaitoisen ero on siinä, että kun jokin tavallinen perustehtävä on helppo, niin taidoissa etevä huolehtii sen eikä tee lisäksi samaan aikaan tai samoilla skeunneilla muuta vaan antaa lopun kapasiteettinsa lomalaisen tapaan aueta suuremmaksi ja elämänkokemuksen rikkaammaksi ja samaan aikaan tehtävä on kyllä hyvin huolehdiuttu ja siitä opittu laajemminkin mitä sillä kertaa opittaaa on. Kun taas heikkotaitoinen katsoo, miten tehtävän oisi huolehtia, ja kun se on helppo, niin käyttää ylijäään kapasiteettinsa johonkin toiseen tehtävään, esim. sosiaalisiin juoniin tai näyttelemiseen, ja niin itse tehtää joko jää tekemättä tai ainakin sen tulos katoaa juonien tai muiden tekemisten muuttaessa lähestymistapaa ja tilannetta, ja lisäksi kapasiteetti menee tukkoon liian suuresta yrittämisestä ja pienenee siksi olennaisen paljon ja samalla elämänlaatu heikkenee: syntyy elän sitten myöhemmin -ilmiö eikä koskaan tule elämän aika, onneen käytetyt hetket, ellei sitten pelkkä ateria tai huumaaa aine ja seuranpito, mikä on paljon alle tuon taitaamman elämänlaadun ja kumminkin sekin olisi vähemmällä lisäilyllä taoitettauissa.

213. "((34.)) Asiat, joita toiset arvostavat suurina ihanteina ja ylimmän taidon piirteinä, kuten taide ja uskonto, mutteivät tunne saavansa niihin kylliksi tilaisuutta, ja joita toiset niihin tilaisuuden saaneet eivät niin arvosta ja saattavat laiminlyödä tai koko touhu mennä pupuksi, niin nuo asiat ovat yleensä sellaisia, että ne vaativat, että kaikki tavallisten taitojen perusasiat on huolehdittu hyvin hyvällä laadulla ja ettei mitään tavallisten taitojen osia ole laiminlyöty. Silloin ne ovat ylivertaisen taidon rakennusaineita ja tavallisia taitoja laiminlyövien käsissä joko jotain kummaa kautta ihme kyllä jotenkin toimivia tai puppua vain. Tällaiset taidon ylemmät asteet eivät toimi yksinään vaan vain muuten kunnollisen elämän kokonaisuuden osina, tai siis jokin puoli niistä toimii, jos sen kerran juuri huolehtii, mutta kokonaisuus lässähtää jotenkin, kun muut puolet puuttuvat."
http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html
 
214. "((55.)) Jos ihminen muuttaa kulttuuriin, joka on niin erilainen hänen alkuperäisestä kulttuuristaan, ettei hän oikein pysy kärryillä, mikä meni mitenkin, niin häneltä puuttuvat tavanomaisen elämän tavanomaiset mielekkyydet, jotka kaikki tuossa uudessa kulttuurissa hallitsevat kuin vettä vaan. Hän ei siis elä maisemassa sen paremmin elinympäristönsä kuin uuden kulttuurin maailmankuvan ja käytäntöjenkään osalta, vaan häneltä puuttuu tolkku ja vastuuntunto, koko todellisuuskäsitys asiantiloineen ja järjenjuoksuineen. Silloin tekemisten juoni on ulkoisen hahmon matkimisen ja vanhan kulttuurin tuttujen sirpaleiden varassa, joita ei ehkä ole montaa mutta jotka voivat hämätä esim. keskusteluissa luulemaan muualta muuttanutta osaavammaksi kuin onkaan, sillä jollei keskustelun maailmankuvaa ymmärrä ja jaksa seurata, niin käytökseltä puuttu jatkuvuus: se ei jää tuon maailmankuvan mukaiseksi, vaikka sosiaalinen saattaa olla. Erityisen hankalaa on, jos esim. koko huomionkäytön tyyppi puuttuu kuten tropiikin jatkuvasta helteestä muuttaneella kenties tunnelmatajuinen tarkka jatkuva näköhahmotus maisemasta, jossa on, ja sen elämästä konteksteineen ja mielekkyyksineen."
http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html

215. Ruokaympyräohjeen mukaan joka aterialla kuuluu syödä edes jotakin viidestä ruoka-aineryhmästä. Oikeista määristä on summittainen suositus ja omat ruokamieliteot ja ravinnontarpeentunteet määräävät, mitä milloinkin. Terveellisen perusruokavalion tulisi olla vaihtelevainen ja sisältää mm marjoja aina silloin tällöin.
Ruoka-aineryhmät ovat:
Liha, kala,kananmunat, soija, kenties jotkin pähkinät (ehkä viidennes, maksimissaan kolmannes aterian koosta)
Vihannekset, hedelmät ja marjat (ehkä kolmannes aterian koosta, syötävä edes osa tuoreina, kypsentämättöminä, jotta saa vitamiineja)
Perunat, riisi, makaroni, viljatuotteet, leipä, leivonnaiset (ehkä kolmannes - puolet aterian koosta)
Rasvoja (juokseiva rasvoja pidetään terveellisempinä, rasvoja tarvitaan mutta niitä ei tarvitse olla paljoa, mutta jos on suuri energiantarve, niin enemmän rasvoja esim. leivonnaisissa tuo energiaa ja lihottaa ja toimii lämmönlähteenä)
Maito ja maitotuotteet (lasillinen maitoa aterialla?)


216. Eii saa kopioida mallia, esikuvia, ohjeita tms liian orjallisesti, esim. naiden, sillä silloin urautuu, jää vain jokin ura mahdolliseksi ja niin usein käy niin, ettei ymmärrys pysy mukana: ei opi eikä ole elämänsisältöä, siullä ei ole saanut olla oma itsensä, ethdä vapaasti. Tekemisten uoma, arjen elämänkokemus ei ole ohjeissa, ei edes taiteellisissa ohjeissa, vaan ohjeet mainitseat vain jonkin tietyn jutun ja elämänsisältöä ja taito tulevat siitä, kun on monia mahdollisuuksia avoinna, saa olla vaapaasti hetkessä kutebn lomalle lähtiessä, arvioida vaihtoehtoja, kjäyttää omaa ymmärrystään, elää monimuotoisestui ja rikkaasti. Siis jos vaikka luet ohjeen niin, että se menee ulkoluvuksi ilman ymmärrystä, niin ohje oli sinulle nyt liian vaativa, joten jätä se myöhemmäs ja huolehdi ymmärtämästäsi tasosta, luokittele itsesi sentasoiseksi kuin mitä olet äläkä haali kaikkien edistyneempien tehtäviä itsekklesi. Hyvää elämää yleensä tuo se, että paljon kapasiteettia jää vapaaksi ja että saa käyttää täyttä ymmärrystään sen vaatimatta koko elämän laajuista ohjeiden tms noudattamiusta.

217. Joillakuilla työttömillä, jos on paljon aikaa, niin iso osa ajasta kuluu odottaessa tai saamattomuuteen, menee hukkaan, ja sitten osan ajasta on jotakin aikataulutettua pakollista työtä tai vaivaa eikä se tunnu olevan onnelle hyväksi. Parempi on kai, jos on puuhia, niin, että saa olla niissä oma tahti, tehdä omalla tavallaan, ja oman ymmärryksen mukaan päättää, onko jotakin mielekäs tehdä vai ei, valita vapaasti parhaan ymmärryksensä ja mieltymystensä mukaan.

218. Hiihtoretkiohje http://liikuntaa.blogspot.fi/2016/12/hiihtamassa-pitkasta-aikaa.html (katso sivun linkit) liikkumisesta pitkän tauon jälkeen ja palautumisesta

219. Jos on yhteisössä jokin hankaluus, ettei joku/jotkut ole moraalisia, niin ei riitä jutella henkilöiden kanssa ja korjata tilanne sen mukaan, mitä on puhuttu, sillä kaikki eivät puhu totta ja aina ei puhuta juuri keskeisimmistä asioista ja joskus ihmiset, joita painaa jokin, eivät osaa itse tunnistaa, että mikä asia vaatii korjaamista. Niin pitäisi lisäksi tunnistaa tilanteen piirteet yleisellä tasolla ja huolehtia, ettei hiertäiä tekijöitä enää olisi, vaikkeivät ne olisi olleet ääneen lausuttuja. Ohje "Elä ja anna toisten elää" eli "Elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti" toimii tässä hyvin: suori tilanne sen mukaiseksi, vaikka osa ihmisten piirteistä olisi väärin arvioitu, niin ei tule niin paljon taretta äksyillä ja hänkiä pahaa oloa muiden niskaan.

220. Eri hetkinä, eri ihmisten kanssa jutellessa ja eri tekemisissä tai eri tekemisistä juuri tultua näyttävät ja tuntuvat asiat erilaisilta. Esim. aikaperspektiivi voi ola eripituinen, eri määrä jaksavaisuutta ja siksi erityyppinen mukavuudenhalu, erisuuruinen määrä maailmankuaa mukana ja eri tavoin painottuneena, erityyppinen sosiaalinen silmä jne. Siksi tarvitsee olla jokin koulumainen tai jotain sinne päin teoriaperspektiivi, josta tunnistaa, mikä on mitäkin: voin olla mukavuudenhaluinen nyt, mutta mitä vaikuttaa elämääni pidemmällä aikavälillä, jos teen mukavuudenhaluisia ratkaisuja nyt. Esin. jos en lähde ulos, niin meneekö loppupäivä pilalle. Tai jos syön jotakin vain, niin eikö sitä jää illalle varaksi tai syönkö vääriä ruoka-aineita, meneekö olo ja jaksavaisuus huonoksi. Tai jos juttelen mukavasti jonkun kanssa, niin unohdanko viisauden, kun hän on tyhmempi ja tyytyväisempi ei-niin-viisaisiin ratkaisuihin. Tai jos pidän kovasti jostakin tapahtumasta, joka oli jonkin verran hankalamman matkan takana, niin muistanko jatkossa arvostaa tuon elämänalan yli arjen urieni. Tai jos teen jotakin korvikkeeksi ja tavallaan se on ihan mukavaa, niin musiatnko, että se oli vain korvike, huonompaa elämää, löydänkö jaksavaisuuden ja puhdin vaalia sitä, mikä minulle on aidosti hyvää elämää, elinvoimaa tuovaa pidemmälle aikavälille.

221. Jotkut, joilla itsellään on suuri ravinnontarve ja ruokakeskeiset elämäntavat, olettavat, että muidenkin ongelmat korjautuisivat syömällä, muttei se niin ole, vaan jos olet syönyt terveellisesti sen mitä tarvitset, niin ylimääräinen ateria tai herkut oloa tyynnyttääkseen tekee höveliksi, kyvyttömäksi puolustautumaan, ja niin kun vaikka vanhemmat kysyvät, että menisitkö sille ja sille kurssille, jolle et halua, niin vastaat "Niin no, en nyt oikein tiedä." etkä jyrkästi "Ei!" niin kuin tavallisesti, ja niin ongelmat pahenevat, jos syö murheeseensa. Toisaalta joskus voi tarvita extravoimia jossakin hankalassa tilanteessa ja silloin on usein ravinnontarvekin tavallista isompi esim. yhtenä kertana. Yleensä ruokaa parempi on noudattaa terveutä elämäntapoja ja puuhata useammanlaista tervehenkistä, omata omaa elämää ja vapautta, virkistyä.

222. Jotka jaksavat hyvin työtään yms, niin ovat yleensä vapaasti vaeltelevat siinä kuin kesäisen hyönteisen lento. Ne, jotka eivät jaksa työtä, koulua tms vaan kapinoisivat tai jupisisivat, ovat yleensä pakotetut siihen kuin orjatyössä. Sivistyneistä ideaaleista kuten vapaucdesta valita oma ammattinsa yhteiskunnan kannalta rakentavasti omien toiveidensa mukaan ja siitä, että koulua tarvitsee käydä vain jos ei kouluasioita vielä ollenkaan kunnolla osaa vaan niissä on ammottavia aukkoja - ei vain kielikuvissa vaan arjen selviytymisen kannalta ja yhteiskunnan jäsenenä olemisen kannalta - niin sivistystä ei saa unohtaa, vaan olisi suotava yksilöille vapaus kunhan toimivat rakentavasti yhteiskunnan osina, niin silloin on heidän työpanoksensakin paras, kun he eivät ole lyttyyn lyötyinä ihan vääräsää puuhassa siihen nähde, millaisia aidosti ovat.

223. On hyvä osata ottaa epäonnistumiset hyvällä tavalla. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/01/epaonnistumisista-lisaa-tsemppia.html
"Jos oikein välittää jostakin tehtävästä, niin yleensä masentuu, jos epäonnistuu siinä, ainakaan pahoin. Silloin tulee masennuksen vuoksi tauko muuhunkin tekemiseen: on aika pondeerata, että kyllä haluaisin paremmin yrittää, esim. tuon ja tuon ja tehdä syvällistä laatua, maailman kanssa sovussa viisaasti ja eläväisesti, tehdä kunnolla tuon ja tuon, hyvällä tekemisentavalla, joka on tämä, näin siitä pääsisi, kun tsemppaisi. Ja niin pienen tauon jälkeen, esim. 5min - puolisen tuntia - 3 tuntia - seuraavana päivänä - ensi viikolla, yrittää jaksavaisin mielin uudelleen, mutta edelleen tuosta tehtävästä kiinnostuneena, nyt vain syvällisemmin yrittäen. Ja sitten huojentuneena huilata, ihailla tuloksiaan ja painaa oppimansa mieleensä vastaisen avuksi, olla olematta kamalan sosiaalinen ja vaan aiheeseen keskittynyt, sen tunteilla hyvällä syvällisellä parhaan laadun tavalla ottava. Ja sitten muihin puuhiin, menemättä lounaalle jonkun saman tekemisen ihmistutun kanssa tms, sillä juuri heidän siivelläänhän ensi kerran epäonnistuit. Vaan vaihda tekemistä, anna onnistuneiden tekemisentapojen ym hyvien valintojen muistojen syöpyä mieleesi esim. matkalla jonnekin muualle päin."

224.  Kirjoituksiani rakkaussuhteista
"Build a perfect relationship: "Live and let others live!"
Obs! This piece of advice applies not only to family, friends and pals but to all human contacts!

Build A Perfect Relationship
How to get along

Let go, live freely, love life and enjoy the company of your partner. (If you are stuck with a strategy that does not work in a situation, you must first let go of it in order to be able to see the situation with new eyes. Take distance and take yourself care of your own needs so that you do not need to throw them upon the other one, this you achieve best by living in a liberating way. Think, experience, feel, which side of your spouce or pal you like, and enjoy the social contact at those parts, otherwise keep a bigger distance so that you get enough room to live like you wish to live.)
Do not put your thoughts and feelings about these things to words, do not make rigid plans. (Human relationships grow like a tree: slowly one situation grows to another one just the way that feels right then. It is a big error to make one's way to see humans structured like the build environment, like often happens when one thinks about social situations. One trick that helps to this is to look at an ordinary healthy tree always when one thinks about social things.)
Just let yourself grow toward light and give the other one the same freedom too. (When you aim directly to your goals in life, there isn't much else that you could wish from life! And it is of course the same for the other one and his/her goals: a sincere harmony is born!)
One who grows toward light is no obstacle to others, it is the dark thoughts that you should let go of, you should let your spouce be what she/he is without manipulating him/her, without putting to words what she/he is like, without making your needs thoughts in your mind. (Just repeating with a slightly different wording so as to make it easier to apply. Often social situations seen with feelings and experienced strongly are easier to react to than intellectualized situations, since feelings touch our instinct nature, they touch how our social relationships naturally work, while thoughts are clumsy in this and too distant.)
Just plant seeds of love, love toward yourself, love toward life, love toward your spouce and love toward others and the world at large. (Just in this order: take care of yourself, answer your own needs, take care that life will be worth living. Only what is left over can you use to caring about others, for example your spouce - but of course the biggest needs of others too have to be met, it is just so that the daily life swings better if both are spirited and happy. Take also care of all the others and of the world at large, since if you don't those outside factors will be an amazingly huge burden upon your life and your relationship.)
In harmony we coexist, such a harmony is in our nature, it grows from us giving room to our real self and to the real selves of all the others, just let them enjoy life without being obstacles to the happiness of others, and you will all find fulfillment in life, a natural harmony that feels like the only obviously right way to live – wide and varied like the human nature... (We are pack animals, so if we do not do anything completely unnatural, we will all fit well together, regardless of how widely different we may be. One just needs to take care that these differencies have enough room, so that each and everyone can oneself answer one's own needs. Just that's why we are all individuals: so that we could all best take care of ourselfves. And we are social in order to get support from others, which makes the group and us strong.)

How to get along
Let go, live freely, love life and enjoy the company of your partner. Do not put your thoughts and feelings about these things to words, do not make rigid plans. Just let yourself grow toward light and give the other one the same freedom too. One who grows toward light is no obstacle to others, it is the dark thoughts that you should let go of, you should let your spouce be what she/he is without manipulating him/her, without putting to words what she/he is like, without making your needs thoughts in your mind. Just plant seeds of love, love toward yourself, love toward life, love toward your spouce and love toward others and the world at large. In harmony we coexist, such a harmony is in our nature, it grows from us giving room to our real self and to the real selves of all the others, just let them enjoy life without being obstacles to the happiness of others, and you will all find fulfillment in life, a natural harmony that feels like the only obviously right way to live – wide and varied like the human nature..."
http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html

"Advice for dating and finding new friends

Dress according to your ideals, so people who share the same ideals will find you interesting and start a conversation with you. Avoid pretending to be really like a role that is forced upon you by some custom or for some other reason that is none of your doing, since if you do, you will attract the same kind of bull shit pourn upon you by those who are for that shit.
Likewise, take the first steps on the road toward living totally according to what you consider the ideal way to live. That way you go to places where people are interested in just those things that you consider to be of major importance in life – and avoid going to the opposite kind of meetings which support th things that you wanna get rid of. That way you can have something to talk about your values to others, and so they are much more likely to introduce you to other people that they know who share the same values. Besides, that gives you a much more fulfilling life even a long time before you meet anyone of interest to you. And when you meet such people, you know that you share the same values because you have done something in practice to cultivat them. You are not just a liar claiming to love something, you are one who has actually taken the first steps to dedicate one’s life to the way of living that just you love and admire. Living against your own opinion of what real life is based on drains you, makes you weak, uninspirated, unmotivated, exhausted, makes you uninteresting in the eyes of others – makes you lean on others for fulfillment because you cannot follow your own values yourself but need others to overdo them for you. You can be just thrilled to just say hello to a friend with a soul like yours, while even deep friendship with a wrong type of person for your taste leaves you bored and uninterested.
Do not believe that opposites attract. Those with opposite values in how life ought to be lived typically get classified as enemies. It is the person who shares your goals in life and can help you on the way, that is a good choice for you. That person often has different strengths than you but enjoys your company especially much, like you hers/his. Theere are people with all kinds of views to life in the both sexes. Just those different views together with our different strengths and different social environments and situations of life make our characters different. So pleas do not try to compete with anyone else, since they are all looking for a different kind of mate. Just follow your own taste and build a rewarding social relationship, a sincere friendship mixed with love."
http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/advice-for-dating-and-finding-new.html

"Advice on creating charm
You are irresistible just when you find life irresistible to you, when you love each and everyone and are thrilled with life’s challenges. That attitude gets reflected from others too, you kind of drag them along to a good way of living. But how to come about this? You must let go of rigid patterns of life and open yourself to new possibilities like most do when they are about to go for a holiday. Catch that mood and let it be your guide to how to live your life, how to approach the things in life and how to be social. But be quick witted in this and pay especially much attention to when it works well and at which moment it has ceased to be effective and when it goes totally ashtray. Since if you are too slow, you start the right way but then continue along some old habit of yours and end up pouring your good will upon others who are stuck on their own habits without you getting anything in return. You ought to keep the thrilled mindset all the time. It isn’t anything fixed, it is like being born anew each moment: “Oh, it is like this… And that! And there is! And there!...” Each new thing which catches your attention gives you strength, each enjoyable experience is kind of fuel that keep you going. And in that it is important that you do not overdo anything, just go with the flow of the situation without “putting it to a box” to repeat, to continue or to give to others – just let go and enjoy life, that way you can endure forever! In social relationships you have to see what is a good way to live for both of you, kind of seduce the other one to the right kind of good times and then just enjoy the thus found entertaining life together."
http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/advice-on-creating-charm.html

225. Suomalaiselle ajattelulle on tyypillistä itsenäisyyden arvostaminen ja se tuo suuren osan suomalaisten ajatteluvahvuuksista. En tiedä, mutta oppiikohan itsenäisyyden tarpeen syyn tästä lapsille ja miksei muillekin ummikoille seitettävästä kommasta:
"Sano aina perässä "Niin minäkin.".
- Menin metsään. -... Niin minäkin.
- Näin siellä puita. - Niin minäkin.
- Ne olivat latvasta lahoja. - Niin minäk, eh, tuota. Mutta mikä siinä meni pieleen? En yhtään huomannut."
Tuo kompa ei tuo yleistä epäluottamusta vaan sen, että ihminen yrittää itse miettiä asiat läpi ja varoa, ettei loppu mene toisen tai asioiden tavallisen lähestymistavan siivellä pieleen vaikka alku olisi oikein. Eli mätiä ehdotuksia saadaan karsituksi pois ja ihisille jää enemmän oikeutta omiin mielipiteisiin ja ryhmille taipumusta kuunnella eri mielipiteitä samoistakin asdioista. Ja toki tervejärkisiä ehdotuksia kannatetaan, sanotaan se usein ääneen myös, ja kysytään muilat mielipidettä sen sijaan, että epäselvissä tilanteissa luotettaisiin laumoittumiseen vain ja asiat romahtelisivat huonoille tolille.

226. Monessa luonnollisessa asiassa on sama kuin kasvien kansvussa: Jos kasville antaa tilaa rauhassa kasvaa, se kasvaa terveenä ja ajastaan tuottaa hedelmää, mutta jos sitä sorkkii, etenkään liiaksi, niin sille ei jää hyvät kasvuolosuhteet, ja niin se ei tuota ehedelmää, etenkään kunnollista hedelmää. Sanotaan, että luonto on viisas, viisaampi kuin ihminen. Vastaavasti, jos jostakin asiasta yhteiskunnassa ymmärrät sen olevan hyödyllinen tai kiva, mutteet tarkkaan, miten se rakentuu tai rakennetaan, niin on paras antaa sen olla rauhassa, ryöstöviljelemättä sitä, sorkkimatta sitä, puuttumatta siihen, rupotimatta sitä liikaa puheissa, arvosten ja kunnioittaen vain,niin on muilla ja luonnolla mahdollisuus huolehtia se kuntoon, sinun osaamattomuutesi pilaamatta sitä. Ole tervehenkinen, huolehdi oma osasi tervehenkisesti, kunnioita arvoja, joita yhteiskunnassa kunnioittaa kuuluisi, yritä suoda muille elintilaa ja mahdollisuus yksilöllisyyteen, kunkin olla omankaltaisensa.

227. Pojat ja nuoret miehet ovat tuntuneet kaipaavan möhö-mallista viihtyvyyttä, joka oikeasti on tyypillistä sille, kun on porukassa tyhmimmästä päästä ja viihtyy, kun kaikki on niin hienoa ja laitetua omaan tasoon nähden, ja siksi ojat usein ottavat mallia itseään tyhmemmistä joille tuo piirre on tyypillinen, muttei pitäisi niin tehdä, vaan etsiä itselle suhteessa suunnilleen saman verran vaativampi työ kuin mitä itsellä on taitoja. Etsiä sellaine oman viihtyyvyytensä piirstä, sellainen, jossa on toimeliaan tunteva arjen asioista ja sosiaalinen eikä joko venttaa taitavampana tai ole saamaton kune i osaa, ja ottaa kanssa valinnassa huomioon oma oppivaisuutensa: miten kehityt iän myötä taidoissa ja viihtyvyydessä.

228. Taidoissa tai luonteenlaatuna tms kehittyäkseen ei ole hyvä ottaa mallia keskiverron toiselta puolen, jollei malli ole erityisen edullinen ja mieleinen, vaan mieluummin keskiverrosta, koska on ihmisenä enemmän keskiverron tyyppinen. Sama juttu, jos haluaa vaikuttaa johonkuhun muuhun: älä käytä vastakkaista ääripäätä apuna vaan keskivertoa, sill keskiverron kanssa useimmat tulevat toimeen.

229. Joskus syntyy vastapoolin sabotointia, kun ihminen haluaisi itselleen sovitetun elämän ja lähellä on toisenlaiseen lokeroon kuuluva ihminen. Mutta onko usein niin, että jos vastapooli itsepäisesti jatkaa olemassaoloaan, niin se on jotakin, mitä ilman arjessa ei voi elää, tms, niin että sitä itse kukin aina tarpoeen tullen lisää, niin kuin vaikka uskonto ja järjen arvostaminen, tai järki ja tunne, sillä jollei asiaa oikeasti tarvittaisi, olisi helppo vaihtaa ympyröihin, joissa niitä elämänalueita ei ollenkaan ole.

230. Olisi hyvä ymmärtää tämä ero. Kiltti pitää ihmiset etäällä ja pitää sivistyneet välit etusijalla ja on siksi suvereeni ja sen vuoksi hyväntuulinen ja siksi kiltti. Kun taas ikävä hyökkäileväinen luonteenlaatu on ottanut muut liian lähelle ja yrittää siksi huitoa näitä kauemmas, mihin yleensä syynä on, että hän ei ole huolehtinut itse jostakin ja siksi nojaa muihin ("Hei Me oltais kamut. Saanks mä nyt ton?" mutta hintana oman tilan menettäminen).
Japaninpystykorvani luonteenlaatu on jotenkin Sami-tyyppinen: erittäin kiltti ja huomioonottavainen mutta saattaa purra. Tuossa tuo puoliensa pitäminen luo tilaa kiltin koiran elämälle, suvereeniudelle, ja oikeuden aggressiivisuuteen silloin tällöis se saa sillä että on kuitenkin aggressiivisenakin kovin huomioonottavainen muita kohtaan eikä koskaan kohtuuton.

231. Elämänlaadun kannalta ei ole hyvä kuluttaa kiinnostuksenkohteitaan loppuun viettämällä liikaa aikaa niiden parissa tai niihin virittäytyneenä. Sen sijaan on hyvä puuhata monenlaista, sekä kiinnostavaa että arjessä hyödyllistä että avartavaa ja elämästä opettavaa.
Elämänlaadun kannalta ei ole myöskään hyvä tehdä pakotetulla rytmillä vaan pitäisi toimia lomapäivän tapaan omalla rytmillään mahdollisimman paljon - muttei lorvaillen vaan monenlaiseen mukaan keriten, vaikka nuo aikataulut tulisivat muilta. Omalla tavalla ulkoa päin tulevaan tekemiseen ryhtymällä oppii taitoa ja tekemisentapojensa säätelyä, tasapainoilua, itsen ja maailman menon yhteensovittamista.
Ajattelu jää elämänkielteisellä tavalla käytännölle vieraaksi, jos on liian yksialainen, mutta jos kehittää monenlaisia taitoja ja niihin sopivia lahjakkuuksia, siis eri tekemisentapoja, virittäytymisiä ja kiinnostuksenkohteita sekä rytmejä, niin oppii arkijärkisemmäksi ja elämänmakuisemmaksi. Ka. ajattelukurssini tämä blogin alusta.

232. Jos ihmiset eivät tule ideaalisen hyvin toimeen keskenään, niin parempi kuin merkitä heille läheiset välit ja erioikeuksia toisiinsa, on merkitä heille etäiset välit ja mahdollisesti osan aikaa läheisemmässä kanssakäymisessä edellytyksellä, että käyttäytyvät sivistyneesti koko ajan. Jolleivätkäyttäydy sivistyneesti, niin sitten taas paljon etäisemmät valit ja sivistyneen käytöksen vaatimus kanssakäymisessä. Tähän kai kohteliaisuuden opettamisella osin pyritään: käyttäytymään kivasti silloin, kun joutuu tekemisiin yhtään läheisemmin.

233. Oma näkökulmani tapasi pääkaupunkiseudulla Suomessa saada naisten ja miesten välit toimimaan kivasti niin, että naisilla oli luonnostaan hyvä asema, mutta naisten taitoihin (ks. http://pikakoulu.blogspot.fi järki- ja älykäsitys) ja kunkin yksilön elämänviisauteen perustuen eikä sosiaalisena määräysvaltana, seksuaalisina soppina tai toisten kasvattamisena. Sen sijaan ajattelin, että yhteiskunnan sivistys kasvattaa yksilöt ja pelisääntönä olisi oltava "Elä ja anna toisten elää" sekä terve järki ja realistinen käsitys kunkin taitotasosta sekä tervehenkisyys, terveet elämäntavat ja asiakommunikaatio, niin kuin pääkaupunkiseudulla oli tapana. Eli kunkin mieltymysistä määräytyisi, mitä hän puuhailee, mutta että rakentavasti pitää käyttäytyä. Seksuaalisuudessa samat pelisäännöt, siis mm "Elä ja anna toisten elää" kaikkia vaikutusalueella olevia kohtaan sekä vastuuntunto ja rehellisyys ainakin tärkeissä asioissa.

234. Liikuntaharrastus ei suju kuin äheltämällä ja takellellen, jos samanaikaisesti miettii jotakin ruokaan tai ateria-aikaan liittyvää. Siksi pitäisi syödä kunnolla ennen treenejä, esim. niin että ateria on jo syöty tuntia ennen treenien alkua ja kuulostella silloin syödessään tarkkaan kehoaan ja jaksavaisuuttaan, että onko syönyt tarpeeksi, ettei tule treeneissä ollenkaan nälkä. Esim. voisi työpäivän lopuksi lämmittää pizzan työpaikan mikrossa tms niin ei tule pitkä ilta ilman ateriaa.
Pitäisi kai myös syödä yksikseen tai kuin yksinään, jottei luulisi seuran tuoman tunteen vuoksi itseään kylläisemmäksi kuin mitä on.
Jos ruuantarve tuntuu olevan kovin suuri, niin ehkä hiukan rasvaisempi ruoka auttaisi. Ekalla kerralla paikkaa pidemmän ajan ruokavaliota mutta jos muuttaa ruokatottumuksiaan, niin ero aiempaan on paljon pienempi, sillä ravinnonpuutetta tulee paikattua hiukan joka aterialla.
Jos kaipaa ruuan myötä tyyntyvää oloa, niin eri kauppojen ja kauppaketjujen ruuissa on kai erilainen tyyli, eri käsitys ruuasta ja ruuan paikasta elämässä. K-kaupan tavallisert ruuat kai tekevät kylläisemmäksi kuin S-ketjun kaupat. Jos ruuasta kaipaa tyynnykettä, niin pitäisi kai syödä kylläiseksi kuin pullakahveista pitävä vanhus, edes joskus.
Jos syö vasta theti treenien jälkeen, niin se ei ole hyvä, sillä ravinnontarve sovittuu silloin jatkuvan liikunnan rasitukseen eikä koko päivään niin kuin muulloin syödessä. Ja niin kai lihoaa herkemmin, jos syö heti treenien päälle. Sitä paitsi silloin ei ole liikuntahenkinen vaan ruokahenkinen treenatessaan ja se on ristiriitaista, ei hyväksi.
Nälän tunnistaa siitä, että ruuasta on tullut taas mieliteko tai jopa odottamisen kohde, joka häiritsee muita aihepiirejä.

235. Älykkäämpi ajattelu ei merkitse, että ajattelun perustason eli terveen järjen tai edes koulujärjen saisi mitenkään unohtaa, laiminlyödä missään. Terve järki ja koulujärki ovat ajattelun välttämättömiä perusosaamisalueita. Tämä ei tarkoita tyhmempien diktatuuria, vaan fiksumpi yleensä osaa laajemman joukon asioita kunnollisella järjellä.
Teknisyys on näitä huonompaa ajattelun laatua, sillä siinä ei ole huomattu melkein mitään vaan on laiminlyöty isoin osa aihepiirin mielekkyyksistä. Johtuneeko tropiikin helteestä vai mistä, kun jotkut ihmiset hahmottavat olemassaoleviksi vain ihan lähellä olevat ihmiset yms ja muuhun suhtautuvat teknisesti, mikä on kamalan suuri realismin puute ajattelussa. Sen sijaan pitäisi tajuta koko aistittu maisema olemassaolevaksi, konkreettiseksi elinympäristökseen ja elämä vaalien kohdeltavaksi eikä teknisesto rioistettäväksi.
Tervettä järkeä tulisi noudattaa koko ajan kaikessa. Ohjeen "Elä ja anna toisten elää" avulla se onnistuu myös sosiaalisissa suhteissa, tunnekysymyksissä ja yhteiskunnallisissa asioissa, ja lisäksi samalla ohjeella onnistuu riittävän moraalinen käytös. Pitäsi itse huolehtia omiin tarpeisiinsa ja elinympäristönsä ihmisten ym asioiden tarpeisiin vastaamisesta, etteivät tarpeet lyö yli järjen. Järki sallii kyllä tunteidenmukaisuuden, on vain tunteiden apuri mutta kokonaiskuvallisesti. Helppo ja tehokas arkijärkisen objektiivisen ajattelun kurssi http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html

236. Univelka ja lyhyet nokoset syvään leväten
Jos on paljon univelkaa tai väsymystä, muttei mahdollisuutta levätä pitkään, niin olisi hyvä aluksi levätä noin 5 min (5-15min) syvässä horteessa liikkumatta, hengittäen vain tyynesti, antaen kehonsa levätä syvään ja mielensä levätä syvästi myös etenkin niiltä osin, miltä unta on jäänyt puuttumaan. Sitten avata silmät ja katsella vain maisemaa päivänvalon ajan tapaan, säätyen toimeliaisuuteen valoisassa maisemassa.
Jos on mahdollisuus levätä lisäksi 15min- 1,5 tuntia, niin nukkuisi rennosti virvoittaen aamu-uneliaan tavalla, keholle ja mielelle hyvällä tavalla. Ja heräisi sitten taas toimeliaisuuden keskelle.
Sitten kun on hyvä uni löytynyt, niin voi nukkua niin kuin hyvää tekee, jos siis on tarpeeksi aikaa nukkumiseen. Hyvä yöuni ja se, että on levännyt kyllin hyvin, ovat kovin tärkeitä. Niitä sanotaan yhdeksi pitkän iän ja terveyden salaisuuksista.

 237. Vahdin kapeutunut huomio ja hyväntuulisin rakentavin mielin puuhaaminen
Joskoira tai ihminen yrittää vahtia vahdin tapaan pitkän aikaa, niin alkaa helposti jännittää niskaa ja huomio kapeutuu ja huomioon tulee katkoja ja hitautta, kun huomiokyky väsyy ja vartija vaipuu huomaamattaan unentapaiseen horrokseen, ja niin vahti ei ole kovin hyvä vahti enää jonkin ajan kuluttua. Mutta jollei koira ole vahtikoira vaan ystävällinen kotikoira tai ihminen ei vartioi vaan puuhailee hyväntuulisin rakentavin mielin kotonaan tms, niin helposti huomaa koko maiseman herkästi, kuulee heti äänet ovelta,tunnistaa ihmiset heti oikein piirteineen yms arkeen kuuluvaa, mikä vahdinkin pitäisi osata.

 238. Suomalaisessa kulttuurissa ei pidetä hyvänä, jos lapsi opettelee lukemaan ennen seitsemän vuoden ikää, sillä ennen luku- ja laskutaitoa pitäisi lapsen kartuttaa omia elämisen perustaitojaan, oppia tekemään asioita omalla tavallaan, itsenäisesti ja vapaasti, viisastua siten. Ja viisaampana olla omaehtoisempi koulussa, päätyä viisaaksi elämää varten oppineeksi eikä ulkoa päpättäneeksi.
Menevätkö Aasiassa lapset kouluun paljon nuorempina? Voiko siitä johtua, että buddhalainen valaistuminen, hetkessä eläminen jää heiltä saavuttamatta ja että siitä on kovin erikoisen kuuloisia verioita ja että sana "mieli" on heillä kovin erikoisessa käytössä?

 239. Joissakin maissa helle voi toimia tyynnykkeenä, vaikka asiat olisivat huonosti. Siksi pitäisi varoa kulttuurivaikutteita maista, joissa ihmisten elekieli on masentuneen limppumainen kuin helteellä, ruualla, huumein, lääkkein tai tottumuksiin urautuen tyynnytetty, vaikka muuten olisi poissa tolaltaan tai kärsisi, vailla suomalaismallista vapautta.

240. Ihmiset kommunikoivat ajatuksin, näkökulmin, tuntein jne. Mutta kun he haluavat isomman etöisyyden, niin useat käyttävät ajatuksille reunoja, ryhtiä, viivoja, laatikoita, komentavuutta, mikä ei sovi lähelle toista eikä heitä itseään vaan vain virallisen suurta etäisyyttä tai muuten ei-henkilökohtaisen sivistyneen tyyppisen kommunikaation etäisyyttä ilmaisemaan. Jos etäännytät silloin itsesi hänestä ja hänen puuhistaan niin, että viivat, komennot yms jäävät sinusta kauemmas, niin jäljelle jäävät aihepiirit, asiasisällöt, sivistys ja kunkin oma vapaampi elämä.

 241. Palautuminen ja viisastuminen
Tavallista isomman rasituksen ja ylipäätään liikunnan jälkeinen palautuminen tuo hyvän olon ja on hyväksi kropalle ja mielelle, ks. kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html
Liikunnan jälkeen palautuminen voi viisastuttaa saman tapaisesti kuin aamukohmelo (ks. kirjoitukseni terveistä elämäntavoista blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi), jos vain liikkeet ovta koko kropassa isoimman osan ajasta vapaasti, niin kuin kropasta ja mielestä kulloinkin hyvältä tuntuu, eikä lähes koko ajan käpertyen tai ihan limppuna.
Liikunnan tyypistä on tarkoitus ajatella, että sain tämän tyypin liikuntaa nyt mutta aion pitää liikkumismahdollisuuteni laajoina, nytkin palautuessani. Liikkeitä ei siis ole tarkoitus urauttaa siihen, minkä tyypin fyysistä rasitusta yleensä kohtaa.
On tarpeen antaa kehon löytää hyvä asento kullekin osalleen, sen ympäristölle myös ja kaikille kehon osille hyvät liikkumismahdollisuudet eri suuntiin, vaikkakin isolta osin nyt vasta aikeina, ja hyvä ryhti kullekin osalle, ja ryhdin on annettava elää hetkestä toiseen ja tuoda hyvä rehti reipas tapa elää, joustava askel ja paljon vapautuneita voimia ja tuoretta mieltä.

242. Hengellisten ihmisten ei pitäisi yrittää liikkua yhdessä kaikkien kanssa, sillä osa ihmisistä ei halua ollenkaan liikkua vaan laittaa kaikin keinoin hanttiin muidenkin liikkumiselle ja istuisi itse mieluummin pyörätuolissa, lukisi ja muut passaisivat, kone kuljettaisi eikä ihmisen tarviotsisi nähdä vaivaa.

243. En nyt tiedä, miten olennaista tämä on, mutta kun olin lapsena potalla, niin äiti sanoi, että kakka on luonnontuote. Sai lapsi jotakin omaakin aikaiseksi eikä ollut kaikki äidin komentamaa. Saattois sanoa, että "Ohhoh, kylläpäs täällä haisee. Taidat olla aikamoinen, aikamoinen tuo sinun aikaansaannos." mutteivät sanoneet, että "Hyhhyh kun haisee" eivät ainakaan yleensä. Niin jäikö tuosta nyt sitten luontosuhde ja minäkuva eheämmäksi? äitini sanoi, että nuorille lapsille potta on hyvä, kun siitä näkee oman aikaansaannoksensa, minkä lapsi haluaakin nähdä, että on saanut jotakin aikaan, ihan oikeaa ja kunnollista ja ihan itse.

244. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/villakoiran-trimmausohje.html
 "25.3.2017   Kansallisromanttisella teemalla kun äsken vain jotakin saksin, niin tuli tällainen:
Tuossa tuo tyylin hersyvyys tulee siitä, että jos jossakin meinaa tulla kaavamaista, niin pidempi turkki niille seuduin, eli vapaampaa ja tunteidenmukaisempaa, ja jos jossakin meinaa mennä höttöpupuksi, niin aika paljon lyhyempi turkki niille kohdin. Kansallisromanttisessa taiteessa vapautta oli tunteiden paloon asti, joka puhti käytettiin maailmassa merkityksellisiin suuriin parannuksiin ja hyvään elämään niin kuin ihmisen luonto on ja malliksi muille sopii. Muiden saamisessa mukaan on olennaista, ettei laadi liian suurta taakkaa ja että löytää nuo asiat ihisen luonnosta,sekäettä kasvattaa nuoremman polven kapasiteettia tervehenkisyyden ja terveiuden elämäntapojen avulla, kykyä elää sovussa yhteiskunnassa, kun kullakinon omaa tilaa muttei diktatuuria toisten ylitse epäreilusti.
Maalausaiheiseen blogiini http://akvarelliblogini.blogspot.fi/ lisäsin:
"Tuossa tuo, että miksi meininki ei mene huonosti, kun ihmisille antaa vapautta, niin sivistystä kumminkin edellytetään ja sivistys katsotaan maailmankuvan rakentamiseksi, missä maailmankuva on siis käsitys elinympäristöstä ja sen tärkeistä asioista, ei manipulaation ulkoa luettu viitekehys tai teknisten muistikikkojen lähde. Mietitään sitä,millaista on elää ihmisenä,mikä tuo hyvän elämän, mistä välittää ja mitä tehdä noiden asioiden eteen, ei pakoteta edes koululaisia liikaa, ei hyväksytä palikkajärkisempien jöötä.""

245. Yleensä, kun joku yrittää patistaa, pakottaa tai kiristämällä saada toista omaksumaan terveet elämäntavat, niin se hiertää eikä auta saavuttamaan terveitä elämäntapoja vaan tuntuu ikävältä. Ongelmana on etenkin se, etteivät nuo pakottavat henkilöt yleensä itse omaa terveitä elämäntapoja tai jatkuvaa liikuntaharrastusta, porisevatpahan vain muille kai siinä samassa, kun yrittävät itse orientoitua siihens uuntaan. Ne puolestaan, joilla on esimerkillisen hyvät elämäntavat, yleensä viihtyvät niissä hyvin ja niin muut tempautuvat aina siinä siivellä mukaan joksikin aikaa johonkin kivaan hyvin sujuvaan tervehenkiseen omassakin elämässään, kunnes taas kiinnostus lopahtaa ja matkivat vanhoja suosikkejaan ja niiden myötä vanhoille niiden tuomille elämäntavoille. Jos terveet elämäntavat sujuvat, on ne löytänyt omasta luonnostaan, ne ikään kuin kantavat melkein itsestään, vaikka vaativatkin jotakin viisautta tuekseen, muttei niiden myötä tule olo, että ne pakottamalla kukaan löytäisi.

246. Olen lapsesta astiihaillut villielämiä, etenkin niiden liikunnallisia lahjoja ja niiden taitavuutta, joka mm näkyy niiden liikkeissä ja olemuksessa. Tämä on minun elämässäni saanut muodon kiinnostuksena tanssiin, mutten ole sitä tanssista löytänyt vaan vain jotenkin tanssiin rinnastuvalla tavalla etsinyt luonnollista näyttävää elämänviisautta ja sitä kuvastelevaa luonnollista liikkumistapaa ja luonnollista kommunikaatiota. Kiinnostus tällaisiin suuriin taitoihin,jotka luonnostaan kuvastuvat eläväisyytenä ja näyttävyytenä, on jotakin, mikäauttaa löytämään elämäntavassa hyvin toimivia, tunnelmatajuisia sovia kohtia. Ja niin tekee kai elämäntavoissa ryhdistäytymisen paljon helpommaksi.

247. Minulla ei ole lapsia ja olen jo 45, mutta lastenkasvatuksessa muutama asia mielestäni kaipaisi selvempääsanomista.
Nuorempi lapsi ei aina halua olla heikoin. Siksi on olennaista verrata samanikäisiin. Aikuisessa elämässä kukin kulkee omia teitään eikä ole mielekästä kilpailla. Vanhemmalle lapselle kilpailu ei ole ilo, vaan vanhempien komennuksessa olemista. Kilpailussa ei pärjää, joson pistekeskeinen vaan hyvälaatuinen tekeminen vaatii tekemisiä itseisarvoina, omina mielenkiinnonkohteina.
Kukin lapsi kaipaa omaa persoonallista lokeroa, tilaa harrastaa omia kiinnostuksenkohteitaan ja olla niiden tyyppinen. Siksi ei ole hyvä laittaa toista lasta tekemään edes vähän samaa kuin toinenkin tai vanhempien yrittää muuntautua lasten kiinnostuksenkohteiden harrastajiksi, vaan laosen olisi saatava itse olla eniten harrastava omissa kiinnostuksenkohteissaan ja mielellään niissä hyvin pärjääväksi oppiva.
Se, että nuoret miehet käyvät varusmiespalveluksen, ei ole muista epäreilua heitä kohtaan, mutta kenties joistakin pojista on. Heitä varten on siviilipalveluksen mahdollisuus. Siviilipalveluksen katsotaan rakentavan taitoja olla enemmän naisten vaalivalla yhteiskunnassa kovin tarpeellisella tavalla siis myös taitojen puolesta ja sen kesto on luokkaa raskaus tai kahden raskauden loppuajat plus jotakin vauvanhoitoa. Maalle on välttämätöntä, että on armeija ja armeijalle ovat välttämättömiä aseellisen puolustautumisen taidot ja katsotaan, että sellainen kantti lisää yksilön mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Ihmisen oletetaan olevan kulttuurinsa tuote ja muissakin maissa on miehillä asepalvelus, joten ei uskota asepalveluksen sodan aikanakaan olevan miesten henkilökohtainen teko, vaan arvostetaan sitä, että maassa on jotakin puolustamisen arvoista niiden silmissä, jotka maan parhaiten tuntevat, ja että maan miehillä ja toisella tavalla sen naisilla on taitoa ja luonteenlujuutta puolustaa maataan käytännössä. Sotilastaidot rakentuvat yleisen taitopohjan varaan, eivät pahanteon. Armeijan toimivuus ja yksilön kyky tulla toimeen muiden kanssa vaikka kuuluu armeijaan, rakentuu samojen arvojen varaan kuin siviiliyhteiskunnan toimivuus. Armeijalle ei ole sotilaasta hyötyä jos tämä kuolee heti konfliktitilanteessa ja siksi ei armeija ole niin vaarallinen kuin luulisi, vaan jalkaväki tykkejä päin lienee ampuma-aseiden alkuaikojen kantapään kautta tulleita vältettäviä tilanteita.

248. Pahanteon vaikutus pahantekoon taipuvaisen saamaan sosiaaliseen kohteluun on paljon laajempi kuin vain kiinnijäämisen ajan taiu vain teon varsinaisen toteutuksen ajan tai edes teon suunnittelun ja toteutuksen ajan seurauksineen, vaan pahanteon vaikutus on jatkuva tai lähes jatkuva. Yhteiskunnassa rakennetaan erilaisia asioita, eri ihmiset kaipaavat niitä ja monia kaikkikin, edes osan aikaa. Pahantekijä ei ole osallistumassa niiden rakentamiseen vaan pidättää jotakin pois, vahingontekoa varten, esim. ei huolehdi jostakin turvajärjestelystä, joka on tarpeen. Siis joskus pahaa tekevä, joka jättää mahdollisuuden pahantekoon, on jo luomassa pahantekoa ja siksi on huonoa seuraa niille, jotka kaipaavat noita asioita tai jotakin niistä monista asioista jotka niihin rinnastuvat, esim. vapaa-aka, työ, vapaus, turva, taitavuus, yms. Jollei joku rakenna jotakin hyvää asiaa, sityä ei ole, mutta useimmin ihmiset rakentavat jotakin, mistä saavat itse tarvitsemaansa tai arvostamaansa, eli pulustavat noita rakentamisia eivätkä vain näe vaivaa kuin työ. Siksi jotkin asiat ilmaantuvat ihan vain kun sanoo juu, että käyhän se, mutteivät ne ole sillä rakennettuja, se ei niille riitä, vaan ne tarvitsevat hyvät mahdollisuudet ja sabotoimattomanlaajan ympäristön ja se on niiden tapaisista asioista pitävien oma intressi. Eli kun jotenkin haittaat sitä, vaikkapa vain sdilloin tällöin, niin jo olet niitä, jotka lasketaan ulos sitä vaalivasta porukasta, etkä niin ollen saa sen hyötyjä ja suojaa noille asioille, esim.joudut sabotoivampaan ympäristöön myös omien tekemistesi osalta, omanhenkiseesi, arvioivat muut ja pitävät sitä sinun omana valintanasi mutta kokoaikaisesti.

249. En tätä niin tiedä, mutta kirjoitan tähän varmuuden vuoksi. Mielestäni äitien ja lasten väleissä on jotakin ei toimivaa, joka hiertää molempia teoriaperspektiivin tapaan kuin heittelisivät toisiaan pienillä laudankappaleilla ai auts hitsi miksi. Siksi lapset olisivat huojentuneita, jos äiti välillä häipyisi omiin puuhiinsa esim. ystävättären luo, eivätkä laittaisi pahakseen vaan olisivat huojentuneita, jos tämä viihtyisikin siellä viikonlopun yli tms, vaan laittaisivat isän kanssa lettuja, puuhaisivat tekemisiä käytännönläheiseen tapaan, ehkä kävisivät yhdessä vaikkapa viemässä jonkin tavaran jonnekin, sillä isä kääntää tekemiset lapsiin päin eikä pilkuntarkkaa teoriaperspektiiviä ja turhaantumista, vaan on pikemminkin aika aloitelevan tapaan kiehtoutunut lasten kanssa puuhaamisesta. Äiti sen sijaan tarvitsee omanrytmisyyttä ja lapset taas että äiti huolehtii jotkin asiat muttei tee sitä teoriaperspektiivimäisesti vaan elämän asioista kertoen, antaen tilaisuuden kokea ja oppia omalla tavallaan.

250. Sivistys yhdessä käytännö tekemisen kanssa on hyvä yhdistelmä. Mutta pelkkä sivistys on yleensä liiaksi lukemiseen ja akateemisuuteen painottuvaa elämää, ei elämänlaadultaan niin hyvää eikä tervehenkistä. Ja pelkkä käytännön tekeminen taas voi olla näköalatonta ja siksi ongelmia aiheuttavaa ja ongelmiin joutuvaa, ja usein elämänlaadultaan huonoa, kun meininki ei ole kyllin tervehenkistä.


JATKOA http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2018/01/terveet-elamantavat-ja-terveella.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti