tiistai 5. marraskuuta 2013

Mikä on järjen rooli

Järki auttaa muodostamaan maailmankuvan. Sen perustana on hyvä havaintokyky ja elämänkokemus.
Järjen tehtävänä on auttaa omien tavoitteiden tavoittelussa. Tunteet ja käytännön tarpeet määräävät tavoitteet yhdessä yhteiselon sujumisen ja tulevaisuuden turvaamisen kanssa. Järki on siis vain tunteen apuri. Järjen ja tunteen välillä ei ole ristiriitaa vaan niillä on eri tehtävät maailmassa, järki ei mene tunteen ylitse, mutta valheen ylitse menee totuus. Totuuteen voi perustaa elämänsä, mutta valheeseen luottava joutuu vain ansaan ja hänen käy huonosti.
Mutta ihmisten ymmärryksissä on valtavia eroja. Joidenkin oma ajattelukyky ei ole kovin hyvä ja niin he luottavat koulujärkeen yli kaiken. Ne taas, joilla on hyvä arkijärki, pärjäävät yleensä sillä paremmin kuin pelkän koulujärjen varassa. Ne, joilla on paljon näkemystä ja hyvät hoksottimet, arvostavat usein taiteita, luontoa ja uskontoa, heidän järkensä ikään kuin raahautuu mukana siinä sivussa eikä ajatteluun jää puutteita niin kuin koulumaisilla. Tämän blogin ajattelun kurssi opettaa kokonaiskuvallisen arkijärjen, jolla selviää myös koulumaisuudet, jokseenkin yliopistonprofessorin järkevyyden tasoa myöten. Kurssi on hyvä lukea läpi varmuuden vuoksi ja opiskella kunnolla, jos se tarjoaa mitään uutta.
Ihminen, joka toimii sokkona, törmäilee paljon. Sellainen on ihminen, jonka ajattelusta puuttuvat kokonaiskuvat. Hänelle tulee törmäyksiä muiden kanssa ja niin hän tulee nimetyksi lyhytnäköiseksi, typeräksi tai pahaksi. Kokonaiskuvallinen arkijärki setvii monen monet sosiaaliset ja yhteiskunnalliset ongelmat, mutta avukseen se tarvitsee ohjeen "Elä ja anna toisten elää!" = "Tilaa onnelle!".
Jokainen ihminen on erilainen ja jokainen kohtaaminen on erilainen. Niinpä sosiaaliset jutut ovat valtavan monimutkaisia. Niitä varten tarvitsee hyvän havaintokyvyn, joka ei ole sanallistava tms. teorialähtöinen vaan valokuva- ja videomallinen. Hyvä tahto ja rinnalla eläminen elämän kuviot jakaen parantavat sosiaalista silmää. Tervehenkisyys ja ohje "Elä ja anna toisten elää!" = "Tilaa onnelle!" parantavat sosiaali8sten suhteiden sujuvuutta. Vastuun kantaminen niin omasta elämästä, omista teoista kuin omasta isosta vaikutuksesta muiden elämien tärkeimpiin kysymyksiin on olennaisen tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti